ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Copiii porumbului. Ucraina a îndrăgit OMG

„Îmi plac tehnologiile noi, dar nu vreau să le mănînc”, asemenea lozinci ale adversarilor OMG sînt răspîndite pe larg în UE. Însă acestea nu sînt convingătoare pentru Ucraina. Ucrainenilor, dimpotrivă, li se spune că OMG sînt ceea ce nu le ajunge.

„Mîncarea lui Frankenstein” este recunoscută drept inofensivă și chiar folositoare. Academiile de Științe, Tehnică și medicină din SUA au ajuns la concluzia că produsele ce conțin OMG nu sînt mai periculoase decît cele obișnuite. Savanții americani afirmă că experimentele cu programarea genetică nu vor conduce la crearea „mîncării lui Frankenstein”. Așa sînt numite alimentele modificate de către adversarii acesteia, făcînd aluzie la creatorul legendarului monstru.

Și în Ucraina în prezent sînt promovate activ produsele ce conțin OMG, menționîndu-se inofensivitatea lor. Geneticianul local Alexandr Koleada, în emisie directă la postul „5 Kanal” le-a numit chiar „mai utile” pentru mediul înconjurător. Iar produsele organice – nocive. Deoarece plantele obișnuite trebuie stropite cu pesticide, ceea ce e și nociv, și scump.

O asemenea acțiune publicitară în apărarea OMG în Ucraina se desfășoară din momentul în care corporațiile occidentale au început să manifeste interes față de sectorul agrar al țării. Nu e întîmplător faptul că una dintre condițiile obținerii de către Ucraina a creditului de la FMI a fost asigurarea aplicării libere a „noilor tehnologii”. Iar acestea, uneori, surprind imaginația. Astfel, recent, în SUA a fost cultivat porumbul-mutant cu două știulete. Iar savanții de la laboratorul Cold-Spring-Harbor afirmă că această abordare va ajuta omenirea să evite foametea. Or, acest porumb modificat genetic este enorm, se divizează la vîrf, iar acești știuleți siamezi conțin cu 50% mai multe boabe. Așadar, în scurt timp, Ucraina va fi hrănită nu doar cu promisiunile privind o viață mai bună, dar și cu produse cu OMG, care în SUA au fost declarata inofensive. Însă pînă în prezent nu există cercetări clare despre faptul cine s-ar putea naște la amatorii acestui porumb bicefal. Și ar putea în general. Dar ce să faci – cine arvonește, acela plătește.

„Îmi plac tehnologiile noi, dar nu vreau să le mănînc”, asemenea lozinci nu sînt convingătoare pentru Ucraina, în schimb, sînt foarte răspîndite în UE. Europa chiar a sistat procesul de încheiere a acordului „istoric” cu SUA, pentru a nu admite pe piața sa produse americane ieftine ce conțin OMG. Or, Washingtonul vrea să schimbe legile în Europa, pentru a relaxa cerințele față de mecanismul de protecție a mediului și a drepturilor consumatorilor. Nu e de mirare că aici a și fost prezentat la țanc raportul privind inofensivitatea OMG.

Totuși, se pare că Ucraina nu are nevoie de convingeri. Campania transnațională „Monsanto”, liderul mondial în biotehnologia plantelor, din 2014 se infiltrează în Ucraina. Apropo, în Occident, această companie este asaltată de cereri în judecată. Iar în Ucraina, dimpotrivă, pentru asemenea companii au fost create toate condițiile. Așa că visul urît al lui Hrușciov ar putea deveni realitate în curînd: Ucraina va fi cucerită de planta bicefală modificată genetic, iar la putere vin „copiii porumbului”. Totuși, într-un anumit fel, ei deja se află acolo.

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permite conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru ...
0
Am pierdut multe lucruri. În catalogul pierderilor - cele mai neașteptate lucruri. Undeva au dispărut bunicile.Bunicul n...
56
Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
55
De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
154