ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

KanchipuramKanchipuram


Din cele şapte oraşe sacre ale Indiei, șase sunt situate în partea de nord a ţării, şi doar unul - Kanchipuram - în sud.

Acum, la intrarea în oraş nimic nu te frapează -  la prima vedere el arată ca un simplu oraş populat din India; cândva însă el a fost, după cum a spus marele poet Kalidasa, cel mai magnific oraș din India, şi a fost supranumit "Oraşul de mie de temple".

Spre deosebire de lăcașele sfinte din nordul ţării, Kanchipuram a îndurat relativ uşor perioada invaziilor musulmane, şi plus la asta, la sudul Indiei armatele Sultanului din Delhi, s-au comportat mult mai reţinut şi nu prea se avântau la distrugerea templelor. De aceea, dacă în cele şase tirtha ddin nordul ţării  este greu să găseşti un templu cu adevărat antic, unele dintre templele din Kanchi s-au păstrat intacte din secolul VIII.

Istoria Kanchipuramului, cum şi era de aşteptat, îşi are începutul în timpuri foarte vechi. Din secolul al III î.Hr. aici a fost un centru budist important, iar în secolul II î.Hr. oraşul a fost menţionat de Patanjali. Aici erau amplasate universităţi foarte puternice; Kanchipuram a fost al doilea după Varanasi centrul de învăţământ, de aceea el este adesea numit "Kashi de Sud".

Kanchipuram a fost mult timp un centru de pelerinaj şi pentru hinduşi şi pentru budişti, şi jainişti. Aici veneau să se roage şi să lucreze sfinţii Shankaracharya, Ramanuzhda şi Chaitanya, şi tocmai aici, în secolul VI, viitorul fondator al budismului chan, Bodhidharma a plecat să predice în China (împreună cu introducerea budismului în China, a introdus şi arta marţială locală Varmakkalai,  în care îşi are originea shaolin kungfu).

Secolele V - VIII d.Hr.. au reprezentat perioada de eflorescenţă a Kanchipuramului.

Timp de patru secole a fost capitală dinastiei Pallava, şi a început să-şi piardă faima după perioada dinastiei Mughal, iar trei secole de dominaţie britanică în cele din urmă l-au transformat într-un oraş de provincie.

Secole au trecut;  astăzi din o mie de temple au rămas doar 76, însă faima Kanchipuramului ca a unui loc de pelerinaj rămâne aceeaşi.

Kanchipuram este nu numai unul dintre "saptapuri" (şapte oraşe sfinte), el mai este şi shaktipitha, unul din centrele de cult al zeiţei-mamă Devi, (care în total sunt doar 51).


TEMPLE

Chiar dacă numele oraşului ne reaminteşte de Brahma ("ka" - epitetul lui Brahma, "anchi" – a onora), în templele din Kanchi sunt veneraţi Devi, Vishnu si Shiva.

O legendă ne spune că, o dată la acel loc, unde se află acum Kanchipuram, Vishnu l-a protejat pe Brahma aducând sacrificii, de mânia soţiei sale regale Saraswati. Când pericolul a trecut, Brahma, i-a spus lui Vishnu o rugăciune de mulţumire.

Majoritatea  locurilor sfinte ale Indiei sunt asociate în mod tradiţional cu cineva din triada zeilor supremi; şi deoarece după obicei Brahma este onorat numai într-un oraş - Pushkar, de obicei tirtha este legată sau cu Şiva, sau cu Vishnu, sau cu, cu una din încarnările Marei Mame - Davy. O caracteristică interesantă a Kanchipuramului constă în faptul că aici sunt veneraţi în mod egal  Vishnu şi Shiva.

Din această cauză, încă din antichitate Kanchipuram este împărţit în două părţi: partea de vest a oraşului este dedicată lui Shiva, ce de sud-est – lui Vishnu. Ele se numesc, respectiv: Siva Kanchi şi Vishnu Kanchi.

Indiferent de zeul, la care se închină în ei, majoritatea templelor din  Kanchipuram sunt deschişi de la răsărit până la 12.30 şi de la 16.00 până la apusul soarelui. Şi deoarece ar fi prea lung să descriem toate cele 76 de temple din Kanchipuram lung, voi menţiona doar cele mai importante.

Trei temple principale de pe partea lui Shiva sunt  Ekambarnath, Kamakshi Amman şi Kaylasanath.

În templul Ekambaranath se află unul dintre cele cinci lingamuri elementelor. Aici, Shiva este reprezentat ca lingam-ul pământului".

În interiorul templului, într-un foişor special amenajat într-o curte separată, se află arborele sacru de mango - aici Shiva s-a căsătorit cu Parvati.

Se spune ca acest copac are 3500 de ani. Copacul are patru crengi mari – după numărul de Vede - şi se spune că pe fiecare dintre ele cresc fructe cu gust diferit.

Kanchipuram

Templul Kamakshi Amman este dedicat Kamakshi ("Ochii plini de dorință") – unei din formele soţiei lui Shiva, Parvati.

În diferite regiuni din India, Parvati este venerată în formele diferite: în Madurai este venerată ca frumoasa Meenakshi cu ochi de peşte, în Tiruvanaykaval există templul dedicat Parvati sub formă de Akilandeshvari; în Varanasi - templul Vishalakshi. În Kanchipuram Parvati este onorată sub formă de zeiţa dragostei Kamakshi.

îi este dedicat unul din principalele şi cele mai vechi temple din  Kanchipuram. Cea mai mare parte a lui a fost construită în secolul VIII, însă preoţii templului spun că templul a existat chiar 3500 ani în urmă.

Conform legendei, în locul unde acum se află templul, Kamakshi sub un copac de mango a venerat Shivalingamul din nisip, Shiva a rămas atât de mişcat de acest fapt, că a luat-o de nevastă.

Acesta este singurul templu Shakti din oraş, ceea ce este extrem de neobişnuit. Cu toate acestea, explicaţia este simplă: Kamakshi - este o doamnă serioasă, toată această regiune se află sub controlul său. Toate celelalte forme Shakti aici pur şi simplu au dispărut.

Kanchipuram

Acest templu a fost locul preferat al unui dintre cei mai mari sfinţi din India, Adi Shankaracharya. Anume Shankaracharya a fost acela, care în secolul al VIII-a a reluat în Kanchipuram închinarea Zeiței-mame. Special pentru acest templu Shankaracharya a creat Sri Chakra Yantra - o figură geometrică specială de o semnificaţie mistică, care de atunci este folosită pentru ritualurile templului. In interiorul templului este un loc separat, în care vă puteţi închina imaginii sale.

Templu Kaylasanath este cel mai vechi templu din  Kanchipuram, el a fost zidit de aproape 1400 ani în urmă, însă se consideră că unele dintre detaliile sale sunt mult mai vechi, iar cunoscătorii spun că unui dintre lingamurile lui se închina legendarul înţelept Narada.

Kanchipuram

În galeria de interior pe reliefuri de piatră sunt prezentate mai multe aspecte ale lui Shiva.

Povestea spune ca într-o zi rivalul Pallavilor în luptă pentru putere, regele Vikramaditya, a luat Kanchipuram cu asalt, promițând că va distruge toate clădirile din oraş. Însă când a văzut templul Kaylasanath, el s-a înclinat în faţa măreției şi sfinţeniei sale şi nu a distrus nimic.

Astfel, frumusețea încă o dată a salvat lumea şi, după cum spune scriptura, "cuceritorul puternic a fost învins de arhitectură."

Kanchipuram


Din templele situate pe partea lui Vishnu, trebuie să menţionăm:

Templul Varadharadzha - unul dintre cele trei sanctuare majore ale lui Vishnu în India de Sud, la rând cu templul Balaji în Tirupati, şi templul Ranganatha în Shrirangame. Locul acesta este considerat atât de sfânt, că intrarea în interiorul lui, în sanctuarul propriu-zis, este permisă doar pentru hinduşi.

Kanchipuram

În iazul sacru din templu, numit Tirtha Ananda, sub apă într-un cufăr de argint se află o statuie a lui Vishnu - Atthi Varadhar, care este scoasă de sub apă o dată la 40 ani pentru 48 de zile. Legenda spune că această statuie, sculptată în lemn, a fost plasată in acest templu de către Brahma, şi sculptat de  Vishvakarman, arhitectul zeilor (cel care a construi palatul Domnului Shiva în Dwarka).

În templul Vaikuntha Perumal, dedicat lui Vishnu în formă de Vaikuntha Perumal - stăpânul transcendental al universului. Acest templu a fost, de asemenea, construit în secolul VIII.

Kanchipuram

Templul Sri Ulagadangar - aici Vishnu este venerat în cea de a treia încarnare a lui - Vamana Avatar – piticul, care a pus sfârşit domniei regelui răuvoitor Bali.

Sanctuarul din templu reprezintă o statuie a lui Vishnu, de aproape 11 metri înălţime.Cum se ajunge în Kanchipuram

Kanchipuram este situat la o distanţă de aproximativ două ore de mers cu maşină de la unitatea Chennai, în care se află aeroportul internațional.Sursa

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 23 iunie 2010 14:40
Vizualizări: 4143

Citiţi de asemenea

În iunie 2020, în Naryan-Mar din permafrost s-a dezghețat o corabie antică cu o lungime de aproximativ 10 m. Despre fapt...
419
„Viorica-Cosmetic” lansează în premieră pentru Moldova produse cosmetice inovatoare cu unt de canabis, care promit un ef...
524
Moldova este supusă unei catastrofe ecologice fără precedent. Zilnic, pe rețelele de socializare apar imagini cu păduril...
430