ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum să scapi de şobolani si şoareci cu ierburi
 

Șobolanii și șoarecii sunt foarte sensibili la mirosuri.

Boz (soc)
Bozul are un efect de descurajare împotriva șoarecilor și șobolanilor, pentru că ei nu pot suporta mirosul lui. Rădăcinile de boz negru elimină acid cianhidric. Planta este moderat toxică pentru animalele mamifere, aşa că în locuri unde creşte bozul, rozătoarele nu se vor stabili.
Oamenii din cele mai vechi timpuri știau despre aceste proprietati remarcabile a bozului și, prin urmare, au plantat copaci în jurul hambarelor, depozitelor cu cereale pentru a respinge șoarecii şi șobolanii, cu crengile de boz legau trunchiurile copacilor de măr şi stivele de fân.
Este de mult observat că clădirile din jurul cărora creşte bozul roșu, sunt ferite de șoareci și șobolani. Pomicultorii spun că în jurul bozului roşu nu se găsesc insecte dăunătare. În sate, și astăzi, ca pe vremuri, crengi mari de boz se pun la subsol şi în beci.

Pelin
Despre planta aceasta ştie, probabil, toată lumea.
Aroma puternică dulce-amăruie de pelin, sădit în jurul grădinei, o protejează de mulți dăunători. Pe vremuri de altă dată, pelinul uscat se punea lîngă snopii de cereale, protejându-le de la soareci. Și în ziua de azi trunchiurile copacilor pentru iarnă se leagă cu pelin.
Pentru a respinge dăunătorii din casă, planta uscată de pelin se pune în casă şi subsol în locuri, unde a fost observată apariția de șoareci și șobolani. Legăturile cu iarbă de pelin se pun în jurul perimetrului de depozitare (în dulapuri şi beciuri).
Menta de cîmp, sau menta sălbatică
O altă iarbă folositoare și bine cunoscută.
Menta, uscată în mod corespunzător, şi tinctura de mentă de asemenea ţin șobolanii și șoarecii la distanţă. Rozătoarele nu vor strica produsele voastre, dacă puneţi alături un mic buchet de frunze de menta. Dar dacă ați plantat în jurul căsei tufișuri de mentă, şoarecii vor ocoli casa voastră.
Să ştiți că menta are o mulțime de alte proprietăți utile. De exemplu, frunzele de menta mărunţite, puse la fundul dulapului, o să vă salveze de molii neplăcute.
Furnici de casă de asemenea se tem de mirosul de mentă. Dacă ungeţi cu suc de iarbă proaspătă calea pe unde merg furnicii, insectele vor pleca din casă. Pentru țânțarii enervanţi, vă sfătuim să puneţi lângă pernă câteva fire de mentă proaspată - mirosul este plăcut și țânțarii nu vă deranjează.

Vetrice
Într-o zi caldă de vară, atunci când aromele ierburilor felurite se amestecă într-un buchet armonios, mirosul intens de vetrice iese în evidență – el miroase clar a camfor.
Flori de vetrice puse într-o vază aşezată lângă uşă sau lângă ferestră, ajută la respingerea muştelor. Frunzele şi florile uscate pot fi, de asemenea, utilizate pentru respingerea moliilor, a furnicilor sau a puricilor. Rădăcina uscată este mai puternică decât frunzele. Pentru alungarea furnicilor se mărunţesc şi se zdrobesc frunze verzi, care sunt presărate în calea lor. Pentru alungarea puricilor şi căpuşelor din blana animalelor se pot pune câteva plante uscate de vetrice în cuşca lor.
Şoarecii, de asemenea nu suportă  mirosul de vetrice. De aceea, se recomandă să puneţi cîteva legături de 3-5 fire peste tot - nu numai în casă, dar şi la subsol.

Muşeţel
Mirosul florilor de musetel este iubit de către oamenii, dar nu şi de şoareci. Prin urmare,  gospodinele cu experienţă, de mai mult timp folosesc museţelul pentru a scăpa de rozătoare. Ele împrăștie florile de mușețel pe podea în casă, dar buchetele uscate le ţin în hambare şi depozite.

Joi, 14 august 2014
Vizualizări: 52283

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
282
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
211
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
361
Cel mai vestit chirurg, profesorul Fiodor Grigorievici a avut aproape întotdeauna o greutate de aproximativ 65 de kilo...
353