ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Despre creierul uman

Creierul uman este cel mai complicat și mai puțin studiat organ. Însă cîteva fapte interesante sînt cunoscute cu siguranță.

Care e viteza de activitate a creierului?

Viteza impulsului nervos, ce ajunge la creier sau vine de la el, constituie 274 de kilometri pe oră. Niciodată nu v-ați gîndit de ce reacționați atît de rapid, cînd, să zicem loviți cu ciocanul peste deget? Aceasta se datorează vitezei impulsului nervos, egală cu viteza dezvoltată de o mașină de cursă.

Creierul „respiră” mai intens ca alte organe

Masa creierului constituie doar 2% din masa corpului, însă acesta consumă 20% din oxigenul care circulă în sînge – mai mult decît orice alt organ. Acest fapt îl face forate vulnerabil la leziunile, legate de insuficiența de oxigen. Așa că respirați mai adînc!

Celulele nervoase se restabilesc

Neuronii cresc toată viața. Mulți ani la rînd, savanții considerau că neuronii și țesutul nervos nu sînt capabile să crească și să regenereze. S-a stabilit că aceasta nu e așa, deși țesutul nervos se poartă altfel, decît alte țesuturi ale corpului uman – neuronii cresc toată viață și acest fapt a deschis o nouă filă în domeniul cercetării creierului și a afecțiunilor lui.

Informația din neuroni de diferit tip se transmite cu viteză diferită. Există cîteva tipuri, iar viteza transmiterii informației variază între 0,5 și 120 metri pe secundă.

De cîtă energie are nevoie creierul?

Pentru o activitate completă creierul are nevoie de o cantitate de energie, echivalentă cu consumul unei lămpi de 10 Wați. Cînd în filmele în desen animat, apariției unei idei în creierul eroului este simbolizat cu un bec deasupra capului, acest fapt nu este departe de adevăr. Creierul la fel generează o cantitate de energie, egală cu un bec mic, chiar și în timpul somnului.

Creierul nu doarme niciodată

Creierul este mult mai activ noaptea decît ziua. Acest lucru par alogic, or, ziua noi ne mișcăm, el e ocupat cu calculele, cu soluționarea problemelor complicate la serviciu, fapt ce ar trebui să-l determine să lucreze mai intens decît în timpul somnului. S-a dovedit că totul e invers. Cînd vă „deconectați”, creierul „se conectează”. Savanții nu înțeleg, deocamdată, de ce are loc acest lucru, însă ar trebui să-i mulțumiți creierului că el muncește în timp ce voi dormiți.

Numărul de vise depinde de IQ

Savanții afirmă că cu cît este mai înalt coeficientul de intelect, cu atît mai multe vise vedeți. Dacă e așa atunci nu trebuie să vă faceți griji dacă nu vă puteți aminti ce ați visat. Majoritatea dintre noi își amintește cu greu ce a visat, deoarece visele durează cel mult 2-3 secunde.

Cîtă informație poate încăpea în creierul omului?

Creierul uman este capabil să țină minte de 5 ori mai multă informația decît conține Enciclopedia Britanică. Sau orice altă enciclopedie. Savanții încă urmează să stabilească volumul exact, dar deja se știe că în terminologia calculatorului, creierul este capabil să stocheze de la 3 pînă la 1000 de TerraBytes. Arhiva Națională Britanică, de exemplu, în care sînt descrise 900 de ani de istorie, ocupă doar 70 Tb – apreciați potențialul creierului vostru.

Creierul nu simte durere

Creierul ca atare, nu simte durere. Desigur, el reacționează, dacă vă tăiați degetul sau vă frigeți, însă el nu are receptori de durere, prin urmare, nu o simte. Însă acest fapt nu ne scapă de durerile de cap – creierul este înconjurat de o mulțime de țesuturi, nervi și vase, care sînt foarte sensibile la durere.

80 % din creier constă din apă

Mulți asociază creierul cu o masă rigidă și sură, se seamănă cu o nucă. Însă creierul viu este un organ de culoare ros-pală, sub formă de jeleu, în țesuturile căruia este foarte multă apă și sînge. Data viitoare, cînd veți simți sete, amintiți-vă că și creierul are nevoie de apă.

Citiţi de asemenea

Dacă v-ați confruntat vreodată în timpul curățeniei cu găsitea unor cuiburi de viespi agățate undeva într-un loc ascun...
111
Germanii postează astfel de videoclipuri."Cum arată de fapt cel mai călduros aprilie din ultimele 100.000 de ani, pe car...
78
În secolul al XXI-lea, când cancerul înregistrează o creștere rapidă, necesitatea unor tratamente alternative devine t...
131
Capterev, 1901„Sinceritatea este naturală, perfect accesibilă omului, foarte simplă și chiar, luată în sine, absolut nec...
124