ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Iahtul solar PlanetSolar a plecat într-o călătorie în jurul lumii (+ Video)Iahtul solar PlanetSolar a plecat într-o călătorie în jurul lumii (+ Video)


La 27 septembrie 2010 la ora locală 14:30 (Monaco), cea mai mare navă din lume MS TURANOR PlanetSolar, cu o instalaţie electrică, proiectată exclusiv pentru utilizarea luminii solare, a plecat într-o călătorie în jurul lumii. Potrivit unui comunicat de presă al proiectului PlanetSolar, organizatorii acestei expediţiei fără precedent şi-au pus scopul de a atrage atenţia unor cercuri largi de comunitate mondială la perspectiva utilizării  surselor de energie regenerabile.


Omul de afaceri german Immo Stroher, proprietarul iahtului pe celule solare, într-un interviu cu reporterii, a declarat: "Dorim să impulsionăm dezvoltarea tehnologiilor energetice durabile la mare şi în cadrul altor aplicaţii mobile. Scopul nostru este de a crea solutii gata pentru viitorul dezvoltării urbane durabile şi mijloacelor de transport ecologice, care folosesc energia soarelui, urmează să contribuim semnificativ la această cauză".

PlanetSolar este un adevarat miracol al tehnologiei moderne, în valoare de 18 milioane de euro sau de 274 milioane de dolari, care a absorbat toate cele mai recente tehnologii, materiale şi idei. 38000 de celule solare de la SunPower cu o eficienţă înaltă de 22% acoperă o suprafaţă de 540 de metri patraţi. Aceastîă punte din 160 de baterii solare  oferă putere pentru instalaţia solară de 103.4 kW. Lungimea navei solare - 31 m, lăţimea - 15 m, înălţimea - 6 m. Greutatea totală a maşinii - 60 de tone.

 

Iahtul solar PlanetSolar a plecat într-o călătorie în jurul lumii

Iahtul solar PlanetSolar a plecat într-o călătorie în jurul lumii


Conform celor mai recente informaţii, viteza maximă a iahtului PlanetSolar poate atinge 15 noduri sau 27 km / h. La bordul catamaranului cu un confort maximal  pot fi găzduiţi  până la 50 de pasageri. Capacitatea bateriei solare este suficientă pentru o viteză de croazieră de 8 noduri sau 15 km / h pentru trei zile, în cazul în care condiţiile meteorologice nu vor permite de a realimenta energia de la soare.

Iahtul solar PlanetSolar a plecat într-o călătorie în jurul lumii


Excursia iniţială a fost proiectată pentru 120 de zile şi ulterior reprogramată pentru 160 de zile.

Elveţianul Rafael Domzhan, liderul şi organizatorul proiectului PlanetSolar, înainte de start a declarat: "Întreaga echipă PlanetSolar este foarte fericită de a asista la lansarea navei aici, în Monaco. Planeta Pământ merită ca noi cu înţelepciune să folosim resursele ei şi să utilizăm rezonabil marea putere de energie, pe care ne-a dat-o Natura".

 

Iahtul solar PlanetSolar a plecat într-o călătorie în jurul lumii


Echipa PlanetSolar este formată din 6 persoane, care vor face gardă de 24 de ore pentru a termina călătoria în termenele stabilite . În toate porturile, în care barca se va opri pentru a completa provizii de hrană şi de apă, şi, eventual, pentru a efectua reparaţii, vor fi întreprinse acţiuni pentru a promova ideea utilizării energiei solare.

 

Iahtul solar PlanetSolar a plecat într-o călătorie în jurul lumii


Nava va face ocolul în jurul globului sub streagul Elveţiei, deoarece proiectul a fost lansat în această ţară şi este implementat cu suportul Guvernului Elveţiei.

 

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 19 octombrie 2010 10:37
Vizualizări: 4367

Citiţi de asemenea

În iunie 2020, în Naryan-Mar din permafrost s-a dezghețat o corabie antică cu o lungime de aproximativ 10 m. Despre fapt...
424
„Viorica-Cosmetic” lansează în premieră pentru Moldova produse cosmetice inovatoare cu unt de canabis, care promit un ef...
530
Moldova este supusă unei catastrofe ecologice fără precedent. Zilnic, pe rețelele de socializare apar imagini cu păduril...
430