La iarnă, mai multe şcoli şi grădiniţe din Ştefan Vodă se vor încălzi cu energie din paie
La iarnă, mai multe şcoli şi grădiniţe din Ştefan Vodă se vor încălzi cu energie din paie
Unsprezece şcoli şi grădiniţe din raionul Ştefan Vodă se vor încălzi la iarnă cu energie produsă din paie. Conectarea instituţiilor publice din nouă sate ale raionului la sisteme termice pe bază de biomasă face parte dintr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană, cofinanţat şi implementat de PNUD Moldova în una din primele patru regiuni din Moldova, în care Proiectul Energie şi Biomasă şi-a început activitatea. Memorandumul de colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare a fost semnat la mijlocul săptămînii curente.
„Pe fundalul creşterii inerente a preţurilor la gaz, trebuie să valorificăm propriile surse energetice. Studiile au arătat că una dintre cele mai sigure şi uşor accesibile surse alternative de energie pentru Republica Moldova sînt paiele şi alte deşeuri cerealiere. Anual, Republica Moldova produce, în medie, 700 mii tone de paie, care sînt echivalente cu circa 250 milioane de metri cubi de gaze naturale, sau 25% din consumul anual al ţării”, a spus Mihai Cuiban, specialist principal al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.
La rîndul său, vicepreşedintele Consiliului Raional Ştefan Vodă, Nicolae Orlov, a declarat în cadrul evenimentului de semnare a memorandumurilor că este mîndru de faptul că nouă sate din Ştefan Vodă îşi vor încălzi şcolile şi grădiniţele cu energie produsă din deşeuri cerealiere. „Deşi raionul Ştefan Vodă este gazificat sută la sută, sîntem, totodată, unul dintre primele raioane ce a accesat sursele alternative de energie”, a spus Orlov.
Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect cu durata de 4 ani, care va fi implementat între 2011-2014 în toate raioanele republicii. Pînă atunci, cel puţin 130 de instituţii publice rurale urmează a fi conectate la sisteme de încălzire pe bază de deşeuri agricole, în special, paie. Bugetul total al proiectului este de 14,56 milioane de euro, din care 14 mil. euro sînt acordaţi de UE, iar alte 560 mii de euro – de PNUD Moldova.
Sursa: noi.md