ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

În Brazilia au descoperit o specie de feline necunoscută pentru știință
În pofida faptului că  practic fiecare colț al lumii a fost minuţios studiat și analizat, uneori însă natura  oferă surprize plăcute oamenilor de ştiinţă, permițându-le să descopere noi specii de floră şi faună necunoscute pînă în prezent.
Următoarea descoperirea a avut loc de această dată  în Brazilia. Pisicile sălbatice oncilla care trăiesc în pădurile din nordul Braziliei, nu au relaţii interspecii, ce permit a fi  considerate ca două tipuri diferite.

Oncillele nu au  diferenţe  genetice  sau istorice. Acest fapt a  permis biologilor să le recunoască ca prima specie de feline descoperită  în secolul actual. Rezultatul  cercetărilor a fost  plasat în publicația Current Biology.
După cum afirmă unul dintre autorii studiului, acum ei au de  gând să acorde o atenție sporită populaţiei de pisici braziliene, deoarece nu există nici un aspect în fiziologie și viața lor, care ar fi fost complet sau parțial studiat de oamenii de stiinţă.
Pisicile Oncilla din pădurile braziliene sunt de 4 tipuri  și toate dintre ele sunt amenințate cu dispariția. Doar mai multe informații cu privire la evoluția lor, ecologie și genomului pot ajuta la elaborarea măsurilor eficiente pentru a proteja aceste animale rare.

Eduardo Eyzrik a comparat mostrele de ADN  la diferite pisici sălbatice din Brazilia şi a constatat că oncilla de fapt sunt împărțite în două specii diferite. A fost efectuată o analiză comparativă a mai mult de 200 de probe ADN ale  pisicilor oncilla cu habitatele din padurile de nord și de sud a Braziliei.

Datorită unui studiu larg s-a reuşit să se stabilească faptul că aceste două populații de pisici nu sunt legate între ele. Astfel  gena pisicilor de nord conținea urme de încrucişare cu alte specii de pisici, pe cînd ADN-ul  omologilor de sud a rămas nemodificat.
Savanţii speră că noile date îi vor ajuta la combaterea dispariției acestor specii de feline la nivel genetic datorită unei noi strategii de protecţie.
 

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 15 decembrie 2013 12:46
Vizualizări: 3523

Citiţi de asemenea

Un copac frumos banyan pe plaja Waikiki, Hawaii...
36
Nu există oameni care nu au nimic bun în ei, la fel cum nu există oameni absolut răi. În fiecare suflet există și bune ș...
55
Lansarea incitantă a Inițiativei pentru antreprenoriatul feminin la începutul lunii octombrie a oferit femeilor o ocazie...
67
Doar că majoritatea oamenilor nu știu despre acest lucru, motiv pentru care apar toate nenorocirile lor. Și primul mirac...
62