Dmitri Medvedev a inspectat Lada Kalina pe biocombustibil
Prim-ministrul Dmitri Medvedev a participat la Forumul Economic Internațional "BioKirov-2014". Forumul a fost dedicat dezvoltării sistemului de bioeconomie bazate pe utilizarea biotehnologiei.
Șefului guvernului i s-a demonstrat o serie de invenții, inclusiv aplicate prin inițiativele, susținute activ de dlui însuși. Astfel prim-ministrului i s-a demonstrat o instalație pentru realimentarea mașinilor cu gaz, precum și întreaga tehnologie de producere a biocombustibilului, care reduce substanțele toxice evacuate. Drept dovadă, dezvoltatorii au prezentat Lada Kalina care deja de trei ani lucrează cu adaos de biocombustibili, fără schimbări esențiale în motorul mașinii.
Dmitri Medvedev a propus de a porni motorul pentru a dovedi eficiența tehnologiei noi. Însă motorul nu s-a pornit imediat, ci de la a treia răsucire a cheii (cineva a sugerat că cauza nu este combustibilul, dar "tradițiile"industriei auto din Rusia), și oficialii din jur împreună cu Medvedev au mirosit gazele de evacuare. "Mirosul este mai plăcut", - a recunoscut prim-ministrul.
Dmitri Medvedev a făcut detaliat cunoștință cu potențialul turbei în energie. Turba ocupă locul doi după gaze, în regiunea Kirov au fost lansate o serie de cazangerii care funcționează pe turbă. Un bioreactor compact de 5 kW este încărcat cu brichete de turbă și consumă 5-7 kg de turbă pe oră, producând biogaz din care după răcire și epurare este generată energia electrică.
"Una dintre problemele-cheie pe care le-am discutat în cadrul Forumului, este importanța includerii turbei în surse regenerabile prin legislație", - a declarat guvernatorul interimar al regiunii Kirov, Nikita Belâh. Acest lucru va extinde asupra turbei toate preferințele legate de prelucrarea biomasei în combustibilii ecologici. Dl Belâh a solicitat de asemenea o reevaluare a tarifelor de transportare ale turbei, a aduce cărbune din Kuzbass este mai ieftin, decât a transporta turba la o distanță de 150-200 de kilometri în cadrul regiunii.
"De obicei, atunci când participi la astfel de evenimente, simți un scepticism, așteptând ceea ce se va întâmpla", - a mărturisit primului-ministru, vorbind la Forum. - Dar apoi s-a dovedit că există evoluții în domeniul biotehnologiei.
"Potențialul cercetărilor relevante este imens", - a spus Dmitri Medvedev. - În 2013 piața mondială a constituit 260 de miliarde de dolari, iar rata medie anuală de creștere a fost de 11 la sută. Avantajul Rusiei în biotehnologie este legat de rezerve imense în materii prime, pe care le dă industria lemnului și agricultura. "Dar trebuie să cumpărăm multe produse finite în străinătate și asta, desigur, este o problemă, - a recunoscut Premierul -. În legătură cu această situație s-a pus sarcina de dezvoltare a tehnologiilor de prelucrare profundă a biomasei și un rol-cheie aici, desigur,îl va juca utilizarea inteligentă a capacității științifice în biotehnologie, create mai devreme sau în prezent".
Biotehnologia are un mare potențial ca sursa de energie. Însă, a avertizat Medvedev, în Rusia sunt puternice poziții în domeniul surselor tradiționale: "Sincer vorbind, este evident, că pentru dezvoltarea acestor tehnologii trebuie să depășim rezistența, deoarece este puțin probabil că cei care primesc bani în urma comercializării agenților de energie tradiționali vă vor mulțumi pentru acest lucru.
Dar statul nu are altă alegere - a dezvolta sau a nu dezvolta biotehnologia. În cele din urmă, atunci când se va produce următoarea revoluție științifică, putem rămâne la marginea drumului cu tot gazul și petrolul și vom pierde competitivitatea", - a spus șeful guvernului.
Guvernul are planuri foarte specifice pentru industria în cauză. Până în 2020, a reamintit Medvedev, bioeconomia ar trebui să dea aproximativ 1 la sută din PIB și până în 2030 cota sa ar trebui să crească până la 3 la sută.