ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

KALAHASTIKALAHASTI


Localitatea mică Kalahasti este situată în statul Andhra Pradesh lângă un alt centru de pelerinaj popular – Tirupati; dar, deşi acesta este mic, îl vizitează mii de pelerini. Pentru că acolo este un templu antic Sri Kalahasti, în care se află unul dintre cei cinci lingams ai stihiilor: Vayyulingam, lingam-ul aerului.

Templul Sri Kalahasti este unul dintre cei mai impresionanţi temple din India. Aici Shiva este venerat în formă de stihia aerului. Şi ce este interesant: în ciuda absenţei complete a oricărei mişcări de aer în interior, luminile lămpilor în sanctuar sunt într-o fluctuaţie constantă. Preoţii spun că astfel se manifestă lingam-ul de aer.

 


Templul face parte din antichitate imemorială. Tradiţia cultului lui Shiva în Sri Kalahasti a existat de multe mii de ani, şi încă în secolul III î.Hr. poetul tamil Nakkiirar îl numea "Dakshina Kailasa (Kailash de Sud)": locul unde toate creaturile vii primesc binecuvântarea divină, odihnă de suferinţe lumeşti şi - în cele din urmă - Mukti (mântuire).

Despre Sri Kalahasti încă se menţionează în Shiva Purana şi Linga Purana; iar în Purana Skanda se spune, că aici a venit să se închine eroul “Mahabharat-ei”, Arjuna. Sfinţii shivaişti tamili din primul secol, i-au cântat slavă; iar în secolul VIII, aici venea reformatorul sfânt Adi Shankaracharya.

 

KALAHASTI


Se consideră că numele "Sri Kalahasti" provine de la nume a trei animale: Sri (păianjen), Kala (şarpe) şi Hasti (elefant), care se închinau lui Shiva şi au primit aici iluminare. Imaginea de trio este în sanctuarul principal al templului. Clădirea de azi a templului a fost construită în secolul XII.

Pe teritoriul templului se află un alt templu mic dedicat lui Vayu - zeul vântului; este un singur loc în India, unde puteţi să-l efectuaţi cult.

 

VAYYULINGAM Şi SHRIKALAHASTI Lingam

Principalul lingam Sri Kalahasti - Vayyulingam, lingam-ul vântului. Şi templul a fost construit în aşa fel, încât pâlpâitoarea constantă a lămpilor arată prezenţa undeva în sanctuar a lingam-lui aerului, invizibil, dar tangibil. Acest lingam invizibil şi este considerat sanctuarul principal al templului.

În scopul cultului în sanctuar este situat al doilea lingam – lingam-ul Shrikalahastisvara cu imagini de păianjen, cobră şi elefant; anume lângă acest lingam se face Puja şi alte ritualuri.

Lingam-ul Shrikalahastisvara se consideră Swayambhu, adică "auto-născut"; se spune că acesta niciodată nu a fost atins de mâna omului, (chiar şi de mâinile preoţilor).Rahu Ketu Dosha ARPA NIVARANA Puja

Templul Sri Kalahasti conform unei tradiţii vechi este asociat, de asemenea, cu Rahu si Ketu (două din cele nouă navagraha - corpuri cereşti din astrologia indiană. Strict vorbind, ele nu corespund, de fapt, cu nici un fel de organisme existente cereşti, însă acestea sunt considerate "planete rezonabile imaginare", responsabile pentru eclipse solare şi lunare şi  pentru multe aspecte (inclusiv - negative), legate de horoscopul uman.

Anume în templul Sri Kalahasti se face Rahu Ketu SARPA Dosha nivarana Puja (eliminarea tutoror efectelor negative ale expunerii la Rahu şi Ketu); desigur, această Puja se bucură de o popularitate foarte mare şi se consideră o combinaţie a tuturor celorlalte pujas.
Deci cine cumpară un bilet pentru această Puja, în mod automat, primeşte toate beneficiile ale celorlalte pujas.

Surselee indiene, care vizează turiştii, propun bilete pentru 1000 rupii, care oferă toate facilităţile şi nivelul necesar de confort (de la apariţia acestor informaţii preţul ar putea creşte). Bilet pentru Puja şi toate accesoriile necesare, ar fi bine să cumpăraţi în templu. Puja înseşi  durează aproximativ 25 de minute.
Dacă aţi cumpărat un bilet, nu este nevoie să procuraţi cadouri suplimentare, totul va fi eliberat cu bilet.

În timpul Puja îseşi, nu este necesară nici o acţiune specială, mai întâi trebuie să presăraţi cu flori imaginile metalice ale lui Rahu şi Ketu, apoi – cu cenuşă colorată. Pentru a efectua Puja preotul vă cere să-i spuneţi numele membrilor familiei dumneavoastră, celui, care cumpără un bilet pentru 1000 RS, este permis să aducă cu sine până la cinci membri ai familiei, iar rude, înscrise în lista pentru binecuvântare, pot fi la discreţie.
Ca şi în orice templu indian, bacşişul va fi inevitabil, iar cât de mult şi cui - depinde de dorinţa dvs.Noţiuni de bază pentru Sri Kalahasti

Puteti ajunge acolo cu maşina până la  Chennai (4-5 ore) sau de la aeroportul Tirupati, situat la 35 km de Kalahasti.

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 01 august 2010 13:25
Vizualizări: 2678

Citiţi de asemenea

În iunie 2020, în Naryan-Mar din permafrost s-a dezghețat o corabie antică cu o lungime de aproximativ 10 m. Despre fapt...
422
„Viorica-Cosmetic” lansează în premieră pentru Moldova produse cosmetice inovatoare cu unt de canabis, care promit un ef...
527
Moldova este supusă unei catastrofe ecologice fără precedent. Zilnic, pe rețelele de socializare apar imagini cu păduril...
430