ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum vă poți declara participarea la protejarea lumii înconjurătoare?

Activiștii asociației de protecție a mediului din Moldova încearcă să demonstreze societății moldovenești că deja mulți oameni sînt preocupați de problemele de mediu și că acești oameni sînt puternici atunci când sînt uniți de o idee comună. Numărul diverselor organizații în Moldova care se ocupă de problemele de mediu este în continuă creștere, iar activitățile lor se manifestă în diferite moduri. Dar dacă nu aveți o resursă personală pentru activități organizate în grupuri comunitare, atunci puteți acționa independent, din propria conștientizare. Și chiar dacă există dificultăți în a vă face cunoscuți lumii, ele pot fi depășite.

Cine nu este indiferent față de ideea posibilității unei existențe umane în mediul nostru înconjurător a moșiei de familie, puteți face un efort simplu, care costă aproximativ 4 lei. Acest efort constă în schimbarea obiceiului de a folosi pungi de plastic de unică folosință în magazine. Pungile de plastic pot fi înlocuite de consumatorii moldoveni cu pungi biodegradabile reutilizabile, care se descompun timp de zece zile și se dizolvă în apă la o anumită temperatură, fără a afecta mediul. Aceste pungi au apărut deja în vînzare în Moldova, deși sînt produse deocamdată în Europa, ele sînt deja disponibile și s-au dovedit a fi sigure și confortabile în utilizare. O altă opțiune pentru compatrioții noștri este de a folosi gentuțe ecologice, în loc de pungi de plastic, sau pungi ”biobag” (inclusiv textile), pungi de hîrtie.

Totul constă doar în prețul problemei (costul celui mai simplu ambalaj alternativ variază între 4 lei - un ambalaj biodegradabil și 35 lei - pungi textile reutilizabile) și dorința dumneavoastră personală de a participa și de a lupta pentru a preveni degradarea continuă a mediului, reducerea diversității biologice și dispariția indirectă a raselor umane de pe planetă.

Potrivit Ministerului Economiei, în Moldova, fiecărui locuitor îi revine anual circa 140 pungi de plastic. Un total în republică anual sînt utilizate 420 de milioane de pungi, dintre care 90% sînt importate. Adică, segmentul acestui ambalaj pentru producătorii noștri nu este cel mai solid: din 1,5 mii tone de materiale de ambalare (plastic, sticlă, folie, hîrtie etc.), pungi de plastic ocupă aproximativ 10%. Și doar 1% dintre ele sînt de producție moldovenească, restul fiind importat în principal din Ucraina, Bulgaria, România și China.

În Moldova, majoritatea absolută a depozitelor de gunoi pentru plastic și polietilenă au un caracter catastrofal. Cel mai adesea, aceste deșeuri sînt stocate direct pe pămînt în loc deschis, iar vîntul le duce pe toată împrejurimea. Deosebit de vulnerabile sunt rezervoarele de apă din Moldova, deoarece ele se află pe post acumulatoare de gunoi. Se poate observa o imagine deplorabilă - sticlele de plastic plutesc pe suprafața apei, în cele mai frumoase iazuri și lacuri a țării noastre, în rîuri, pe arbori și tufișuri, încîlcite în ramuri, foșnesc pungile de plastic de unică folosință în loc de frunze. Dar imaginați-vă cum se simt locuitorii înaripați sau cei din apă a unui astfel de rezervor? Doar ei nu pot părăsi acest loc, ca oamenii, de exemplu. Habitatul lor pentru o anumită perioadă este se limitează la acest loc special, acest mediu natural. Aceasta este "casa" lor, pe care oamenii o aglomerează cu gunoi și continuă să-i distrugă puritatea și natura curată, otrăvind, astfel, toate vietățile și pe ei înșiși, în cele din urmă.

Potrivit datelor ONU, în afară de uscat, până în 8 milioane de tone de plastic se aruncă anual în Oceanul Planetar. Dacă acest lucu va continua, pînă în 2050 în ocean va exista mai mult plastic decît pește. Și cel mai trist lucru este că particulele din pungile noastre care se dezintegrează acum în microplastic, de la paharele de cafea și jucăriile pentru copii nimeresc deja acum în pește și în apa de la robinet pe toate cele 6 continente care se dezintegrează acum în microplastice. Otrăvirea omenirii. Potrivit diverselor surse, pachetele de 4-5 trilioane de dolari sunt folosite anual în lume ...

Ce e de făcut? Trebuie de redus utilizarea personală a materialului plastic, de reciclat și de respectat cu strictețe legile. Moldova se află pe primele locuri printre țările CSI, a cărei legislație a fost actualizată și este plină de legi care protejează mediul. Cum anume? Vedeți mai jos.

În Moldova, de la 1 ianuarie 2019, a intrat în vigoare un amendament la legea comerțului intern, care interzice utilizarea pungilor de plastic de unică folosință în comerțul cu amănuntul...

Este o lege foarte bună, o legislație avansată, însă implementarea acesteia lasă mult de dorit. În ultimele șase luni, s-au schimbat puține lucruri în supermarketurile noastre, iar oamenii se plimbă în continuare cu gunoi dăunător care ne poluează apa și solul. De aceea, dacă nimeni nu se acupă de implementarea acestei legi, introdusă în directiva Parlamentului European în Moldova și, în consecință, nimeni nu este responsabil, noi înșine, fiecare dintre noi, avem dreptul de a-i schimba implementarea. Legea însăși a fost implementată pentru oameni și oamenii pot acționa.

Împreună putem face totul! Putem proteja mediul înconjurător prin eforturi proprii. Ne-am convins că legea utilă care interzice vînzarea de pungi de plastic în Moldova nu funcționează și îndemnăm să luăm inițiativa în propriile noastre mîini și să sprijinim natura prin refuzul de a folosi polietilena în favoarea genților ecologice pentru produse.

Sînteți la fel de dezamăgiți de funcționarea legilor în Moldova precum sîntem noi? Faptul că legea care interzice vînzarea pungilor de plastic nu este cu adevărat eficientă?

Este timpul să modificați această inerție în favoarea mediului înconjurător, acum, dar nu să urmăriți și să căutați vinovații. Motivul este mai mult decît nobil și nu mai puțin vital.

În timp ce din magazinele noastre vor dispărea pachetele "groase" - cu o grosime a pereților mai mare de 50 de microni, putem pur și simplu să nu le mai folosim deja acum. Într-un an din circulație vor fi retrase pungile cu o grosime de 15 microni. Acestea sînt considerate cele mai dăunătoare: colectarea și prelucrarea lor este dificilă datorită greutății semnificative de 7-8 grame. Din 2021, vor fi interzise orice ambalaje cu excepția plasticului utilizat pentru ambalarea mărfurilor în condițiii de fabrică. În cadrul programului de stat privind protecția mediului, în doi ani pungile de plastic trebuie retrase complet din comerț.

Chiar astăzi, fără a aștepta executarea acestor detectivi din Parlamentul European, vă îndemn să cumpărați și să utilizați pungi și genți ecologice. Pungile universale biodegradabile sînt deja în vînzare în Moldova! Ele sînt deja disponibile și au căpătat încrederera oamenilor în întreaga lume. Priviți fotografiile noastre cu aceste pungi și aceptați-le în viața dvs. ca fiind sigure și comode în utilizare. E doresc ca Moldova să capete o nouă față curată, iar oamenii să participe activ la aceasta, devenind mai sănătoși și mai recunoscători!

Anna Kunz

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325