ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum putem recicla plastic cu ajutorul viermilor

Viermii de făină pot consuma polistiren expandat, degradând astfel în mod natural un tip de plastic cunoscut pentru impactul său negativ asupra mediului înconjurător. Descoperirea aparţine unor cercetători din Beijing şi California, care susţin că, în plus, în timpul procesului, viermii produc energie.

O echipă mixtă formată din cercetători chinezi şi americani a descoperit recent că o parte din problema reciclării plasticului ar putea fi rezolvată cu ajutorul viermilor de făină.

După ce au aşezat insectele pe bucăţi de polistiren expandat, au observat că acestea au început să mănânce materialul. Ulterior, au analizat impactul acestui tip de „hrană” asupra viermilor, însă nu au remarcat diferenţe între starea lor de sănătate şi cea a unor viermi care consumaseră tărâţe.

Au concluzionat aşadar că viermii de făină pot digera fără probleme polistirenul, folosindu-se de oenzimă secretată de microbii prezenţi în mod natural în intestinele lor. Cercetătorii au comparat acţiunea enzimei cu cea a unui baros care doboară pereţi. Urmăriţi în materialul de mai jos o parte din întregul proces:

Cercetătorii au mai fost surprinşi de rapiditatea cu care viermii pot descompune polistirenul, un material despre care se credea că este veşnic. Procesul de transformare în dioxid de carbon nu durează mai mult de 24 de ore, iar în timpul lui se poate obţine energie.

Polistirenul expandat, un adevărat pericol pentru mediu

Polistirenul expandat este un tip de plastic obţinut din petrol. Oferă o soluţie de ambalare preferată de companii, întrucât este uşor, este un bun izolator şi menţine conţinutul intact în timpul transportului. În acelaşi timp însă, reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate şi pentru mediul înconjurător.

Agenţia americană de Protecţie a Mediului şi Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului avertizează că polistirenul conţine o substanţă cancerigenă, care poate provoca iritaţii ale pielii, ale ochilor şi ale sistemului respirator, dar şi perturbări ale sistemului gastro-intestinal.

În plus, pare să fie veşnic. Conţine materiale care nu pot fi degradate în acţiunea razelor solare, ceea ce pune o adevărată presiune pe mediul înconjurător. Se estimează că polistirenul expandat este în acest moment principala materie din componenţa deşeurilor marine.

Până acum, singura soluţie cunoscută de reciclare a deşeurilor din polistiren era transformarea lor în recipiente de genul paharelor pentru cafea sau cutiilor pentru mâncare. Eliminarea lor completă nu era considerată posibilă. În ultima perioadă, din ce în ce mai mulţi reciclatori refuză colectarea polistirenului uzat, întrucât este greu de reciclat.

 

Sursa: green-report.ro

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 08 noiembrie 2015 15:00
Vizualizări: 2054

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
127
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
109
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
163
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
110