Invenţia minunată s-a născut în subsol
Invenţia minunată s-a născut în subsol
Pe omenirea o aşteaptă renaşterea artizanatului, Institutul de brevete poate fi desfiinţat ca, fiind inutil, iar meşterii la toate ruşi vor putea fabrica cele mai complicate agregate fără să iăsa din casă ... Adevărat, acest lucru se va întâmpla numai în cazul, dacă din start va fi realizată în viaţă ideea lui Alexandru Olikevici, care a fugit din Moscova la sat pentru a inventa o maşină-uneltă miracol.
Până în luna iunie a anului trecut, Alexandru a locuit la Moscova. Astăzi, el este deja bine cunoscut în sat. Alături de casa vieche cumpărată a fost montată o casă nouă din lemn, pe cealaltă parte a casei vechi a fost echipat un subsol spaţios - laborator şi totodată oficiu pentru cugetări. În viitorul apropiat se planifică ridicarea unei case noi deasupra subsolului.
"De ce ai plecat din Moscova?" – mă interesez la proprietar. "Priviţi în jur – a plesnit din palme ţăranul nou-născut. - Ei bine, cum aş putea să-mi permit un laborator aşa de mare? Ştii cât de mulţi bani am fi avut de plătit la Moscova pentru acest spaţiu? Iar aici, fără a mai socoti, poţi să spui că e gratuit. Şi cel mai important lucru, satul are Internet.
Alexandru se consideră unul dintre primii tineri nanotehnologi ruşi. În activele sale – conducerea grupului de companii Nanotehnology News Network, care s-a plasat pe locul al doilea pentru o nouă dezvoltare. Acum, fiecare dimineaţă inventatorul nostru, încălţat în cizme de pâslă, curăţă zapada lângă casă şi laborator-subsol. Apoi, toată ziua până în noaptea târzie - lucrul.
Invenţia lui se numeşte bază pentru crearea unei maşini unelte cu controlul electronic. Este un constructor programabil pentru a crea maşini-unelte de orice complexitate. Parcă ar fi blocuri de Lego pentru adulţi, cu o posibilitate interminabilă de selecţie a pieselor noi.
Principalele elemente de construcţie - şipci mici din PCB cu o mulţime de găuri şi motoare. (Pentru primul prototip şipci au fost făcute din fier.) Alt echipament: calculator pentru proiectarea construcţiei, microcipuri şi instrumente de lucru. Unind şipci, instalând la o distanţă dorită instrumente şi adăugând motoare pentru libera lor circulaţie, obţinem o maşină unealtă completă.
Ideea a venit la Alexandru, când el a reflectat asupra creării unei imprimante de casă-3D. Modele tridimensionale pot fi create la calculator, materialul consumabil poate servi deşeurilor din plastic, dar cum a efectua partea constructivă a imprimantei? Atunci s-a născut ideea agregatului auto-demontabil, numit simbolic – “Kulibin”.
Revoluţia Industrială, potrivit lui în Olikevici, este gândită astfel. Folosind baza, oricine va putea să construiască maşina lui pentru orice – instalează şipci, fixează motoare pentru mutarea pieselor necesare şi fixează instrumente cu dispozitive, iar modelele - desenează pe computer. Conceptul de brevet pentru aplicarea lui "Kulibin" va dispărea, pe măsura inutilităţii. Lipsa de control asupra mijloacelor de producţie din partea corporaţiilor sau a statului va duce la crearea grupurilor autonome sau cooperativelor de producţie (artizanale) sau meşterilor individuali - producătorii de practic orice obiect sau maşină necesară pentru producerea lor în continuare. Pare ridicol, dar, cu modelul maşinii "Kulibin" a fost făcut primul pas pentru sisteme de producţie desktop.
Această istorie are şi alt aspect – social. "Eu fac pronosticuri că, în curând, tot mai mulţi angajaţi ai muncii creatoare tehnice se vor muta la sate. Aici totul este ieftin, convenabil, iar la Moscova ca să ajungi de la un capăt la altul – ai nevoie de jumătate de zi. Când va fi posibil de a utiliza noi tehnologii aici, se va petrece o schimbare bruscă. Iar cu deplasarea dezvoltării tehnologice în direcţia producţiei casnice, nu va trebui să mergeţi la serviciu".
Investitorii ruşi sunt slab informaţi de constructorul pentru adulţi, dar străinii nu pierd timpul. I-au sunat pe Olikevici de câteva ori şi s-au interesat de mersul lucrărilor. Cu toate acestea, ţânărul savant nu este dispus să-şi vândă drepturile sale de autor pentru "Kulibin" peste hotare. Inventatorul din satul acoperit cu zăpadă îşi pune speranţe pe investitorii autohtoni, care înţeleg importanţa muncii sale.