ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Grăbiţi-vă să faceţi binele



Grăbiţi-vă să faceţi binele

 

"Bunătatea  nu înseamnă să daţi săracilor ceea de ce ei are nevoie. Bunătatea este şi o dragoste nemărginită, şi un respect profund, şi gânduri bune, fapte şi acţiuni nobile ".

Stas Straveţ este un tânăr de 23 de ani, o persoană creativă. A absolvit Liceul Antioh Cantemir din Chişinău, a făcut serviciul militar timp de trei ani  şi s-a angajat în fapte bune, si anume: a creat un grup numit " Moldova bună" (o organizaţie socială oficială)  într-o reţea socială odnoklassniki.ru. Ce fac membrii grupului, ne-a relatat  Stas.

 

 

- Cum a apărut ideea de a crea un grup "Moldova bună"?

- Am făcut cunoştinţă cu mai multe grupuri în Moldova prin reţeaua socială şi am văzut că, mii de oameni doar comunică. Apoi am decis să creez propriul meu grup diferit. Iniţial, nu m-am gândit la voluntariat. După 2 săptămâni, unul din membrii grupului a sugerat tovarăşilor să ne întâlnim, să strângem banii şi să procurăm alimente pentru discipolii unei de case de orfelinat din capitală. Toţi au sprijinit ideea, apoi am ştiut exact ceea ce vrem să facem. Astfel a apărut grupul nostru, la care au aderat câteva sute de oameni, astăzi avem peste 12 500 de oameni. Nu toată lumea, desigur, ia parte la evenimente de caritate, sar la nevoie întotdeauna 20 - 50 de persoane.

- Povestiţi, ce fel acţiuni aţi organizat şi câte?

- Pe parcursul anului am desfăşurat opt acţiuni. Primul eveniment a fost organizat pentru copii orfani din orfelinatul Buiucani, la el au participat 25 de persoane, cu banii  colectaţi am cumpărat produse alimentare şi mărfuri de igienă. Acţiunea a avut succes – toţi s-au inspirat şi am convenit, cel puţin o dată la câteva luni, să facem bine.

A doua campanie, intitulată "Apelul de primăvară" a fost organizată pentru cei mici din orfelinatul Botanica, pe strada Cuza Vodă, 29 / 4. Am adunat mijloace băneşti şi am cumpărat produse, unii băieţi au adus haine şi jucării. De data asta s-au adunat mai multe persoane şi, respectiv, am strâns mai mulţi bani.

 

Grăbiţi-vă să faceţi binele

 

În mai 2009, a avut loc al treilea eveniment - "Ziua Memoriei," am felicitat 45 de veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Cel mai important lucru nu a fost că le-am dat pungi cu alimente, ci atenţia acordată. Comunicare, cântece, cuvinte de mulţumire pentru ceea că au biruit fascismul - toate acestea au fost mai valoroase, decât produse. Pe unul dintre veterani le-am găsit în noroi şi slăbiciune, el nu avea nici frigider, nici scaun cu rotile, deşi avea nevoie. Am curăţat casa lui, am spălat geamuri, am făcut ordine. După ştirea postată, au venit în ajutor alte persoane şi am fost capabili să oferim veteranului tot de ce el avea nevoie.

orfelinatul privat  din Vadul-lui-Vodă, am cumpărat încălţăminte  pentru copii. În acelaşi timp, am ajutat copiilor de la orfelinatul Buiucani cu haine, alimente şi rechizite de birou – a 5-cea acţiune.

 

Grăbiţi-vă să faceţi binele

 

Apoi au urmat două evenimente de caritate, efectuate pentru copii de la orfelinat din Buiucani: am cumpărat 10 paturi, iar apoi am dus 30-40 de copiii la un spectacol de teatru "Licurici", am organizat un tur în parcul dendrologic şi am bucurat copiii cu îngheţată şi diverse dulciuri.

Acţiunea "Povestea de Anul Nou" a fost organizată pentru şcoala-internat din raionul Hînceşti, în care sunt educaţi 144 de copii. În cursul pregătirii am colectat peste 10 mii de lei. Cu aceşti bani pentru orfani am invitat artiştii, clovnii , am cumpărat prăjituri, apă dulce şi diverse cadouri. Am organizat un spectacol cu Moş Crăciun, Alba ca Zăpadă, un magician şi alte personaje din basme, apoi am servit o masă de dulciuri. Bucuria şi fericirea pe feţele copiilor au fost cele mai bune recompense pentru noi.

Nu pot menţiona toate acţiunile , cel mai important lucru este că le facem pe toate cu plăcere.

- Cum transportaţi ajutoare umanitare, doar aveţi nevoie de transport?

- Pentru fiecare acţiune ne pregătim o lună sau mai mult. Eu postez ştirea când urmează să ne întâlnim, şi rog colegii, care dispun de transport, să răspundă. De obicei, ne întâlnim lângă Ambasada Rusiei la Chişinău. Toate acţiunile sunt petrecute duminica, atunci când oamenii nu trebuie să muncească sau să înveţe.

- Organizaţia dumneavoastră are un sponsor?

- Nu avem sponsori, toate fondurile sunt colectate în mod voluntar de către membri ai grupului, cine şi cât poate. Uneori, chiar ne scriu oamenii care doresc să contribuie, însă ei trăiesc undeva în Rusia, Italia, Ucraina şi pentru ei găsim alte forme de colectare a banilor.

- Care sunt obiectivele şi planurile de viitor ale "Moldova Bună"?

- Două puncte din planul nostru deja au fost realizate. În primul rând, recent a apărut site-ul nostru www.kindmd.ru, pe care au făcut oamenii buni pe gratis. În al doilea rând, suntem înregistraţi oficial ca o organizaţie publică  „Moldova Bună - Moldova Magică”. Scopul nostru  este de a organiza o mişcare puternică pentru a ridica nivelul de trai al cetăţenilor celor mai săraci şi mai vulnerabili. Mai puţin săraci, mai bogată ţară. Motto-ul nostru: "Nu pune la îndoială şi fii alături de noi! Facem bine, facem Moldova mai bună! ".

 

Autor: Irina Cojocari

 

 

Sursa: studm.md

ABONAȚI-VĂ
Luni, 03 octombrie 2011 10:00
Vizualizări: 1654

Citiţi de asemenea

În inima Himalayei, acolo unde vârfurile înzăpezite se întâlnesc cu cerul, membrul grupului din Moldova - Andrei Elistra...
101
În Templul Luxor, una dintre monumentele lui Ramses al II-lea, la prima vedere pare un monument obișnuit, dar adăposteșt...
116
1. Evitați să cumpărați miere din magazin! Mai bine mergeți la târgul de miere, care este destul de frecvent în fiecare ...
86
Mahatma Gandhi nu are nevoie de nicio prezentare. În India, numele său este înconjurat de aceeași venerație cu care sunt...
126