Ecologie. Jocul de asociere.

/ Vizionări: 12642

Ecologie. Jocul de asociere.

Istoria cunoaşte o mulţime de exemple când cuvintele îşi schimbă sensul pe cel opus. De exemplu, potrivit unor surse, cuvântul "soţia" se referea  la o individă de sex femenin, care a intrat în vârsta fertilă, iar cuvântul "femeie" - soţia, care  a primit o poziţie în clanul familiei, care  a devenit căsătorită.

Ecologie. Jocul de  asociere.

Casa nouă schimbă vederile
Casa nouă schimbă vederile

Cu cuvântul "ecologie" lucrurile stau mul mai simplu, acesta nu are rădăcini adânci în istorie. Se consideră că prima dată acest termen a fost sugerat de Ernst Haeckel în 1866 în cartea sa "Morfologia Generală a organismelor". "Ecologie" este un cuvânt, format prin fuziunea a două cuvinte greceşti "acos" şi "logo". "Acos" - casă, fermă, habitat, locuinţă, patrie. "Logos" - stiinţă, în sumă - ştiinţa despre relaţiile organismelor vii şi relaţiile reciproce ale comunităţilor şi cu mediul înconjurător.

Programul obligatoriu este îndeplinit - definiţia este dată. Să încercăm să lămurim ce înseamnă acest cuvânt pentru fiecare dintre noi. Să începem cu un simplu joc de asociere, pe care vom continua în comentarii la acest articol. Inchideţi ochii şi spuneţi "ecologie". Ce fel de imagini veţi avea? Mi s-a primit imaginea următoare: scurgeri de petrol, hornuri fumegând şi smogul urban, depozite de deşeuri industriale ... nimic comun cu patrie, casă , ştiintă despre organisme vii. Rostind acest cuvânt, aş vrea să obţin un alt rând de cuvinte asociative: ţărmul azuriu al oceanului, delfinii jucăuşi, piscuri înzăpezite, aerul cristalin curat, parcuri verzi şi rezervaţii protejate. Cuvântul poate face minuni.

Să ne abatem de la ecologie, şi să nu o atragem cu forţă în viaţa noastră cu toate problemele şi dificultăţile. Să examinăm ceea ce este important personal pentru fiecare dintre noi. Veţi fi surprinşi de cât de puţine aveţi nevoie pentru a descrie ceea ce este important pentru fiecare dintre noi.

Cercetătorii moldoveni vor pune în aplicare metode noi de prelucrare a deşeurilor din plastic
Cercetătorii moldoveni vor pune în aplicare metode noi de prelucrare a deşeurilor din plastic

  • Sănătate
  • Rudele şi prietenii 
  • Locuinţă
  • Bunuri imobilare

Încercaţi să completaţi acestă listă. Încercaţi să aranjaţi cuvintele după importanţă pentru dvs. Însă oricât nu v-aţi stărui, este puţin probabil că aţi fi capabili să excludeţi măcar un singur punct sau să adăugaţi ceva foarte important. Haideţi să o facem împreună.

Hrană, apă, aer - toate acestea fac parte din punctul "Sănătate". Comunicarea - este familia şi prietenii. Maşini, apartamente, case, bani, călătorii – bunuri imobilare, munca - o modalitate de a obţine bunuri imobilare, hrană şi apă. Adică, aceste patru concepte sunt suficiente pentru a descrie valorile fundamentale ale vieţii noastre. De unde apare atâtă vanitate? Ce este mai important? Să mergem printr-o cale de eliminare.

Cred că majoritatea dintre noi ar fi de acord că putem fi fericiţi şi fără proprietate. Mai greu va fi fără adăpost, da, doar "mai greu", deoarece această problemă, cât de grea nu ar fi,  totuşi se rezolvă  în moduri diferite.

În Moldova vor fi implementate peste 70 de proiecte pentru îmbunătăţirea situaţiei ecologice (+Video)
În Moldova vor fi implementate peste 70 de proiecte pentru îmbunătăţirea situaţiei ecologice (+Video)

În rezultat, sper că la majoritatea dintre noi, vor rămîne trei cele mai importante valori: sănătatea - este viaţa noastră, oamenii apropiaţi - este sensul vieţii noastre, locuinţa - este locul nostru de trai.

Viaţa şi locul de trai = ecologie. Ecologia - este sănătatea noastră şi locuiţa noastră - două cele mai importante componente ale existenţei noastre comune.

Sper că după ce veţi citi acest articol, cititorul, luminat de aceste concluzii neaşteptate, va începe să  închidă computerul după părăsirea locului de muncă sau va lua obiceiul de a merge la piaţă după produsele autohtone în loc să cumpăre produse semifinite în supermarketul apropiat. Risc să alunec pe un ton bombastic, dar totuşi voi spune, că acţiunea este, cu siguranţă, importantă, însă ea întotdeauna începe cu conştientizare.

Deci, să nu facem nimic, pur şi simplu să ne gândim la ceea ce se petrece în jurul nostru şi la ceea ce are valoare pentru dvs., şi ce nu aţi vrea să pierdeţi. Acţiunile se încep cu gândurile.

 "Mai întâi a fost cuvântul".

Ecologie. Jocul de   asociere.

Sursa