ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

În Statele Unite să poată citi OPŢIONAL …Acest articol a fost tradus prin intermediul Google translate

/ Articles/23aug07_usa/p1.jpg "Americanii pot alege între analfabetismului şi educaţia de calitate"

38 de ani, Nicolae V. Katti urmă cu 15 ani sa mutat de la Chişinău în SUA. Doctorat, un specialist în inteligenţă artificială, el lucrează la Universitatea din San Francisco, roţile biomedicale prelegeri, în întreaga America, este în Moldova. La o întâlnire cu elevii din anul întâi jurnalism ULIM Nicolae a vorbit despre particularităţile sistemului de învăţământ în noua lor patrie.
- Nicolae, spune-ne despre standardele de şcoli americane.

- Pentru un om, studiind la fosta Uniune sau în Moldova, multe lucruri pot părea ciudate. De exemplu, faptul că, în principiu, învăţământ secundar în America, nu neapărat - 2 la sută din cetăţeni nu merg la şcoală, aproximativ un sfert sunt limitate la 8 ani, restul studia timp de 12 ani. Există o tendinţă înfricoşător unui număr crescând de oameni care nu termina liceul. Aceasta este, datorită afluxului de imigranţi, pentru partea cea mai hispanici, care nu pot sau nu doresc să studieze în şcoli cu predare în limba engleză.

Aceşti oameni formează foarte formale aproape 25 la sută din analfabeţi - americanii care nu pot citi funcţional. O astfel de persoană poate depăşi inscripţia de pe semn, dar nu putea să citească ziarul. În SUA, peste tot puteţi vedea inscripţia în limba spaniolă - se pare că statul este tolerant la această minoritate. Dar şcoli cu predare spaniolă acolo.

... Şi lecţie se poate dormi

- Care şcoli există în America?

- Calitatea educaţiei depinde de tipul de şcoală. Specificitatea de învăţământ secundar în Statele Unite - separarea de districte şcolare în aceeaşi localitate. În judeţul în care preţurile de proprietate sunt mari, mai mare decât suma de colectare a taxei de cenţi 5 pe educaţie, plătite la bugetul local, şi, în consecinţă, o mai bună calitate a educaţiei.

Teoretic, un copil dintr-un cartier sărac pot merge la şcoală un judeţ bogat, dar în practică acest lucru nu este realist: nu va scoate un autobuz şcolar, şi districtul nu sunt legate de transportul public. (Acest lucru nu este Chisinau, unde la fiecare pas un microbuz principiu!) În, SUA şi într-un cartier sărac poate fi născut un geniu şi a obţine o educaţie bună. Dar ceea ce este probabilitatea procentul pe care într-o familie în care părinţii băutură şi consumul de cocaină?

Şcolile din SUA au publice şi private, laice şi religioase. Părinţii sincer cred că o bună educaţie pot fi obţinute numai în particular, în cazul în care formarea este 15 - 30 de mii de dolari pe an. Nu vine mai puţin de 1 la sută din copii. Gratuit sau parţial gratuit în şcoli să poată învăţa de la fundaţii de caritate. De exemplu, un atlet bun se pot aştepta, nu numai de învăţământ gratuit, dar şi pe bursa.

Cele mai frecvente şcoli religioase - catolice, în cazul în care formarea este 3 - 5 mii de un an. Există o educaţie de calitate, dar ... elevii vor ghiftui valori specifice. Cu toate acestea, există şi excepţii. Nepoata mea, de exemplu, în valoare nominală de şcoală quakerii. Educaţie plătite, dar seculare - ca reprezentanţi ai acestei ramuri a protestantismului punerea în aplicare a doctrinei de "fapte bune". Atmosfera în şcoală sunt foarte prietenosi, perimetrul canapele stand clasă, pe care copiii pot dormi chiar pe lecţie, dacă acestea sunt obosit.

De altfel, în SUA, a merge la şcoală sau oriunde altundeva, nu te prinde pe atitudini agresive, cum este cazul în Republica Moldova. Aţi observat că în Chişinău, mersul pe jos pe stradă, uneori cred că trecătorii arată gvozdomety?

Un alt lucru am observat - în oraşul tău mulţi tineri, pentru un american este neobişnuită. principala resursă a Republicii Moldova - demografice. Principalele probleme din SUA - îmbătrânirea populaţiei, care, pentru cea mai mare parte tot mai pasiv, inert, indiferente. Energie PrLEM pot fi rezolvate. Dar dacă ţara este dominată de cetăţeni care nu au nimic interesant şi care apte de muncă trebuie să lucreze mai mult şi mai mult - există de mult pentru a cugeta ...

Învăţarea cum elev american - problema lui personală
- Cum este procesul de învăţare în şcolile americane?

- În şcoli, precum şi în universităţi, puteţi alege un produs la discreţia sa, deşi există o minimă obligatorie. practicat secret de separare a claselor de calitate. De exemplu, în al optulea "A" se vor afla cei mai talentaţi, în a opta "C" - cele mai înapoiate, deşi, oficial, că nimeni nu vă va confirma. A, B, C-puncte, care dau dreptul la gradul următor. «D» - punctul de probă: există o şansă de a prinde din urmă în clasă la şcoala de vară. "E" şi «F» - nu du-te-puncte. Absolvit cu grad "C" primeşte o diplomă, dar nu a lua cunoştinţe.

Părinţii preferă să nu se gândească la cum un copil învaţă. Dacă el nu vrea sau nu poate - bine, asta e problema lui, el ar putea trăi. Independenţa se referă la familia literalmente. Păstraţi leneş, prost şi nu doriţi să primiţi în profesia de copil dupa scoala, mama si tata nu va fi o intrebare despre acest nici măcar nu merită.

ACOLO ESTE corupţiei în Universiti american?

- Ce face intraţi sistemul american a primit o universitate?

- La sfârşitul anului şcolar pentru a supravieţui testului. Aceste trei tipuri. De exemplu, SAT (Scholastic Aptitude Test) ia în considerare calităţile de reclamantă, astfel cum cunostintele de limba engleza (estimat, în special, eseuri), precum şi bazele matematicii, capacitatea de a motiv logic. Majoritatea au de a re-ia, de fiecare dată de plată 180 de dolari pentru dreptul la o nouă încercare, care în cursul anului poate fi de trei.

Pentru a intra în Universitatea de Stat (stat care nu este de prestigiu), nevoie pentru a obţine 1300 de puncte, un prestigiu privat (private) - cel puţin 1600, reţeaua de elita YVY Leag, de exemplu, la Harvard - 2100.

- Pot să cumpăr o diplomă de universitate de prestigiu?

- Nu! Dar există circumstanţe care sunt înregistrate la admitere. De exemplu, moştenirea aşa-numita: dacă tatăl tău şi pe bunicul studiat la universitate si dupa banii donati pentru dezvoltarea sa, va fi în stare să facă chiar şi cu un scor mic. Exemplu - George W. Bush. Corupţia este? Nu.

- Poate, să zicem, arabă sau kingpins de droguri din America Latină Shaikh face o donatie pentru fondul de o universitate de prestigiu, şi a facilita astfel fluxul de copilul dumneavoastră?

- Nici una dintre aceste persoane nu ar avea bani. Desigur, puteţi, să spunem, pentru eseuri oricine se căsătorească şi ei - este de până la 10 mii de dolari. Dar veţi fi de acord, nu este o chestiune de capacitatea de a trăi.

În mod similar, o universitate americana nu va avea vreodată o mită pentru un examen. Profesor poate câştiga foarte puţin - dacă, de exemplu, învaţă o astfel de practic în ceea ce priveşte disciplina de muncă, istorie, arheologie, antropologie. Dar poziţia sa de prestigiu în societate, se simte puterea sa asupra oamenilor şi îi pasă de ei.

- Dar ai facut-o. Ce urmeaza?

- Timp de patru ani, veţi primi o diplomă de licenţă. Timp de sase ani - o diplomă de master, opt - medicul. Colegiu anul universitar va aduce un certificat, două - un asociat timp de patru ani, tu, din nou, să devină un burlac ...

Primitive dacă americanii?

- Care sunt perspectivele forme sistemul de învăţământ din SUA?

- Americanii sunt foarte diverse. Există o părere că acestea sunt primitive. Dar, uneori, ei doar nu vreau să asimileze informaţii, care este considerată nerealistă, argumentând - şi de ce dracu ne-am şti, în cazul în care tipul de Andorra, în cazul în care noi ne vom ocupa lumii? De ce avem toate uita-te la hartă, dacă noi - centrul planetei? Să ne uităm!

- Ce crezi ca problema principala problema pentru societatea americană?

- O problemă care este flip parte de independenţă: nu mă duc pentru a ajuta la vecinul din şanţ, pentru că nu mă interesează. Toată lumea areurla viaţa singur, nu ajutor şi de aşteptare pentru asistenţă.

A doua problemă este verso de egalitate. Se crede că America - o societate de egali. Ea nu este aşa, doar nu vezi. Bogate în această ţară nu împărtăşesc ruşinea lor. Bogat nu împărtăşesc secretele lor. O clasa de mijloc nu are nici fata, nici obiceiurile, şi de a face ceea ce el a inspira.

O altă problemă a democraţiei americane - convingerea că ţara gestionate de către preşedinte. Acest lucru - idioti credinţă de toate vârstele şi ţări într-un bun sau un rege rau. Faptul că ţara nu gestionează un şef oficial al statului, nimeni nu în cap nu vine niciodata.

- Dacă există discriminare american?

- Da, în această comunitate colorat, ca SUA, garantate de conflict. Dar ... discriminare într-o anumită măsură, este important, altfel toate vor fuziona într-o masă de culoare gri.

"TU toate vor fi bune, dar Ţi-a plăcut acest lucru?"

- Ce, în opinia dumneavoastră, se aşteaptă ca Republica Moldova?

- În cazul în care Republica Moldova se alătură Uniunii Europene - UE va veni la gât a birocraţiei locale şi rescrie sub toate legile ţării. În Moldova, desigur, mult mai mare compatibilitate culturale cu UE, decât, de exemplu, în Turcia. Dar faptul că va adera la UE, nu garantează că totul va fi la data eliberării cu privire la euro şi că se va întâmpla este o integrare reală. Prevăd că totul va fi bine. Dar dacă vă place - nu ştiu!
Înregistrate Alexandra Markova, PUHALOV Yurii, Ilona Zubanova,
Andrei Greciko, Olga ZARZIK, studenţi ULIM.

Joi, 23 august 2007
Vizualizări: 3692

Citiţi de asemenea

Nadejda Mazurova, doctor în psihologie, despre influența desenelor animate asupra psihicului copiilorDe ce astăzi copiii...
103
Dacă nu ați auzit niciodată cuvîntul "Dolmen", atunci probabil că veți întreba: "Ce este aceasta?”Dolmenele sînt una d...
98
Natura a înzestrat cu o încredibilă longevitate baobabul african - se cunosc exemplare, a căror vîrstă este mai mare de ...
115
Știm cu toții că în Japonia sînt unele dintre cele mai avansate tehnologii din lume, dar japonezii au mers departe nu nu...
364