ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ecologiștii bat alarma: Pădurea se fură, iar statul e prejudiciat cu zeci de milioane de lei (VIDEO)
 

 

Atenție! Ni se fură pădurea chiar de sub nasul nostru! Cu acest mesaj au venit astăzi mai multe organizații ecologiste din Moldova. Potrivit acestora, sute și chiar mii de hectare de pădure sînt nimicite anual, iar cei mai viguroși copaci sînt vînduți în mod clandestin.

 

Președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniță, afirmă că Agenția ”Moldsilva” colectează anual peste 40 de milioane de lei cash, de la cele 25 de întreprinderi silvice din țară. Reniță declară că acestea dau anual cîte un milion de lei, bani care ajung în buzunarele demnitarilor și structurilor mafiote din țară.

Ecologiștii spun că au mers ieri la întreprinderea silvică din Edineț. ”Pe teren am constatat prejudicii morale și ecologice grave, aduse statului. Pădurea a fost măcelărită în mod barbar, pădurarii au fost impuși să taie și iarna, și vara, fără nicio regulă”, a comunicat președintele Asociației Obștești ”Progresul Silvic”, Alexei Pălăncean.

Potrivit lor, statul a fost prejudiciat cu zeci de milioane de lei, iar o parte din fondul genetic al pădurii a fost nimicit. Andrei Dumbrăveanu, președintele organizației nonguvernamentale ”Ave Natura”, spune că, de îndată ce a ajuns ieri la Edineț, a fost sunat de mai mulți demnitari care s-au interesat de ”investigațiile” lor.

Ecologiștii vin și cu soluții concrete pentru autoritățile responsabile, printre care și crearea unui grup de experți care să evalueze starea Fondului forestier național și nivelul de corupție din Moldsilva.

Pînă la moment, nici un responsabil de la Moldsilva nu a vrut să vină cu o reacție. Mariana Bujag, șefa Serviciului analiză, monitorizare și evaluarea politicilor publice, a declarat pentru NOI.md că vor veni mai tîrziu cu un comentariu.

 

 

 

 

 

Sursa: noi.md

 

Miercuri, 03 iulie 2013
Vizualizări: 1519

Citiţi de asemenea

De Ziua Mondială a curățeniei, într-un oraș a avut loc o acțiune: trecătorii aruncau gunoiul într-o grămadă de pe trotua...
138
Fotografii de natură sălbatică în fiecare zi fac fotografii amuzante, fascinante și, uneori, chiar înfricoșătoare.Ei ne ...
129
Băutura de sfeclă este capabilă să învingă hipertensiunea, să îmbunătățească metabolismul în organism și chiar să facă...
374
Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, lansează azi, 21 se...
313