Cereale vii - terci fără fierbere
Când am trăit la oraș și visam la viață în moșie de familie, în căutarea unei alternative pentru facilitățile și ”beneficiile” urbane, mi-a apărut o întrebare – cum de a găti terci obișnuit din cereale (hrișcă, grâu, ovăz, orz etc.), dar fără a se folosi de foc sau electricitate, adică cum să le prepari fără gătit?
Imediat mi-am amintit cum mătușa mea pune fasole în apă și le lăsa pe timp de noapte pentru a găti supa rapid în dimineață (noaptea fasolele se umflau, și nu era nevoie să le fierbi mult timp). Mi-a venit o idee să fac același lucru cu cerealele. Cât de surprizins am rămas când hrișcă înmuiată astfel a fost bună de mâncare, nu era nevoie s-o gătesc la foc!
După experimente cu diferite tipuri de cereale, am elaborat un tabel cu timpul minim necesar pentru pregătirea anumitor cereale:
Denumirea cerealelor Timpul minim de înmuiere (În apă rece)
Hrișcă 1 oră
Grâu 30 de ore
Secară 12 ore
Ovăz 4 ore
Orz 2 ore
Orez 70 de ore
Fulgi de secară, ovăz, grâu - 5-10 minute
După cum se poate observa din tabel, orezul este cel mai greu de înmuiat. Mă bucură un singur lucru - nu crește la noi. E interesant, că orezul înmuiat curăță dinții (elimină placa), iar cel fiert – invers (formează placa).
Alegeți terciul său preferat!
Hrișca: bogat în fier,calciu și vitamine din grupa B, conține o mulțime de proteine ușor digerabile (în China este considerat un substitut pentru carne). Util pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, ajută cu hipertensiune arterială, boli de ficat, edem. În plus, hrișcă conține 8% quercetina, care este considerată una dintre cele mai puternice substanțe naturale pentru prevenirea și tratamentul cancerului.
Calorii: 329 kcal / 100 g.
Porumb: contribuie la vindecarea intestinului, conține siliciu, care are efecte benefice asupra danturii. Un alt plus este faptul că din porumb se obține un terci cu un nivel scăzut de calorii, astfel acesta este capabil de a elimina grăsimea din organism.
Calorii: 325 kcal / 100 g.
Griș: necătând la stereotipuri, nu este un terci folositor. În primul rând, conține o proteină vegetală foarte alergenă - gluten, în al doilea rând, elimină calciul din organism. Pe de altă parte, este recomandat pentru toți cei care suferă de boli de stomac.
Calorii: 326 kcal / 100 g.
Fulgi de ovăz: destul de caloric, are un efect "învăluitor". Este util în caz de boli ale tractului gastro-intestinal (gastrite, ulcer gastric, etc.)
Calorii: 345 kcal / 100 g.
Orz: normalizează metabolismul (de exemplu, în fazele inițiale ale obezității), este bogat în oligoelemente, vitamine B. Ajută la alergii, este recomandat pentru prevenirea anemiei.
Calorii: 324 kcal / 100 g.
Mei: elimină din organism sărurile minerale în exces și afișează organismul de grăsimi. Meiul este bogat în vitamina A, care ajută la menținerea umidității în celulele pielii și contribuie la regenerarea acesteia. În plus, conține săruri de calciu și magneziu, care sunt necesare pentru funcționarea normală a inimii și a vaselor sanguine.
Calorii: 334 kcal / 100 g.
OREZ: terciul are un număr foarte scăzut de calorii. Conține o mulțime de proteine vegetale și amidon, este ușor digerat.
Calorii: 323 kcal / 100 g.