ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Explozia unui asteroid spawned sute de ocazii de reflecţieAcest articol a fost tradus prin intermediul Google translate


Alături de un asteroid a explodat fotografiate de cineva din populaţia locală şi, astfel, cursă în mâinile de astronomi (foto Muawia Shaddad). Închise colecta fragmente de asteroid, care a explodat în ultimul an peste Deşertul Nubian. Eveniment remarcabil. Pentru prima dată, astronomii au reuşit să descopere şi să exploreze mic asteroid înainte de intrarea în atmosfera Pământului, şi apoi găsi fragmente ale obiectului. Şi în fapt de predicţie a căderii unui asteroid a fost, de asemenea, a efectuat prima dată. Între timp, ea a căzut de rock a fost neobişnuit.

Acesta este un senzaţional (literalmente şi la figurat), la 7 octombrie anul trecut, asteroidul 2008 TC 3 . El a deschis lui Richard Kowalski (Richard Kowalski) de la observatorul din Arizona ( Observatorul Mount Lemmon ). Si pentru ca dimensiunea corpul cosmic a fost mic, în consecinţă, luminozitatea era mic: doar a reusit sa detecteze un obiect se apropie de Pamant cu aproximativ 20 de ore înainte de grevă.

Când capabil să calculeze orbita sa, şi apoi a fost descoperit că organismul întâlneşte cu Pământul - până la acest lucru, coliziunea a fost doar 13 de ore (pentru calcularea datorita Steve Chesley (Steve Chesley) Jet Propulsion Laboratory ( JPL )).

Traiectoria de a ajunge este de 2008 TC3 (ilustraţie de pe site-ul wikipedia.org).
Traiectoria este de a ajunge la 2008 TC3 (ilustraţie de la site-ul wikipedia.org).

Venind evenimente desfăşurat exact în funcţie de scenariu, bate în filme la Hollywood. Singura diferenţă este că pericolul de a planetei nu este ameninţat, era clar că asteroid va exploda în atmosfera Pământului.

O serie de apeluri, faxuri, SMS-uri şi alte de e-mail a stârnit imediat număr imens de oameni de pe ambele părţi ale oceanului. Au fost grămezi de profesionişti implicaţi centre şi programe, în special în sistemul american de monitorizare a obiectelor din apropierea Pamantului ( Earth Object NASA Apropiat Programului ). Pentru asteroid a început să urmeze mai multe mari telescoape din Statele Unite, Insulele Canare şi în Europa, apoi în întreaga lume.

Oamenii de stiinta au filmat de date (spectrului de frecvenţe radio, în special), serviciu de urmărire şi-Pamant obiecte lângă calculat punctul de impact. Deoarece numărul de observatoare, privitori din 2008 TC 3, a ajuns rapid 26, căderea a fost calculat cu o precizie de 15 secunde, şi loc este, de asemenea, definit destul de precis.

Sa dovedit că acest lucru se întâmplă în zonele aglomerate, în deşertul Nubian (Sudan). Jacob Kuiper (Kuiper Iacov) de Meteorologie Institutul Regal ( Royal Ţările de Jos Institutul Meteorologic ) prima dat seama că el a fost unul dintre oamenii de stiinta nu pot vedea direct în momentul de explozie. Iacov a ajuns la ideea că survolarea Africa de o multime de zboruri.

În ultimul moment, specialistii contactat jantei 592 companiei Air France-KLM . În timp ce linie a fost în 1400 km de la locul accidentului, cea mai mare punct de înălţimea exploziei de la sol a dat speranţă de succes. Piloţi pune în cabină toate luminile de inutile şi a început să se holbeze la orizont. Curând au văzut un galben şi roşu se aprinde intermitent luminoase.

Diferenţa dintre real şi a prezis timp de coliziune şi locul a fost de numai câteva secunde şi kilometri. "Nu am avut niciodata o astfel de confirmare din beton, care sunt toate mecanismele de lucru," se bucură Chesley, comentândaceasta lume mica si pentru repetitii "Armageddon".

Toamna şi focuri de artificii de la asteroid, din fericire, filmat vreme prin satelit Meteosat 8 din Organizaţia Europeană <a href= EUMETSAT . De mai sus - canal infraroşu (este inca lumina din roci roşu-fierbinte la distrugerea acestuia), de mai jos - spectrul vizibil şi, din nou, canal infraroşu (fotografii EUMETSAT)." width=478 height=572>
Toamna şi focuri de artificii de la asteroid, din fericire, filmat prin satelit vreme Meteosat 8 organizaţie europeană EUMETSAT . De mai sus - canal infraroşu (este inca lumina de la roşu-fierbinte pietre la distrugerea acestuia), de mai jos - spectrul vizibil şi, din nou, canal infraroşu (fotografii EUMETSAT).

Venind evenimente intervenit Dzhenniskens Peter (Peter Jenniskens), un astronom la Institutul pentru Cautarea inteligentei extraterestre SETI Institute . El a fost surprins: acest lucru, asteroidul a căzut, şi nimeni nu se uita! Sub Rolling Stone, cum se spune ... Peter prima şi a organizat o expediţie la site-ul de un vizitator ceresc căzut.

El a zburat către Sudan, care a facut echipa cu Mu'awiya Hamid Shaddadom (Muawia Hamid Shaddad), un astronom de la Universitatea din Khartoum ( Universitatea din Khartoum ).

În ajutorul ei au 45 de studenţi în această şcoală. Şi a trebuit să organizeze mai multe drumeţii. La sosirea lor la autobuz, vânători roci spaţiu întins un lanţ de sute de metri şi a mers pe jos multe mile prin desert pentru a prinde rămâne a corpului explodat (acum cunoscut ca meteoriţi).

Studenţii de la Universitatea din Khartoum începe căutarea pentru a rămâne clienţilor ceresc (foto Muawia Shaddad).
Khartoum studenţilor începe să caute în continuare a clienţilor ceresc (foto Muawia Shaddad).

Deci, în decembrie 2008, a reuşit să găsească prima piatră a cosmosului. O săptămână mai târziu, când numărul de persoane pieptene zonă, a reuşit să crească în detrimentul elevilor până la 72, prin detectarea fragmente de asteroid celebru a trecut pe zeci, şi cel mai mare dintre ei au fost 10 de centimetri în diametru.

Şi cele mai recente "apus de soare" în deşert, care a avut loc în această lună, a crescut global de către căutătorii la 280 de fragmente. 47 din cele mai mari colectate în suma de greutate 3,95 kg.

Acum, totuşi, să devină cunoscute, iar primele rezultate ştiinţifice de un unic "aventura". Analiza fragmentelor a dus la unele concluzii interesante.

Diametrul asteroidului prabusit pe Pamant, a fost de 4 metri, oamenii de stiinta calculate. Cu toate acestea, pentru că el cântăreşte 80 de tone, iar viteza la intrarea în atmosferă a fost de 12.4 km pe secundă (conform unor 12,8), atacul de la aerul a fost puternică.

Putere experţi Explozie evaluate în 0,9-2,1 kilotons de TNT (cum ar fi o bombă atomică mici), care a confirmat măsurătorile de joasă frecvenţă valuri pe staţia meteorologică din Kenya, barometru hipersensibil care este în general utilizat pentru a monitoriza testele nucleare.

Nu a fost o explozie, de altfel, la o altitudine de 37 km.

picătură Line, proiectate pe un spaţiu zona imaginii (marcată cu roşu Evenimentele pietre cereşti), şi de mostre de meteoriti din asteroidul 2008 TC <sub> 3 </> (sub ilustrare NASA Ames / SETI / JPL, fotografii Muawia Shaddad, Peter Jenniskens / NASA ).
picătură Line, proiectate pe un spaţiu zona imaginii (marcată cu roşu Evenimentele pietre cereşti), şi de mostre de meteoriti din asteroidul 2008 TC 3 (ilustraţie NASA Ames / SETI / JPL, fotografii Muawia Shaddad, Peter Jenniskens / NASA).

Cercetatorii au observat ca asteroid din aceasta toamna de mărime în atmosfera Pământului pentru câteva piese de un an, dar 2008 TC 3 a fost unic, fiind primalea şi până în prezent singurul corp cosmic, care a fost detectate înainte de coliziune. De obicei, oamenii de ştiinţă găsit doar meteoriţi carbonizate. Postfactum.

Şi este foarte important: prima oportunitate de experţi pentru a compara spectre ale corpului, adoptate inainte de caderea sa, precum şi spectrele de moloz rezultat. Cum a acestui material după fontul "de foc? Anterior, oamenii de stiinta, obţinerea de date privind compoziţia de meteoriţi, ar putea fi extrapolate la componenţa organului mamă, a fost distrus în ceruri. În plus, în asteroizi spaţiu însoţească praf care afectează de lumină transmis.

Cu acest pietriş şi a fost deschis de fragmente găsite în Sudan (foto Peter Jenniskens / NASA).
Cu acest pietriş şi a fost deschis de fragmente găsite în Sudan (foto Peter Jenniskens / NASA).

Astronomii (Dzhenniskens şi grupul său, în special) au raportat că anul 2008 TC 3 a aparţinut clasei spectrale F. Şi rămâne, aşa cum sa dovedit, la meteoriţi, ureilitam. Acest achondrites diferite compoziţie specifice. De exemplu, în fragmente de asteroid sudanez a găsit o mulţime de carbon şi de boabe sticloase minerale asemănătoare cu cristale de zahăr.

Această nouă relaţie. Asteroizii clasa F reflecta lumina puţin, şi până în prezent oamenii de stiinta au urmat de dezbateri - de la ceea ce ar putea fi făcute. În general, experţii de a nu fi invidiat: au o mulţime de observaţii de clase diferite de asteroizi (din care rupe uneori întrerupte de piese, care, uneori, de sol) şi există o mulţime de meteoriţi găsit de diferite tipuri şi compoziţii. Dar încearcă să se conecteze la un altul. Apoi, fiecare fir "este important.

Analize de pietre în alte laboratoare au confirmat, de asemenea - în faţa noastră ureility. Iar cei dintre toate meteoriţi găsit pe Pământ, doar 0,5%.

Asteroidul a fost descoperit pe 6 octombrie 2008-lea, mai puţin de o zi înainte de căderea şi de explozie la mare altitudine. Cu toate acestea, epopee de căutare pentru fragmente scăzut a durat din decembrie anul trecut la acest martie, inclusiv (Figura Natura).
Asteroidul a fost descoperit pe 6 octombrie 2008-lea, mai puţin de o zi înainte de căderea şi-altitudine mare explozie. Cu toate acestea, epopee de căutare pentru fragmente scăzut a durat din decembrie anul trecut la acest martie, inclusiv (Figura Natura).

Dar chiar şi printre acest tip rar de străin Nubian unic. Oamenii de stiinta au descoperit ramasitele lui anormal de mare număr de pori.

A efectuat o analiză de roci colectate în deşert, Zolenski Mike (Mike Zolensky), un specialist în mineralogie din centrul Johnson ( Johnson Space Center ), spune că anul 2008 TC 3 rupt de la suprafaţă în cazul în care un asteroid mai mare.

Toate acest lucru a condus astronomilor sa un lanţ lung de raţionament despre structura şi originea din 2008 TC 3. În ceea ce rămâne de un asteroid descoperit urme de procese vulcanice (sau, mai degrabă, corp-mamă a acesteia au locuit cândva în stare topită), trebuie să recunoaştem - a fost obiect de dimensiuni enorme.

Şi el este capabil de oameni de ştiinţă (prin rămâne din 2008 TC 3) spune despre evenimentele din sistemul solar la începutul formării sale. După ce a avut loc, de asemenea, protoplanet faza topit.

Dar planetozimal, rămâne din care vedem acum, nici un moment să crească într-o planeta plin de sine stătătoare, oprit de creştere şi se răcească (devenind asteroid, care mai târziu a rupt un mini-asteroid 2008 TC 3). De ce? Răspunsul ar putea clarifica multe lucruri.

Este posibil în alt mod pentru a obţine material de asteroid? Desigur, dar este dificil. De exemplu, pentru a trimite o sonda spatiala.

Sansa de a o întruchipare a acestui vis astronomii au. vehicul Hayabusa japonez, în 2005, a luat probe de sol de la toate Itokawa, în ciuda unui număr de situaţii anormale, de exemplu, lentar pleca de la Pământ. La start, el va fi anul viitor. Ei bine, dacă ceva japonezi nu au de lucru, se va baza pe un ipotetic (încă) un european misiune a programului Marco Polo .

În această fotografie, publicată de Centrul de Astrofizica Harvard (<a href= CFA ) pentru mai multe ore înainte de căderea, eroul nostru - kamikaze asteroid - arata ca un punct minuscul aproape exact în centru (stelele sunt neclare, deoarece telescopul la timpul de expunere a urmat un asteroid). Poate într-o zi va fi aceeaşi pentru oaspeţii noştri şi mai mare? (Peter Birtwhistle / Observator Mare Shefford)" width=478 height=478>
În această fotografie, publicată de Centrul Harvard pentru Astrofizica ( CFA ), în câteva ore înainte de căderea, eroul nostru - kamikaze asteroid - arata aproape exact un mic punct în centru (stelele sunt neclare, deoarece telescopul la timpul de expunere a urmat un asteroid). Poate într-o zi va fi aceeaşi pentru oaspeţii noştri şi mai mare? (Peter Birtwhistle / Shefford Observatorul Mare)

Oamenii de stiinta spera ca studii ulterioare de meteoriţi, generate explodat 2008 TC 3, va dezvălui mai multe detalii alte copilarie planetare familiei noastre.

Dar, în acelaşi timp, va ajuta să înţeleagă mai bine asteroizi, strategia de protecţie care poate varia în funcţie de structura şi compoziţia de obiecte pericol. După toate, de roci celeste sunt la fel de monoliti puternice, iar munţii de moloz sau ceva similar cu un nucleu de cometa pierde gheata.

Mici, în general, un asteroid, care nu distruge Pamantul, dar el a fost distrus de atmosferă, în acest sens pentru oamenii de stiinta - o mostră gratuită, un fel de sondă. Vreau să cred că el nu a fost urmat "întregul lot.Materialele furnizate de membrana revista Internet ( http://www.membrana.ru )

Luni, 04 mai 2009
Vizualizări: 1987

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
277
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
161
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
272
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
111