ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Copiii din Laos reciclează deşeuri explozive

Din 1960 până în 1973, în timpul războiului din Vietnam, Statele Unite au aruncat peste 3 milioane de tone de bombe asupra acestei țări mici în încercarea de a opri comunismul. Astăzi, oamenii din Laos încă sunt nevoiți să restabilească ordine.

Peste 40 de ani după ce bombardarea s-a terminat, în timpul călătoriei sale lungi prin întreaga țară, fotograful Mark Watson a observat ceva neobișnuit. Oriunde se uita, vedea rămășițele bombelor, utilizate în moduri surprinzătoare.

Aceste memento-uri de metal a epocii teribile au devenit marfă în Laos, marfă care se vinde, se cumpără și se transformă în materie primă pentru a fi utilizată în viața de zi cu zi, sau schimbată pe alte obiecte valoroase.

În timp ce majoritatea americanilor, în general, nu mai știu cum și când acest război s-a întâmplat, oamenii din Laos nu pot evita aceste rămășițe, care au devenit o parte integrantă a vieții lor și a peisajului.

Bombe, rachete, grenade, muniţie de artilerie, mortare, mine terestre: acestea sunt piesele de armament neexplodat care contaminează zona rurală din Laos şi care pun în pericol viaţa copiilor ce câştigă un ban în plus reciclându-le. Armamentul neexplodat produce în jur de 300 de victime anual numai în Laos.

Oamenii săraci din statul asiatic, mai ales copiii, colectează piesele de armament neexplodat mai sus amintite şi le vând sau folosesc materialul lor exploziv la pescuit, riscându-şi viaţa în fiecare zi. Armamentul neexplodat constă în arme explozive care nu s-au detonat când au fost trase, lăsate să cadă, lansate sau proiectate, dar care prezintă în continuare riscul unei explozii. 270 de milioane de bombe cu fragmentare au căzut peste Laos în timpul Războiului din Vietnam, dintre care circa 80 de milioane (30%) nu s-au detonat şi reprezintă încă o ameninţare pentru populaţia rurală. Dar şi o sursă de venit.

În satul Ban Pia, scrie Tree Hugger, sătenii reciclează armamentul neexplodat pentru a fabrica linguri (foto) şi a le vinde pe post de suveniruri, ceea ce asigură venituri importante pentru comunitate. Un proiect similar transformă bombele bijuterii.

Эхо войны. Как перерабатывают бомбы простые люди

Эхо войны. Как перерабатывают бомбы простые люди

Эхо войны. Как перерабатывают бомбы простые люди

Эхо войны. Как перерабатывают бомбы простые люди

Эхо войны. Как перерабатывают бомбы простые люди

Эхо войны. Как перерабатывают бомбы простые люди

 

Sursa: totb.ro

Duminică, 15 noiembrie 2015
Vizualizări: 1106

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
130
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
110
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
218
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
83