ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Fukushima a poluat întregul Ocean Pacific. Însă în jurul catastrofei domnește o tăcere stranie

Care dintre catastrofele nucleare sînt cele mai periculoase din istoria omenirii? Majoritatea oamenilor vor spune: cea de la Cernobîl și nu vor avea dreptate. În 2011, cutremurul de pămînt care, precum se consideră a fost o urmare a cutremurului din Chile din 2010, a provocat tsunami, ce a condus la topirea reactoarelor nucleare de la stația nucleară a companiei TEPCO din orașul nipon Fukushima. S-au topit trei reactoare, iar eliminarea ulterioară a radiației în apă a fost cea mai mare din istoria omenirii. Doar în trei luni după catastrofă în Oceanul Pacific au fost deversate substanțe radioactive chimice în cantități mai mari decît cele eliminate în timpul catastrofei de la Cernobîl. Însă, în realitate, cantitățile ar putea fi cu mult mai mari, deoarece, precum a fost demonstrat în ultimii ani de cîțiva savanți, evaluările oficiale japoneze nu corespund realității.

Și parcă nu ar fi suficient, Fukushima continuă să elimine în Oceanul Pacific o cantitate impunătoare – 300 tone! de deșeuri radioactive zilnic! Și Fukushima va face acest lucru un timp nelimitat de îndelungat, deoarece scurgerea nu poate fi înlăturată. Ea nu este accesibilă nici pentru oameni, nici pentru roboți din cauza temperaturilor înalte.

De aceea nu trebuie să ne mirăm că Fukushima în doar cinci ani a poluat cu radiație întreg Oceanul Pacific.

Fukushima cu ar putea deveni cu ușurință cea mai rea catastrofă ecologică din istoria omenirii, dar despre ea nu vorbesc niciodată n ici politicienii, nici savanții cunoscuți, nici agențiile de presă. Este curios că TEPCO este filiala companiei General Electric (GE) – una dintre cele mai mari companii din lume, ce deține un control semnificativ și asupra numeroaselor mass media, și asupra politicienilor. Oare acest lucru nu poate explica lipsa reflectării în presă a catastrofei de la Fukushima?

Totodată, există date despre faptul că corporația GE timp de zeci de ani era la curent cu faptul că reactoarele de la Fukushima se află într-o situație deplorabilă, dar nu a întreprins nimic. Aceste date cu condus la faptul că 1400 de cetățeni ai Japoniei au acționat în judecată corporația GE pentru rolul ei în catastrofa nucleară de la Fukushima.

Și chiar dacă noi nu putem vedea radiația, unele părți ale litoralului Americii de Nord pe parcursul ultimilor ani, deja simt acțiunea ei. Astfel, după o perioadă scurtă de la catastrofă, peștele din Canada a început să sîngereze din bronhii, ochi și gură. Guvernul ignoră această „boală”, iar între timp, ea a redus cu 10% ihtiofauna locală.

În Canada de Nord-Vest savanții fixează o creștere a nivelului de radiație cu 300 de procente. Potrivit datelor lor, acest nivel în Oceanul Pacific crește în fiecare an. De ce toate acestea se trec cu vederea de presă? Posibil, motivul este că autoritățile din SUA și Canada le-au interzis cetățenilor săi să vorbească despre Fukushima, pentru „a nu genera panică”?

Mai la sud de Canada, în statul american Oregon, stelele de mare au început să-și piardă picioarele, iar apoi să se dezintegreze, în momentul cînd în 2013, în această regiune a ajuns radiația. Acum, stelele de mare, pier în cantități record, fapt ce supune riscului întregul ecosistem al oceanului din această regiune. Însă funcționarii guvernamentali spun că nu Fkushima este vinovată de acest fapt , deși anume după Fukushima nivelul radiației al tonului de Oregon a crescut de trei ori. În 2014, radiația pe plajele din California s-a majorat cu 500 la sută! Drept răspuns, funcționarii de la guvern au declarat că radiația vine de la o sursă necunoscută și că nu este un motiv de îngrijorare.

Harta poluării Oceanului Pacific (Foto: Direcția națională a oceanului și atmosferei din SUA).

Deșeurile radioactive după Fukushima atinge litoralul Americii de Nord (Foto: oferită de autor).

Însă catastrofa de la Fukushima a exercitat o influență majoră nu doar asupra litoralului de Vest al Americii de Nord. În prezent, savanții vorbesc despre faptul că întregul ocean Pacific este radioactiv – el este de 5-10 ori mai radioactiv decîn pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial și imediat după el, cînd guvernul SUA a aruncat în această regiune mai multe bombe atomice.

Așa că dacă despre Fukushima nu se discută, atunci de așteaptă niște surprize foarte neplăcute.

Фукусима отравила весь Тихий океан. Но вокруг катастрофы царит странный заговор молчания

Фукусима отравила весь Тихий океан. Но вокруг катастрофы царит странный заговор молчания

Фукусима отравила весь Тихий океан. Но вокруг катастрофы царит странный заговор молчания

 

Sursa: pandoraopen.ru

Citiţi de asemenea

25 de specii de păsări care sunt întâlnite în Republica Moldova au fost incluse în raportul „Lista Roșie Europeană a Păs...
21
La începutul iernii, un voluntar din Anapa a găsit în pădure șase cățeluși abandonați. Lîngă ei era o pisică, care înc...
173
Găsirea unui job în condiții de pandemie nu este o misiune ușoară. Criza care a debutat în 2020 a afectat în egală măsur...
56
    Un an fără pantaloni: anul de minuni și experiențe noi!   Un an în urmă am aruncat ultimii...
8762