ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

În Arctica se deschide aşa numitul «Depozit al Zilei de Judectă» ( Video )În Arctica se deschide aşa numitul "Depozit al Zilei de Judectă" (Video)

 

În Arctica astăzi se deschide aşa numitul "Depozit al Zilei de Judecată”. Aşa a fost „botezată ” Banca Mondială de seminţe de plante, importante pentru umanitate. Mai există şi un alt nume - "Arca lui Noe". Acest frigider gigantic, în cazul catastrofei globale, a fost construit în zona îngheţului veşnic - în arhipelagul Spitzbergen.

Seminţele vor fi stocate în peşteri gigantice (există trei) la o înălţime de 130 metri deasupra nivelului mării. Ele au fost dăltuite într-o stâncă, astfel încât „arca” nu se teme de inundaţii, cutremure sau bombe.

În acest scop, el şi a fost creat - în cazul unui cataclism mondial. Cum ar fi un război nuclear, schimbările climatice radicale sau coliziunea Pământului cu un asteroid.

În prezent există 250.000 de specii de plante, care sunt cele mai valoroase şi rare. Şi, în general, în această bancă se planifică stocarea a 4.5 milioane de probe.

Carey Fowler, director executiv al Fondului Global de culturi, spune: "Condiţiile în depozit sunt ideale. Temperatura este de 18-20 grade C sub zero. Stocul seminţelor este în siguranţă totală. Eu pot să spun că acest frigider este cel mai sigur din lume. "

Stocul se află în Spitzbergen - 500 de kilometri de Norvegia continentală. În afară de îngheţul veşnic, securitatea "arcului" oferă distanţa acestuia faţă de zonele cu activitatea seismică. De asemenea, este puţină probabilitate, că această zonă va deveni teatru de operaţiuni militare.

Construirea „Depozitului Zilei de Judecată" a fost lansată în luna martie a anului trecut. Costul finanţării proiectului în întregime a fost asumată de Norvegia – costul a ajuns aproape la 10 milioane de dolari.

Per Safeland, Primarul regiunii Spitzbergen a spus: "Noi am săpat aici, în aceşti munţi, mai mulţi ani, în speranţa de a găsi cărbune. Şi toate-s în zadar. Dar acum totul e invers - acest loc a devenit un depozit  mondial. Cred că, locuitorilor noştri le place idea asta”.

Idea le place nu numai locuitorilor din Spitzbergen. La deschiderea oficială a depozitului în arhipelag au venit prim-ministru norvegian Jens Stoltenberg şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Şi în total la ceremonie, care va fi în emisie directă, vor participa aproximativ 300 de oaspeţi distinşi din întreaga lume.

 

 

 

Sursă

Marţi, 31 august 2010
Vizualizări: 1630

Citiţi de asemenea

Aceasta este cea mai detaliată fotografie a vieții celulare interioare făcută vreodată pînă în prezent.Celula este unita...
72
Avînd un stil de viață hiperactiv, poți avea impresia  că nu ai suficient timp pentru anumite lucruri în timpul z...
113
Este uimitor, dar, conform medicinei populare, cu ajutorul despărțiturilor interioare ale nucilor, puteți lupta împotr...
207
Și Pascal, și Pușkin, și Lomonosov, și Mendeleev.Dar o oarecale Lenocika de șaptesprezece ani spune: "Mă cam îndoiesc că...
258