Insula de gunoi din Oceanul Pacific

/ Vizionări: 19588

Insula de gunoi din Oceanul Pacific (Pacific Garbage Island) este o denumire oficială al celui mai murdar patrimoniu uman.

 

Despre această problemă se vorbeşte mai mult de 50 de ani, dar alarma  a fost dată doar la începutul anilor 2000. Pentru că pe planetă a apărut un nou continent ... din gunoi.

 

Мусорный остров в Тихом океане 

BBC. Misterele Oceanului Pacific / South Pacific (2009) Filmul  1: Oceanul insulelor (Video)
BBC. Misterele Oceanului Pacific / South Pacific (2009) Filmul 1: Oceanul insulelor (Video)

 

Totul s-a început cu inventarea plasticului. În uzul  casnic și în producție este  de neînlocuit, însă ca şi peste tot, există un "dar". Plasticul este atît de ieftin și de accesibil, că oamenii fără a ezita, scăpau de el, cumpărînd  altul  nou. Toate resturile nimereau în ocean, în care principalele curente formau din deșeurile de plastic insule de gunoi (şi nu una singură). Acest lucru continuă mai mult de 60 de ani. Iar, pentru că perioada de descompunere a produselor din materialul plastic durează mai mult de 100 ani, putem evalua gradul de poluare. De exemplu, între statele California, Hawaii și Alaska, pluteşte o insulă formată din milioane de tone de gunoi de mărime cu Ucraina și  Marea Neagră.

 

Мусорный остров в Тихом океане 

 

Acum nu este o surpriză, atunci cînd ornitologii, relatează despre seringi, brichete, periuțe de dinți găsite în stomacul păsărilor moarte, deoarece acestea confundă gunoiul cu hrana.

 

Мусорный остров в Тихом океане 

Мусорный остров в Тихом океане 

Мусорный остров в Тихом океане 

5 creaţii neobişnuite din gunoi sau pokerul din plastic de Texas
5 creaţii neobişnuite din gunoi sau pokerul din plastic de Texas

 

Potrivit calculelor aproximative ale oamenilor de știință, în prezent masa insulelor de gunoi cîntăreşte mai mult de 4 milioane  tone (!).  Și Charles Moore, primul care a descoperit insula de gunoi, consideră că în regiunea Pacificului, plutesc mai mult de 100 milioane de tone de gunoi.

De cele mai multe ori depozitul de deșeuri este ignorat, deoarece nu se aseamănă cu o insulă obișnuită, ci mai degrabă o supă din plastic, care "atîrnă" în apă la o adîncime de la unu la o suta de metri. Mai mult ca atît, 60% de gunoi se află în straturile de jos, astfel încît este greu - aproape imposibil - de închipuit exact cît de mult  gunoi deține oceanul.

 

Мусорный остров в Тихом океане 

Мусорный остров в Тихом океане 

”Insule de gunoi” în oceane. 8 milioane de tone de plastic ajung în apă în fiecare an
”Insule de gunoi” în oceane. 8 milioane de tone de plastic ajung în apă în fiecare an

 

În secolul XVII  pirații,corsarii și  coloniștii  din Lumea Nouă, se  speriau unul pe altul cu fabule despre insula formată din corpurile marinarilor decedaţi, catarge și rămăşiţe de nave naufragiate. În prezent, catargele şi sfărîmăturile au fost înlocuite cu sticlele din plastic, pungi și alte gunoaie. Nimic nu s-a schimbat, cu excepția faptului că acum nu este doar o fabulă. Sunt insulele morții în ocean. Din cauza descompunerii deșeurilor de plastic, nivelul hidrogenul sulfurat depășește limita, ceea ce exclude posibilitatea formării habitatului de mamifere, păsări și pești masivi. În plus, hidrogenul sulfurat emite un astfel de miros neplăcut, că  chiar și militarii în timpul manevrelor preferă să ocolească aceste locuri.

 

Мусорный остров в Тихом океане 

 

 

Sursa: econews.com.ua

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137