ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum va arăta Soarele atunci cînd va fi pe moarte? (VIDEO)
 
Cîndva, într-un viitor foarte îndepărtat – aproximativ 5 miliarde de ani – Soarele nostru va începe să îşi piardă „puterea”, rămînînd fără combustibil, iar acesta va fi începutul sfîrşitului: existenţa stelei centrale a sistemului nostru solar se va apropia de final. Ştim cum arată azi Soarele, aflat în plinătatea forţelor sale, dar cum va arăta Soarele muribund?
 
 
Soarele se va „umfla” - îşi va mări dimensiunile, straturile sale exterioare extinzîndu-se în spaţiu, dincolo de orbita terestră, „prăjind” planetele din calea sa; în final, va exploda, lăsînd în urmă rămăşiţele arse ale planetelor (inclusiv ale Terrei) şi un nucleu dens, de dimensiuni mici, o formaţiune numită pitică albă, vestigiu al stelei care a fost cîndva Soarele.
 
Iar cînd se vor întîmpla aceste lucruri, Soarele va arăta, probabil, ca steaua din imaginea de mai jos, numită HD 184738 (cunoscută şi sub numele de Steaua de Hidrogen a lui Campbell) şi care se găseşte în centrul unei mici nebuloase planetare din constelaţia Lebăda.
 
HD 184738 este o stea cu masă mică, asemănătoare cu Soarele nostru; de aceea, „agonia” ei poate poate oferi modelul transformării finale prin care va trece şi propriul nostru soare, peste aproximativ 5 miliarde de ani.
 
Imaginea a fost realizată cu telescopul Hubble; strălucirea roşie şi portocalie este generată de hidrogenul şi azotul care înconjoară steaua muribundă.
 
 
 
 
Sursa: noi.md
 

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 27 septembrie 2013 16:58
Vizualizări: 1771

Citiţi de asemenea

Un copac frumos banyan pe plaja Waikiki, Hawaii...
35
Nu există oameni care nu au nimic bun în ei, la fel cum nu există oameni absolut răi. În fiecare suflet există și bune ș...
54
Lansarea incitantă a Inițiativei pentru antreprenoriatul feminin la începutul lunii octombrie a oferit femeilor o ocazie...
66
Doar că majoritatea oamenilor nu știu despre acest lucru, motiv pentru care apar toate nenorocirile lor. Și primul mirac...
62