Efectul undelor electromagnetice asupra sănătăţii umane
Efectul undelor electromagnetice asupra sănătăţii umane
Există multe moduri de a clasifica efectele radiaţiilor electromagnetice asupra sănătăţii.
Aici ar trebui să facem distincţie între modificările biologice (care sunt dovedite prin observaţii experimentale la nivel celular) şi efectele patologice (care provoacă sau agravează maladiiду), dovedite prin studii epidemiologice.
Lista efectelor radiaţiilor electromagnetice asupra sănătăţii, prezentată aici, este, de fapt, doar un mic eşantion de studii pe scară largă, care sunt raportate în prezent în literatura de specialitate.
Efectele biologice ale radiaţiilor electromagnetice
Modificări de proteine în piele
Zece femei au fost expuse radiaţiilor electromagnetice (900 MH) prin intermediul telefoanelor mobile GSM timp de o oră. După experiment, oamenii de ştiinţă au confiscat pentru investigare celulele lor de piele, în scopul de a identifica orice reacţie de stres. Ei au studiat 580 de proteine diferite şi au găsit două, care au fost afectate în mod semnificativ. (Unul a fost mărit cu 89%, în timp ce altul a scăzut cu 32%.
Anomaliile de dezvoltare şi de calitate a spermei
Iritabilitatea celulelor creierului
Cercetătorii de la Spitalul Fatebenefratelli din Isola Tiberina au constatat că câmpul electromagnetic, emis de telefoanele mobile, poate provoca unele celule din cortexul cerebral (adiacent din partea capului, de care a fost folosit telefonul): puternic excitat timp de o oră, în timp ce alte celule devin depresive.
Deteriorarea ADN-ului
Grupul german de cercetare Verum a studiat efectul radiaţiilor asupra celulelor animalelor şi omului. După ce celulele au fost plasate într-un câmp electromagnetic al telefonului mobil – acestea au arătat o creştere a rupturilor AND, care nu în toate cazurile ar putea fi recuperate. Aceste leziuni pot fi transferate celulelor viitoare, care, la rândul lor, ar putea degenera în tumori maligne.
Deteriorarea celulelor creierului
Studiul efectelor frecvenţelor telefonului mobil (aplicat la intensitatea non-termică) la nivelul creierului şobolanului a arătat deteriorarea neuronilor (celulelor creierului) în diferite părţi ale creierului, inclusiv cortexul, hipocampul şi ganglionul principal.
Creşterea agresivă a celulelor leucemice
Cercetătorii de la Consiliul Naţional de Cercetare în Bologna, Italia, au arătat că celulele leucemice, expuse la frecvenţele telefonului mobil (900 mH) în termen de 48 de ore, s-au înmulţit în mod mai activ.
Hipertensiune arterială
Cercetătorii din Germania au concluzionat că o utilizare unică a telefonului mobil pentru 35 de minute ar putea provoca o creştere a tensiunii arteriale normale cu 5-10 mm.
Efectele adverse ale radiaţiilor electromagnetice
Cancerul glandei salivare
Cercetătorii israelieni au raportat că persoanele care au folosit telefoanele mobile timp de 22 de ore pe lună sau mai mult, 50 la sută au mai multe şanse de a se îmbolnăvi de cancerul glandei salivare, decât acei care au folosit telefoanele mobile rar sau niciodată.
Tumoare pe creier
Analiza mai multor studii anterioare a condus la concluzia că folosirea telefonului mobil mai mult de 10 de ani duce la un risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de tumori cerebrale (de 2,4 ori pentru neuroma acustică şi de 2 ori pentru gliomuri).
Cancerul limfatic şi cancerul măduvei osoase
Cercetătorii de la Universitatea din Tasmania şi Universitatea din Bristol au studiat rapoartele a 850 de pacienţi, care au fost diagnosticaţi cu cancer de măduvă osoasă şi sistemul limfatic. Ei au ajuns la concluzia că persoanele care trăiesc în apropierea de 300 de metri de liniile electrice de înaltă tensiune o perioadă lungă de timp (mai ales în copilărie), au şanse de 5 ori mai mult de a obţine aceste maladii mai târziu în viaţă.
Lista maladiilor cauzate de expunerea la radiaţiile electromagnetice asupra sănătăţii
Periculoase pentru viaţă
- Boala Alzheimer
- Cancerul creierului (adult şi copil)
- Cancerul de sân (masculin şi feminin)
- Depresia (cu tendinţe suicidare)
- Boală de inimă
- Leucemia (adult şi copil)
- Avortul spontan
Alte stări:
- Alergii
- Autism
- Hipertensiunea arterială
- Electro-sensibilitatea
- Dureri de cap
- Schimbări hormonale
- Deteriorarea sistemului imunitar
- Deteriorarea sistemului nervos
- Dereglări ale somnului
Cum acţionează radiaţiile electromagnetice?
Mecanisme prin care radiaţiile electromagnetice pot declanşa boala, nu sunt încă pe deplin studiate, dar în mod activ se efectuează experimente pe această temă.
Deteriorarea ADN-ului
Celulele noastre au mecanisme pentru a repara prejudiciul cauzat a ADN-ului limitat, dar, aparent, radiaţiile electromagnetice pot interfera aceste mecanisme. ADN-ul deteriorat este implicat direct în dezvoltarea mai multor maladii, inclusiv diferite tipuri de cancer.
Radiaţia electromagnetică este introdusă în procesul de producţie a melatoninei, un hormon produs în corpul uman. A fost dovedit deja că, nivelurile scăzute de melatonină sunt asociate cu mai multe maladii, inclusiv cancerul.
Celulele noastre somatice comunică în plan intern şi extern prin intermediul semnalelor electrice. Aceste semnale pot fi modificate prin radiaţii electromagnetice prin producerea fluxurilor electrice în cadrul organismului, cauzând modificări în activitatea celulară şi structuri celulare.
Eefectul cumulativ al radiaţiilor electromagnetice
În timpul zilei omul este expus radiaţiei electromagnetice de frecvenţe diferite. De exemplu, acestea pot proveni de la aparatele electrice de ras, uscătoare de păr, echipamentul autoturismelor, autobuzelor sau trenurilor, articolelor de uz casnic, cum ar fi radiatoare, cuptoare şi cuptoare cu microunde, lămpi de neon, cabluri casnice, linii electrice, de la transportarea şi folosirea telefonului mobil. Sunt surse cele mai răspândite.
Combinaţia acestor efecte poate copleşi capacitatea de apărare a organismului şi mecanismele de protecţie.
Stresul biologic de la efectele radiaţiilor organismul se simte de la instrumente cu un ciclu fluctuant de funcţionare (copiator, imprimanta)
Pericolul medical real.
Pericolul pentru sănătatea noastră, cauzat de nivelurile ridicate de câmpuri electromagnetice, create de om, este real. La o astfel de concluzie generală, a ajuns numărul tot mai mare de oameni de ştiinţă de nivel superior şi profesioniştii din sistemul de sănătate.