Chufut Kale, Crimeea
Chufut Kale este o fostă reședință a hanilor din Crimeea și o închisoare veche, „Cetatea evreiască”, orașul părăsit de caraimi, în prezent – un muzeu sub cerul liber.
Dacă veți merge de la Bahcisarai pe lîngă mănăstirea Uspensk și vă ridicați pe cărare în direcția de Sud-Este, atunci peste cîțiva kilometri drumul va ajunge la o stîncă, în care au fost sculptate locuințe. „Orașul aerian”, așa a fost numit orașul în stîncă Chufut Kale de către contemporanii lui Pușkin. În istoria sa, Chufur Kale a fost și fortăreață, și reședința hanului de Crimeea, și închisoare. Astăzi este un muzeu.
Strada de piatră începe de la întrarea principală – porțile de sud, cea mai veche parte a orașului. Tot aici sunt ruinele unei moschei, un conac, în care este deschisă o expoziție. În centrul orașului se află mausoleul fiicei hanului Tothamîș Janicke khanum – soția hanului Edîghei, care l-a trădat pe Tohtamîș. Ilustrul cercetător al Crimeii Alexandre Berthie-Dalagarde scria: „Cu numele ei sunt legate cîteva legende populare, însă din punct de vedere istoric, despre ea nu se știe nimic”. Totuși, Janicje khanum este considerată o conducătoare foarte influentă, pe timpul căreia Crimeea, totuși, s-a separat de Hoarda de Aur. Mausoleul ei datează din secolul XV.