Departamentul de Energie din SUA a anunţat dezvoltarea unei tehnologii inovatoare în producerea biocombustibililor
Departamentul de Energie din SUA a anunţat dezvoltarea unei tehnologii inovatoare în producerea biocombustibililor
O echipă de cercetători condusă de Ministrul Energeticii SUA, Steven Chu, şi cu sprijinul Centrului pentru Ştiinte Bioinginerie au creat un mod eficient de conversie a plantelor lemnoase direct în izobutanol, care poate fi utilizat în motoarele convenţionale pentru automobile, cum ar fi, de exemplu, benzina. Noua descoperire oferă o alternativă reală şi importantă benzinei şi deschide, de asemenea, potenţialul de a crea un număr semnificativ de locuri de muncă în unele zone îndepărtate ale ţării.
Substanţa plantei lemnoase necomestibile este materialul de bază în cercetările pentru a crea un nou tip de biocombustibil. Savanţii de mult timp caută să găsească modul cel mai economic de a descompune celuloza pentru a obţine fibrele ei moale interioare, care pot fi folosite pentru producerea combustibilului. În prezent, cercetătorii au descoperit un microb numit Clostridium celluloyticum, care este capabil să prelucreze celuloza.
Aceleaşi microbi au dovedit eficacitatea lor, curăţând zonele poluate, încărcând celule de combustibil şi transformând apele uzate în masele plastice biodegradabile. Noul super-microb poate degrada substanţa plantelor, produce izobutanol doar într-o singură etapă, relativ ieftină, în comparaţie cu tehnologiile existente de producere a biocombustibililor, care necesită un proces cu multe etape, folosind o varietate de microbi pentru a efectua anumite funcţii.
Într-o declaraţie, Chu a menţionat că întreprinderile de producere a biocombustibililor vor permite să se creeze noi locuri de muncă în zonele rurale prin creşterea suprafeţelor agricole. Noul proces de producere a izobutanolului, propus de Departamentul de energetică, este axat nu numai pe agricultură - în afară de cultivarea culturilor de biocombustibil, microbii pot recicla, de asemenea, deşeuri de lemn ale altor plante, inclusiv grâu, tulpini de orez, paie de porumb şi deşeuri de cherestea.
Sursa cu link-uri pe Inhabitat, Cleantechnia; Photo: ©jurvetson