Conserve de casă din aronia*
Suc nectar
Fructele mature se selectează, se spală, se adaugă puțină apă – cîte o jumătate de pahar la 1 kilogram de fructe. Încălziţi într-un vas emailat, amestecând la foc mic, neaducînd la fierbere, aproximativ 30 de minute. Apoi, masa se răceşte, se mărunţeşte (puteți face acest lucru într-un blender) și se strecoară cu grijă. Adăugaţi zahar sau miere după gust. Păstraţi în frigider.
Compot
Fructele pregătite se opăresc şi se pun în borcane curate, uscate, se toarnă peste ele sirop de zahăr fierbinte ( 80-85 de grade, 500 g de zahăr la 1 litru de apă ) şi se lasă pentru 2-4 ore. Apoi sterilizaţi conservele în apă clocotită: borcanele de jumătate de litru - 20 de minute, de 1 litru - 25 de minute.
Dulceaţă
Fructele (1 kg)se sortează, se spală şi se toarnă sirop de zahăr fierbinte (1 kg de zahăr la o cană de apa ), se lasă să stea 8 ore. Apoi se aduce la fierbere, se ia de pe foc și se lasă să stea timp de mai multe ore. După aceasta fierbeţi dulceaţa până ce nu e gata (fructele se scufundă în partea de jos a vasului).
*Aronia melanocarpa sau Scoruşul este un arbust fructifer(trad.).
Источник: vk.com