În fiecare copil mic — şi băieţel şi fetiţă — sunt câte 200 de grame de explozibil …
În fiecare copil mic - şi băieţel şi fetiţă - sunt câte 200 de grame de explozibil ...
Nu mai este o surpriză faptul că designul ecologic (în sensul cel mai larg: de la tehnologii ecologice în industria auto până la idei verzi în interioare casnice) este recunoscut de cele mai vestite concurse şi expoziţii de proiectare. Vreau să vorbesc despre cele trei concepte în domeniul eco-designului, care au primit un premiu internaţional de prestigiu „red dot design awards”. Cel mai interesant este faptul că aceste concepte sunt dezvoltate pentru copii, dar prin simplitatea şi originalitatea lor au câştigat recunoaşterea adulţilor.
Natural Energy Park - un teren de joacă instructiv experimental, care permite copiilor "să elimină energia lor" în sensul direct al cuvântului. Acest complex, inventat de designerii din Coreea de Sud, include mai multe "distracţii", care sunt la fiecare loc de joacă, dar în acelaşi timp, aceste sisteme totodată vor reprezenta şi generatore de energie electrică.
Scrânciobul, de exemplu, şi alte părţi rotative vor fi conectate la maşini-dynamo, care generează electricitate, iar pe acoperişul terenului vor fi instalate turbine eoliene şi panouri solare. Legănându-se, apăsând pe pedale, răsucind şi învârtind detalii mişcătoare, copiii contribuie la producerea energiei, datorită căreia funcţionează şi alte elemente ale acestui complex. În afară de divertisment, autorii sugerează şi un obiectiv cognitiv: de la o vârstă fragedă, copiii trebuie să înţeleagă că energia nu este luată de nicăieri şi să-şi imagineze posibilităţile surselor de energie alternative.
Block Mold - un set pentru creaţia copiilor, permiţând să se producă cubuşoare, figuri şi alte elemente de joacă din… hârtie reciclată. Drept material pentru fabricare serveşte hârtia simplă inutilă, cu care este plină fiecare casă. Masa de hârtie se produce la domiciliu foarte simplu: hârtia trebuie să fie ruptă în bucăţi mici, înmuiată în apă şi apoi măcinată într-un blender până la formarea unei mase omogene. Această masă se pune în şabloane, disponibile în set, şi se aşteaptă două zile înainte de întărire.
În set sunt combinaţii diferite de şabloane întru obţinerea formelor necesare ale elementelor. Apoi cubuşoare obţinute pot fi colorate şi cu ajutorul lor se poate inventa o lume imaginară. Când joaca va plictisi copiii, ei pot măcina cuburi şi inventa alte forme noi. Acest concept al jocului presupune legătura lui cu instruire. Iar o altă idee nu este la fel de eco-educativă, dar foarte originală şi întruchipează dorinţa veşnică a tuturor părinţilor – de a transforma aranjarea jucăriilor într-o ocupaţie preferată a copilului.
The Big Mount-Storage Chair este, pe de o parte, un - crater, pe de altă parte - un sertar şi un scaun - sertar distractiv pentru jucării denumit Gura mare. După jocuri active – a venit timpul pentru a practica îndemânarea de a ţinti, iar apoi şi copiii pot să se relaxeze după o zi de muncă grea.
Sursa: ecobelarus.blog.tut.by