ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Condorul Andin - cel mai mare din lume (+Foto)

Condorul Andin (lat. Vúltur grýphus) - o pasăre din familia vulturilor americani, singurul reprezentant al genului Vultur. Este întîlnit în munții Anzi și pe coasta Pacificului din America de Sud.

Pasărea are un penaj negru-strălucitor, cu un „guler” alb în jurul gâtului și cu margini pufoase, albe, ale aripilor, evidențiate la masculi. Pe cap și pe cea mai mare parte a gîtului, penele aproape lipsesc, iar pielea goală din aceste locuri capătă nuanțe de la pal-roz pînă la roșu-cafeniu, în funcție de starea emoțională a condorului. Masculii au „cercei” la gît și o creastă roșie-întunecată, destul de mare. Unii dispun și de o concrescență în zona ciocului. Femelele sînt mai mari decît masculii, lucru des întîlnit la păsările de pradă.

Condorul andin se hrănește preponderent cu hoituri de animale, mai ales mari, cum ar fi cerbii, guanaco sau vitele mari cornute. Atinge maturitatea sexuală la vîrsta de 5–6 ani și cuibărește la altitudinea de 3.000–5.000 m deasupra nivelului mării, de regulă pe pante abrupte și greu accesibile. Femela depune 1–2 ouă. Acest unic reprezentant al genului Vultur este una dintre cele mai longevive păsări, putînd atinge vîrsta de 50 de ani


ABONAȚI-VĂ
Vineri, 18 iunie 2021 19:22
Vizualizări: 1795

Citiţi de asemenea

Unguentul "Steluța" este unul dintre cele mai cunoscute unguente. A devenit vestit datorită eficacității sale în trata...
310
1. Shosha. Hibridul se autopolenizează. Începe să dea roadă în a 40-a zi. Coaja este subțire, cu spine și pubescență. Ca...
301
"Vă prezint mărul fericit (stînga) și mărul trist (dreapta). Acestea sînt două jumătăți ale unui măr. Pe 20 mai le-am pu...
322
O companie rusească care prestează servicii de telecomunicații, servicii digitale și media în Rusia, Armenia și Belarus ...
166