În Taiwan vor construi cel mai «verde» zgîrie-nori
Insula-stat este situată în Oceanul Pacific, la aproximativ 150 de km de coasta de est a Chinei continentale. Cîndva colonia portugheză Formosa ("insula frumoasă"), în prezent Taiwan, marchează centenarul de formare a unui stat independent. Cu acest prilej guvernul intenţionează să construiască una din cele mai ecologice clădiri din lume – un zgîrie-nori Bionic-Arch.
Locuitorii insulei au ce proteja. Flora locală este foarte diversă: aici există păduri tropicale, bambus, pin, păduri veşnic verzi, foioase şi mangrove, şi printre toată această bogăţie, mai mult de 1.500 de specii de plante endemice negăsite nicăieri altundeva în lume. Pe malul coastei sunt întinderi mari de plantaţii de ananas, orez, trestie de zahăr şi alte culturi alimentare, dar toate ele sunt în pericol din cauza ploii acide (sezonul ploios în Taiwan durează din iunie pînă în august).
Mai mult de jumătate din substanţe chimice periculoase sunt aduse aici de musonii din China continentală industrială, iar restul de dioxid de carbon nimereşte în atmosferă din uzinele locale, care folosesc combustibilii fosili. În acest sens guvernul taiwanez promovează o politică de reducere a emisiilor de CO2, şi noua înaltă clădire ecologică este proiectată cu zero emisii şi, de asemenea, pentru a absorbi dioxidul de carbon, curăţînd aerul în oraşul mare Taichung. Anume aici se planifică crearea unei oaze urbane, „Taichung Gateway”.
Proiectul unei clădiri complet autonome a fost dezvoltat de un arhitect belgian bine-cunoscut, Vincent Callebaut). Dlui a reuşit să rezolve strălucit "problema de carbon": pentru aceasta arhitectul a echipat Bionic-Arch cu un număr incredibil de mare de faţade verticale, care vor găzdui vegetaţie luxuriantă, oferind zgîrie-nori un aspect de un arbust imens. Înverzirea este prima din nouă aşa-numite legi "verzi", care se aplică la complexe arhitecturale multifuncţionale din viitor.
Reducerea emisiilor de carbon se va realiza datorită asigurării cu energie din surse ecologic curate, regenerabile (solară, eoliană şi deşeuri organice). Alte caracteristici distinctive ale Bionic-Arch vor fi economisirea resurselor acvatice, precum şi reducerea deşeurilor, apelor utilizate şi a unoiului. Vincent Callebaut a ţinut cont de toţi parametrii necesari ai construcţiilor ecologice - de la eficienţa energetică pînă la iluminatul natural. Şi, desigur, la construirea Bionic-Arch vor fi folosite materiale inofensive şi bio-tehnologii moderne.
Sub cupola zgîrie-nori va fi găzduit un observator, în care oricine ar putea admira peisajele magnifice - portul Taichung şi strîmtoarea Taiwan, care separă insula de coasta chineză. Mai jos vor fi amenajate centre de cercetare, birouri şi spaţii rezidenţiale. Totodată, Vincent Callebaut s-a gândit şi la cei care suferă de claustrofobie şi se simt inconfortabil la o înălţime de zborul păsărilor - pentru ei arhitectul a proiectat nişte construcţii joase lângă clădirea principală, care vor fi înconjurate de verdeaţă din parc.
Astfel va fi pus în aplicare principiul coexistenţei de cooperare paşnică cu natura, necesar pentru o comunitate urbană durabilă. Avînd în vedere că în următoarele decenii se aşteaptă o creştere a populaţiei din Taiwan, această eco-filozofie va contribui la adaptarea cu schimbările din jur. Zgîrie-nori "verde" va fi cea mai înaltă clădire din Taiwan (380 metri) şi teoretic, va servi drept o punte de legătură simbolică între patrimoniul istoric din Taichung şi noul (vechiul bine uitat) stil de viaţă ecologic, cultura înaltă, respect şi conservarea biodiversităţii.
Sursa: facepla.net