ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Eco-robot va patrula oceanul (+ Video)Eco-robot va patrula oceanul (+ Video)


Compania Liquid Robotics a dezvoltat un robot semi-automat plutitor care este proiectat pentru căutarea scurgerilor de ulei pe suprafaţa oceanului, detectarea contrabandiştilor sau monitorizarea ecosistemelor marine.

În prezent, flota bărcilor miniaturale autonome va fi ochii şi urechile agenţiilor guvernamentale, companiilor de pescuit şi transportatorilor de petrol.

Roboţii marini vor fi utilizaţi pentru estimarea numărului de peşti în regiunile determinate din largul mării, migraţia lor şi modificarea populaţiei. Ei, de asemenea, vor simplifica considerabil controlul asupra deversărilor de petrol, transmiţând informaţii despre concentraţia produselor petroliere poluante în diferite părţi ale largului mării. Acest lucru va permite mai rapid şi mai precis să se localizeze scurgerile, şi să se curăţă zona cât mai curând posibil.
Guvernul american intenţionează să folosească roboţii pentru a monitoriza deplasările navelor de braconaj. La depistarea navei, de exemplu, pe teritoriul protejat în apropierea insulelor Hawaii , Garda de Coastă va primi instantaneu un mesaj privind orice încălcare neautorizată a  perimetrului. Acest lucru va contribui la reducerea daunelor aduse ecosistemelor protejate.

 

 

 

 

Modificarea de bază a unui astfel  "câine de mare" va costa 100 de mii de dolari. Pentru 500.000 s-ar putea procura un robot  pe deplin dotat cu senzorii acustici şi alt echipament sofisticat de  bord, al căruia lista poate modificată în funcţie de sarcina stabilită.

Preţul ridicat al robotului este justificat, deoarece patrularea conştientă a spaţiilor marine cu utilizarea tehnologiei marine clasice este de zece ori mai scumpă. Roboţii semi-controlaţi sunt  conduşi de către operatorii de ţărm, care stau în birouri confortabile şi evaluează indicii de pe aparate şi senzori.

Aceşti roboţi, numiţi Wave Gliders, merită prefixul "eco", deoarece nu ard nici un fel de combustibilii fosili pentru a funcţiona. Toate aparatele de la bord, radioul, camere video şi alte electronice sunt alimentate cu panouri solare, iar robotul este pus în mişcare de energia valurilor ceea ce face din el un bun exemplu de exploatare comercială a energiei alternative.

Energia valurilor nu se transformă în energie electrică, ci se converteşte din mişcările vibratoare ale undelor în energie care împinge aparatul aidoma unui scafandru autonom, deplasându-se prin apă, folosind labele de înot . Conform estimărilor inginerilor, acest sistem va permite să se  traverseze Oceanul Pacific timp de 122 de zile cu un consum zero de energie. Valurile de o  înălţime a de un centimetru raportează aparatului o viteză de 0,1 nod, iar în marea largă viteză deplasării  poate atinge 2-3 noduri. Robotul  ecologic are o protecţie împotriva furtunii şi poate supravieţui în condiţiile cele mai nefavorabile ale oceanului.

Acum la cart se află aproximativ 60 de dispozitive, patru din care veghează situaţia din Golful Mexic, iar unul a fost atacat de un rechin, evidenţiat printr-o zgârietură de la dinţii.

 

 

 

 

Lucruri se complică în legătură cu lege: navele noi nu poartă echipajului şi în apele internaţionale se află în afara legislaţiei, astfel, oricine, teoretic, le poate ridica ca pe o prada. Cu toate acestea, încercări de răpiri încă nu a fost depistate. Dezvoltatorii propun să instaleze pe aceste geamanduri autopropulsate comunicaţie radio bidirecţională, probabil pentru a explica amatorilor unui câştig uşor cu îi aparţine această proprietate.

 

 

Sursa: facepla.net

Duminică, 11 septembrie 2011
Vizualizări: 1885

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
286
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
461
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
338
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
457