ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Craterul uriaș al unui meteorit a fost descoperit în deșertul Sahara




 

 

În deșertul Sahara din nordul Africii a fost descoperit un crater uriaș, cu lățimea de 31 de kilometri. Craterul s-a format în urma impactului unui meteorit masiv cu Pămîntul, petrecut în urmă cu 100 de miloane de ani.

Craterul gigantic, cel mai mare din deșertul Sahara, a fost descoperit cu ajutorul fotografiilor făcute de un satelit, informează The Daily Galaxy.

Craterul vechi de 100 de milioane de ani, cunoscut sub numele de Kebira, care înseamnă "mare" în limba arabă, are 31 de kilometri lățime și este situat în nordul regiunii Gilf Kebir, din sud-vestul Egiptului, lîngă Libia.

Meteoritul care a căzut în Sahara a avut, probabil, 1,2 kilometri in diametru. Suprafața din jurul craterului este formată din gresie, iar două rîuri taie zona craterului de la est la vest.

Geologul Farouk El-Baz, de la Universitatea din Boston spune că a știut că suprafața ca de sticlă reprezinta zona de impact al unui meteorit. Însă dincolo de această suprafață nu se găsise nicio dovadă a unui astfel de impact.

Examinînd fotografiile din satelit, El-Baz a găsit și dovada. El a văzut un inel de roci înconjurat de urmele unui alt inel, care indicau zona de impact.

Masivul crater are lățimea de 31 de kilometri și este destul de mare pentru a cuprinde 70.000 de terenuri de fotbal. Făcînd comparație cu craterul Chicxulub, din Peninsula Yucatan, Kebira este de zece ori mai mic.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 21 decembrie 2011 9:31
Vizualizări: 2640

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
22
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
85
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
55
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
231