Explozia supernovei ar putea distruge viața pe Terra în10 secunde
Pămîntul ar putea fi expus unui bombardament colosal de raze gamma, care ar putea distruge un sfert din ozonul atmosferic şi ar afecta drastic biodiversitatea, spun unii astronomi.
Sursa acestui pericol este o stea aflată la aproximativ 8.000 de ani-lumină depărtare, numită WR 104. Steaua a fost descoperită în 1998 de Peter Tuthill, astronom la Universitatea din Sydney, scrie descopera.ro cu referire la FOXNews.
Steaua WR 104 ar putea deveni în orice moment o supernovă (ar putea exploda), generînd o emisie enormă de raze gamma ce ar putea ajunge la Terra.
„Steaua s-ar putea transforma în supernovă oricînd în următorii 500.000 de ani”, afirmă astronomul Grant Hill.
Steaua WR 104 face parte dintr-un sistem binar (un ansamblu de două stele în acelaşi sistem stelar) şi aparţine unei clase numite stele Wolf-Rayet – stele vechi, masive, foarte luminoase, care au pierdut o mare parte din masa lor, rămînînd fără învelişul exterior de hidrogen. Se cunosc puţine astfel de stele – ceva mai mult de o sută.
Conform declaraţiilor lui Grant Hill, observaţiile asupra WR 104 şi asupra nebuloasei spirale din jurul ei par să arate că înclinaţia acesteia este zero, ceea ce înseamnă că Pămîntul ar fi expus bombardamentului de raze gamma în eventualitatea că steaua se transformă în supernovă.
De la anunţarea rezultatelor iniţiale ale măsurătorilor, Grant Hill şi-a perfecţionat modelele computerizate cu care lucrează şi urmează să analizeze din nou datele, sperînd să obţină informaţii mai clare despre adevărata înclinaţie a stelei. Datele vor fi publicate în cursul acestui an.
Sursa: moldovenii.md