După potenţiala nocivitate zahărul este asimilat alcoolului şi tutunului

/ Vizionări: 2030

По потенциальной вредоносности сахар уподобили алкоголю и табаку

Cauza multor boli cronice și cauza morții premature este zahărul care se adaugă în produsele alimentare supuse prelucrării tehnologice precum şi în băuturi – aceasta este opinia grupului oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din California, condus de Dr. Robert Lustig.

Autorii studiului cheamă la reglementarea legislativă a circulaţiei zahărului, aşa cum se face cu tutunul şi alcoolul. Nu se pune problema interzicerii consumului de zahăr sau a eliminării lui complete din alimentație. Oamenii de știință consideră drept o sursă de pericol doar "adaosurile de zahăr", ​​sau "orice moleculă care conţine îndulcitori şi fructoză adăugată la produsele alimentare în timpul prelucrării tehnologice".

Bolile non- transmisibile, care includ diabetul zaharat, afecțiunile cardiovasculare și cancerul sînt recunoscute astăzi de ONU ca sursă principală de pericol pentru sănătatea publică. Creşterea incidenței acestor boli este direct legată de consumul de alcool și fumat, consumul preferințele alimentare ale oamenilor, dar subiecţi de reglementare sînt doar tutunul și alcoolul, susţin autorii.

Potrivit autorilor, ar avea sens utilizarea și altor instrumente de control pînă la "limitarea şi în mod ideal - interzicerea de publicitate a produselor care conţin adaos de zahăr".

 

Sursa: moldovenii.md