Cum să creăm lapte acru fermentat?
Cum să creăm lapte acru fermentat?
Pentru fermentare iniţială avem nevoie de:
- Făină de grâu.
- Crupe de grâu (dacă făina este de calitate superioară).
- Lapte acru (zer sau smântână).
- Borcan de sticlă de un litru.
- Tifon.
- Lingură de lemn /lopăţică.
Lapte acru fermentat se pregăteşte în baza laptelui acru. În prima zi lăsăm laptele într-un loc cald să se înăcrească. Luaţi, de exemplu, 1 pahar de lapte. Laptele trebuie să fie natural, fără adaos de substanţe chimice, care împiedică înăcrirea.
Turnăm un pahar de lapte în borcan de un litru, îl acoperim cu tifon şi aşteptăm cu nerăbdare până când laptele se va înăcri. Iniţial, laptele se transformă în iaurt, îl amestecăm şi aşteptăm în medie 1-1,5 zile până când laptele se va înăcri mai tare. Acesta poate face spumă şi să capătă un miros greu şi foarte acru. Pentru înăcrire avem nevoie aproximativ de 3 zile.
În afară de lapte, puteţi folosi zer, smântână.
Chefirul nu se recomandă.
Adăugaţi făina şi frământaţi în borcan până la formarea unei consistenţe de smântână groasă. Acoperiţi cu tifon şi puneţi într-un loc cald. Microorganismele acţionează foarte rapid.
Dacă vom pune masa dimineaţa, apoi seara vom observa că făina este aproape prelucrată. Datorită crupelor de grâu se creează un mediu nutritiv „viu” pentru activitatea microbiană şi microorganismele lucrează mai eficient în cazul, dacă noi am fi pus numai faină alba de grâu de calitate superioară.
Când vedem că consistenţa s-a transformat într-un lichid cu spumă (ceea ce înseamnă că procesul se desfăşoară bine), mai turnăm făină cu crupe şi lăsăm să mai înăcrească. După aproximativ o zi consistenţa din borcan din nou devine lichidă. Dacă adăugaţi făină seara, dimineaţa consistenţa poate face spumă.
Apoi, laptele fermentat „se adapă”. În loc de apă ar fi bine să folosiţi zer sau lapte acru. Facem acest lucru încă de 2 ori.
Din momentul în care am turnat pentru prima dată făină în lapte acru până la formarea fermentării "solide" va trece aproximativ 3-4 zile (la fiecare în mod diferit, observaţi).
Acum laptele acru fermentat a devenit mai „solid”, puteţi să începeţi coacerea.
După materialele cursului de instruire "Cum să coacem pâine cu lapte acru fermentat".
P.S. În cazul în care procesul de fermentare se petrece lent, adăugaţi 1 linguriţă de zahăr brun!
Autor: Tatiana
Sursa: praxleb.ru