ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum va arăta Soarele atunci cînd va fi pe moarte? (VIDEO)
 
Cîndva, într-un viitor foarte îndepărtat – aproximativ 5 miliarde de ani – Soarele nostru va începe să îşi piardă „puterea”, rămînînd fără combustibil, iar acesta va fi începutul sfîrşitului: existenţa stelei centrale a sistemului nostru solar se va apropia de final. Ştim cum arată azi Soarele, aflat în plinătatea forţelor sale, dar cum va arăta Soarele muribund?
 
 
Soarele se va „umfla” - îşi va mări dimensiunile, straturile sale exterioare extinzîndu-se în spaţiu, dincolo de orbita terestră, „prăjind” planetele din calea sa; în final, va exploda, lăsînd în urmă rămăşiţele arse ale planetelor (inclusiv ale Terrei) şi un nucleu dens, de dimensiuni mici, o formaţiune numită pitică albă, vestigiu al stelei care a fost cîndva Soarele.
 
Iar cînd se vor întîmpla aceste lucruri, Soarele va arăta, probabil, ca steaua din imaginea de mai jos, numită HD 184738 (cunoscută şi sub numele de Steaua de Hidrogen a lui Campbell) şi care se găseşte în centrul unei mici nebuloase planetare din constelaţia Lebăda.
 
HD 184738 este o stea cu masă mică, asemănătoare cu Soarele nostru; de aceea, „agonia” ei poate poate oferi modelul transformării finale prin care va trece şi propriul nostru soare, peste aproximativ 5 miliarde de ani.
 
Imaginea a fost realizată cu telescopul Hubble; strălucirea roşie şi portocalie este generată de hidrogenul şi azotul care înconjoară steaua muribundă.
 
 
 
 
Sursa: noi.md
 

Vineri, 27 septembrie 2013
Vizualizări: 1513

Citiţi de asemenea

Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
25
Ce-i unește pe Arnold Schwarzenegger, Jennifer Aniston, Chris Evans, Charlize Theron și alți actori?Toți au luat cîte un...
47
Fotograful Scott Franks a filmat un scurtmetraj cu denumirea "Jocul semințelor".În film este afișată lupta de zi cu zi a...
64
Înainte de a începe să îmbunătățești lumea, de trei ori uită-te la propria casă.Proverb chinezesc...
179