În Brazilia au descoperit o specie de feline necunoscută pentru știință
În pofida faptului că practic fiecare colț al lumii a fost minuţios studiat și analizat, uneori însă natura oferă surprize plăcute oamenilor de ştiinţă, permițându-le să descopere noi specii de floră şi faună necunoscute pînă în prezent.
Următoarea descoperirea a avut loc de această dată în Brazilia. Pisicile sălbatice oncilla care trăiesc în pădurile din nordul Braziliei, nu au relaţii interspecii, ce permit a fi considerate ca două tipuri diferite.
Oncillele nu au diferenţe genetice sau istorice. Acest fapt a permis biologilor să le recunoască ca prima specie de feline descoperită în secolul actual. Rezultatul cercetărilor a fost plasat în publicația Current Biology.
După cum afirmă unul dintre autorii studiului, acum ei au de gând să acorde o atenție sporită populaţiei de pisici braziliene, deoarece nu există nici un aspect în fiziologie și viața lor, care ar fi fost complet sau parțial studiat de oamenii de stiinţă.
Pisicile Oncilla din pădurile braziliene sunt de 4 tipuri și toate dintre ele sunt amenințate cu dispariția. Doar mai multe informații cu privire la evoluția lor, ecologie și genomului pot ajuta la elaborarea măsurilor eficiente pentru a proteja aceste animale rare.
Eduardo Eyzrik a comparat mostrele de ADN la diferite pisici sălbatice din Brazilia şi a constatat că oncilla de fapt sunt împărțite în două specii diferite. A fost efectuată o analiză comparativă a mai mult de 200 de probe ADN ale pisicilor oncilla cu habitatele din padurile de nord și de sud a Braziliei.
Datorită unui studiu larg s-a reuşit să se stabilească faptul că aceste două populații de pisici nu sunt legate între ele. Astfel gena pisicilor de nord conținea urme de încrucişare cu alte specii de pisici, pe cînd ADN-ul omologilor de sud a rămas nemodificat.
Savanţii speră că noile date îi vor ajuta la combaterea dispariției acestor specii de feline la nivel genetic datorită unei noi strategii de protecţie.