ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Fapte interesante despre baobab: copacul care nu arde în foc și trăiește 5 mii de ani (+Foto)

Natura a înzestrat cu o încredibilă longevitate baobabul african - se cunosc exemplare, a căror vîrstă este mai mare de cinci mii de ani. Acest copac relativ mic în înălțime trăiește în savanele uscate din Namibia, Kenya, Mozambic.

Cel mai bătrîn este un copac care creștere în Senegal și a împlinit recent 5170 de ani.

Arșița și seceta sînt condiții de viață obișnuite pentru baobab. El are rădăcini extrem de lungi care ajung la apele subterane. Lemnul este poros și, atît timp cît este posibil, acumulează rezerve de apă. O tulpină de dimensiuni medii poate stoca mai mult de o sută de tone de umiditate. În cea mai fierbinte perioadă a anului, planta își aruncă frunzele, din care cauză de departe pare să fie întors cu rădăcinile în sus.

Nu mai puțin interesant este faptul că, dacă baobabul este tăiat  sau dat jos de vre-un elefant (acestor animale le plac foarte mult fibrele suculente dim mijlocul tulpinii și de aceea sunt capabile să-l mănînce în totalitate), iar din sistemul rădăcinos va rămîne doar o singură rădăcină, el tot va încerca să prindă rădăcini și să continue să crească, dar deja culcat.

Legenda baobabului

"Coroana baobabului seamănă cu rădăcinile, ca și cum copacul ar fi răsturnat. O legendă spune că mai demult baobabul creștea în ceruri. Dar Dumnezeu s-a temut că copacul îi va lua tronul și l-a aruncat pe Pămînt. Arborele nu a aterizat foarte bine - cu susul în jos. Conform unei alte legende, Dumnezeu a întors baobabul cu susul în jos deja pe Pământ pentru a opri creșterea sa tumultuoasă. Dumnezeu se temea că copacul va crește pînă la nori și că oamenii vor putea să urce pe el în Împărăția cerurilor". 

O altă legendă spune că baobabul a fost primul copac de pe Pămînt. Când a apărut un palmier înalt, baobabul s-a supărat și l-a rugat pe Dumnezeu să-l facă mai înalt, Dumnezeu i-a îndeplinit rugămintea. Cînd au apărut copaci cu flori frumoase, baobabul s-a adresat din nou la Dumnezeu. Dumnezeu din nou i-a venit în întîmpinare. Cînd a apărut copacul de smochin cu fructe delicioase, baobabul a început să ceară să aibă și el fructe. Dumnezeu i-a îndeplinit dorința. Dar, pentru a nu mai auzi cuvintele de nemulțumire față de sine, el a răsturnat copacul cu susul în jos.

Longevivii, protectorii istoriei

Generațiile se schimbă, iar baobabii continuă să stea de secole. De exemplu, malgașii cred că copacul Sfânt ia sufletele celor morți. În satul Murafenu din provincia Antsiranana din nordul Madagascarului, crește unul dintre cei mai bătrîni baobabi din zonă— în opinia sătenilor el are aproximativ 2000 de ani.

Datorită abilităților sale unice, baobabul în Africa este considerat cel mai venerat copac. În legendele triburilor africane, baobabul este un simbol al vieții și fertilității și este un protector al pămîntului.


Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
171
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
143
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
129
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
329