Eco-hoteluri: Luxul verde
Eco-hoteluri: Luxul verde
Directorul hotelului Steigenberger-Hotel Torsten Schulze a primit pe 23 noiembrie Premiul ecologic al societăţii de protecţie a mediului înconjurător din Berlin. Combinaţia de elitism şi ecologie în cadrul hotelului s-a început,- a spus el,- de la bio dejun.
"Economia aduce plăcere", - spune Manfred Hartwig, directorul tehnic al hotelului Steigenberger Hotel, scotând din buzunar o cutie de plastic cu inserţii speciale pentru robinete şi duş. Aceste filtre reduc consumul apei la jumătate.
Premiul al doilea a fost distins societăţii „Schnippel-Girls”, care a deschis un nou traseu turistic, şi premiul Tineretului a fost luat de o şcoală din Berlin, în care elevii nu numai studiază ecologia, dar, de asemenea, au grijă de o grădină şcolară splendidă.
Însă Schultze este un câştigător ales al premiului, deoarece hoteluri de elită întotdeauna au fost un loc unde nu se obişnuieşte să refuzi la ceva. Clientul hotelului de cinci stele nu este dispus să caute un întrerupător într-un hol întunecat sau să primească un duş ploios.
"La început a fost bio-dejun", - spune Schulze. Îl ofeream clienţilor mai mult pentru plăcere, ci nu ca o limitare, şi această schimbare a fost bine primită. Apoi Schulze a început să gândească la continuarea acestei linii şi să se consulte cu soţia sa, arhitect de profesie, despre gusturile în schimbare ale clienţilor, despre camerele hoteliere standarde. Şi când a venit timpul pentru reparaţia clădirii, construite în 1980 pe piaţa Los Angeles, el a decis să introducă modificări aprofundate.
De atunci – din 2007 – hotelul, treptat, introduce modificări ecologice. Lămpi cu halogen au fost înlocuite cu cele cu LED-uri, care în aparenţă nu diferă de cele tradiţionale, însă consumul de energie este substanţial: 3 waţi pe lampă în loc de 35 de waţi. 12 sobe electrice la bucătărie au fost înlocuite cu sobe de inducţie, de asemenea, a fost instalată tehnologia de ventilaţie cea mai avansată. Camerele au fost complet reconstruite pe baza materialelor naturale. A fost elaborată o hartă culinară specială a hotelului, cu un meniu sănătos, divers şi delicios. Hotelul achiziţionează produsele ecologice în zona înconjurătoare, evitând astfel emisiile inutile de dioxid de carbon la transportare.
Pentru reconstrucţia clădirii au fost folosite mai mult de 10 milioane de euro, dar aceste costuri au permis o reducere cu 40% a consumului de energie electrică. Se subînţelege că energia electrică este produsă din surse alternative de energie: de exemplu, pentru încălzire Schulze a încheiat un contract cu o companie suedeză Vattenfall privind furnizarea energiei electrice produse din biomasă certificată. Ca rezultat, într-o lună hotelul economiseşte la fel de multă energie, cât cheltuie în medie 500 de familii.
Proprietarii şi managerii a 80 de sucursale ale hotelului, la început au întâmpinat cu neîncredere planurile lui Schulze, dar sursele financiare economisite le-au liniştit. În plus, clienţii răspund pozitiv la schimbările în conceptul hotelului : ei se simt bine, deaorece aflându-se în hotel, nu numai primesc servicii de înaltă calitate, dar şi păstrează frumuseţea şi diversitatea planetei.
În planurile viitoare ale lui Schulze –instalarea pe acoperiş a instalatiei solare de două tipuri - pentru încălzirea apei şi asigurarea cu aerul rece în timpul verii. Urmează faţada. Se zvoneşte că în curând clădirea hotelului Berlin va fi acoperită cu plante căţărătoare. Atunci Steigenberger va deveni cel mai verde hotel din capitala germană, nu numai în interior, dar şi în exterior.
Sursa cu link pe www.tagesspiegel.de