Cum funcţionează cofeina atunci când este ingerată

/ Vizionări: 2084

Как действует кофеин при попадании в организм?

Cofeina nu este un stimulent tipic. Ea nu ajută în mod direct celulele cerebrale să se înviorezeşi să lucreze mai bine. Substanţa blochează acţiunea neurotransmiţătorului adenozină care comandă în general creierului să se liniştească şi să adoarmă.

Cofeina nu este un ingredient minune, aşa cum multe persoane ar considera-o, scrie site-ul MentalFloss.com.

Sari peste micul dejun? Iată ce se întâmplă în creier dacă o faci
Sari peste micul dejun? Iată ce se întâmplă în creier dacă o faci

În timp ce neuronii "ard" de-a lungul zilei, un neurochimical, denumit adenozină, creşte în organism. Sistemul nervos foloseşte în special receptori pentru a-ţi monitoriza nivelul de adenozină din corp. Pe măsură ce ziua trece, tot mai multă adenozină trece prin acei receptori şi te fac să te simţi somnoros. Acesta este motivul pentru care noaptea eşti obosit.

Adenozina este o substanţă chimică prezentă în toate celulele umane, care funcţionează în creier ca un neurotransmiţător inhibitor. Acest lucru înseamnă că adenozina poate acţiona ca un depresor al sistemului nervos central. În condiţii normale, adenozina provoacă somnul şi suprimă emoţiile prin încetinirea activităţii nervoase.

Pentru o celulă nervoasă, cofeina arată exact ca şi adenozina, însă provoacă efectul invers al acesteia, astfel că organismul va înceta să funcţioneze corect şi, în loc să intre în repaus, celulele se vor "reactiva", lucru care poate să ducă la epuizare şi, în timp, la probleme grave de sănătate, avertizează specialiştii, care recomandă să nu facem abuz de cafea.

Potrivit site-ului MentalFloss.com, pentru a preveni apariţia efectelor nagative este indicat să nu bem mai mult de patru ceşti de cafea pe zi. Consumul de cofeină în exces poate să cauzeze numeroase efecte adverse, printre care se numără insomnia, nervozitate, agitaţie, irascibilitate, dureri stomacale, diaree, stări de ameţeală, greaţă, ritm cardiac neregulat şi fibrilaţii musculare.

Majoritatea adulţilor au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte. Cofeina poate să interfereze cu ciclul somnului, diminuând numărul de ore de somn, iar lipsa odihnei duce la epuizare şi grave tulburări de sănătate.

 

 

Sursa: moldovenii.md