ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Compost — darul unei civilizaţii armonioaseCompost - darul unei civilizaţii armonioase 


Jennifer Jensen, magistru în programul compost, aruncă  deşeuri alimentare dintr-un conteiner, pe care îl deţine la bucătărie, într-un  rezervor pentru compost în curtea casei sale din Larchmont, SUA.

Compost - îngrăşământ organic derivat din descompunerea diferitelor substanţe organice sub influenţa acţiunii microorganismelor.

Dacă ajutorul mediului înconjurător nu este un stimulent suficient pentru a începe compostarea, luaţi în considerare următorul lucru: veţi economisi timp şi banii.

"Dacă faceţi compost, puteţi reduce nevoile de îngrăşăminte minerale şi de apă", a spus Jean Schwab, directorul GreenScapes - programul privind protecţia mediului înconjurător. De asemenea, veţi scăpa de necesitatea de a arde iarba şi frunze.

Potrivit doamnei Schwab, mai mult de 25% sau de 60 de tone de deşeuri alimentare sunt aruncate la gunoi. Dacă oamenii vor  începe să facă compost, o cantitate semnificativă de deşeuri nu va ajunge la groapa de gunoi.

Compostarea este un proces natural prin care plante, frunze şi alte materiale vegetale sunt supuse descompunerii. Oamenii pot imita natura. "În opinia mea, crearea conştientă a compostului –este unul dintre cele mai mari daruri ale umanităţii  planetei,"-  a declarat Paul Tukey, fondator al site-ului safelawns.org şi autorul cărţii "Ghidul de îngrijire organică a gazonului."Iată câteva elemente de bază pentru compostare:


Compost - darul unei civilizaţii armonioase Unii oameni crează mormane de compost în colţul din curte, uneori îngrădindu-le. Alţii preferă conteinere mari închise. Puteţi cumpăra un rezervor de plastic pentru $ 100. Aceste rezervoare sunt ideale pentru frunză şi iarbă cosită, dar daca vreţi să reciclaţi şi deşeuri alimentare, trebuie să utilizaţi un rezervor cu protecţie împotriva rozătoarelor.

Locuitorii  apartamentelor se pot ocupa de compostare la bucătărie, accelerând procesul prin utilizarea viermilor roşii, larvelor de ţânţari sau alte insecte, care distrug materialul organic. Pentru aceste scopuri, sunt vândute conteinere speciale pentru utilizarea în interior. Ce să aruncăm?

Componentul brun al compostului poate include aşchii de lemn, frunze uscate din copaci, precum şi ziare. Componentul verde - iarbă şi deşeuri alimentare, inclusiv piei de legume şi fructe, zaţ de cafea. Raportul optim de componente 50-50. Prea multă verdeaţă mai mult atrage riscul de putrezire, decât de compostare.

Ecologiştii sfătuie să nu aruncaţi carne, peşte sau produse lactate în groapa de compost, deoarece acestea pot atrage rozătoarele. Produsele, care au fost tratate cu pesticide, de asemenea, nu ar trebui să fie transformate într-un compost. Ar trebui să păstraţi grămada de compost umedă, însă nu udă, şi asiguraţi-vă că este poroasă.Cât timp va dura?

Dacă  depuneţi materiale organice într-o groapă, astfel încât aceştea să se descompună de la sine, procesul de compostare durează aproximativ un an. Jennifer Jensen recomandă să începeţi din toamnă, atunci când cad frunzele. Pentru o compostare mai rapidă, puteţi utiliza conteinerul, care se roteşte. Una dintre aceste tehnologii se compune din trei compartimente separate.Compost - darul unei civilizaţii armonioase Trei conteinere diferite pentru compost

Dacă folosiţi medicamente pentru a accelera procesul, puteţi obţine compost aproximativ peste şase săptămâni.

 Compostul gata va fi rece, brun şi sfărâmicios. Acesta poate fi folosit ca îngrăşământ organic în curte sau pentru fertilizarea plantelor de cameră."Luaţi ceea ce a fost cândva în viaţă  şi ajutaţi să creaţi viaţa din nou."

(Paul Tukey)

 

 

 

Sursa cu link pe www.telegram.com/

Sâmbătă, 07 august 2010
Vizualizări: 5526

Citiţi de asemenea

De Ziua Mondială a curățeniei, într-un oraș a avut loc o acțiune: trecătorii aruncau gunoiul într-o grămadă de pe trotua...
99
Fotografii de natură sălbatică în fiecare zi fac fotografii amuzante, fascinante și, uneori, chiar înfricoșătoare.Ei ne ...
100
Băutura de sfeclă este capabilă să învingă hipertensiunea, să îmbunătățească metabolismul în organism și chiar să facă...
349
Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, lansează azi, 21 se...
301