Descoperire arheologică unică în Republica Moldova
Arheologii au identificat o aşezare istorică din timpul epocii romane tîrzii. Obiectele găsite de savanţi au o vechime de peste 1600 de ani, informează trm.md. Printre ele se află şi o unealtă din lemn, unică în spaţiul dintre Bug şi Tisa.
Complexul arheologic datează din secolul IV d. Hr. şi a fost descoperit pe moşia satului Zamciogi, Străşeni. Relicva istorică a fost depistată de nişte muncitori care săpau un iaz. Situl arheologic se află la o adîncime de 5 - 6 metri şi este unic în spaţiul pruto-nistrean.
Cercetătorii spun că obiectele s-au păstrat în timp, datorită zonei mlăştinoase în care este amplasată aşezarea istorică. Dacă ceramica este mai rezistentă, atunci lemnul se păstrează cel mai bine în apă, ne asigură arheologii.
Deocamdată, cele mai multe dintre relicvele descoperite sînt obiectele din ceramică. Acestea erau prelucrate cu o deosebită măiestrie şi fineţe de strămoşii noştri.
Au fost găsite şi fragmente de amfore romane. Obiectele, lucrate din pastă rezistentă, erau aduse din mai multe provincii romane, din Balcani şi din zona mediteraneană.
Lucrările de cercetare la Zamciogi vor continua, iar materiale arheologice vor fi studiate şi restabilite, pentru ca ulterior să fie expuse la Muzeul Naţional de Istorie.
Sursa: moldovenii.md