ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Lacul Powell – unul dintre cele mai mari lacuri artificiale (+Video)

Considerat „cel mai dramatic“ lac din lume, datorita atat amestecului straniu de culori al apelor, cat si formatiunilor stancoase sculpturale care-l inconjoara, Powell este al doilea lac artificial ca marime din Statele Unite si se afla la granita dintre Arizona si Utah, in miezul unei arii numite The Grand Circle, o concentrare masiva de monumente naturale cu aparente fantastice si cu dimensiuni ciclopice, de la Grand Canyon National Park, pana la Capital Reef National Park and Monument Valley.

Fiind creat in anul 1963 dupa o perioada de 3 ani, 3 luni , 3 saptamani si 3 zile de eforturi ale inginerilor si constructorilor pentru a ridica barajul Glen Canyon Dam, acest proiect efectiv a scufundat sub ape Glen Canyon-ul realizand una dintre cele mai ravnite destinatii pentru relaxare, Lake Powell-ul avand coasta de o lungime de nici mai mult nici mai putin de 2000 de mile – 3218 de km si peste 7 trilioane de galoane – 26.5 miliarde de metri cubi de apa, uneori ajungand pana la 400 feet – 1122 m adancime si cu o lungime din sud si pana in nord de aproximativ 186 mile – 300 de kilometri .

In anul 1956 Congresul USA a aprobat construirea a patru baraje in Glen Canyon si astfel dupa 400 000 de ani de sapaturi ale raului Colorado in roca Geln Canyon -ului transformand-ul in anul 1963 in popularul si celebrul Lake Powell – o imensitate de ape albastre presarata cu stancii abrupte portocalii- rosiatice.

Datorita imensitatii acestui lac, una din cele mai la indemana modalitatii de a explora acest univers feeric este dintr-o Houseboat, foarte populare de altfel aici si asta nu numai datorita faptului ca ofera posibilitatea gazduirii a grumpurilor mai mari dar si pentru faptul ca ofera posibilitatea petrecerii unor nopti de basm sub cerul instelat noapte iar ziua de aceasta pot fi remorcat mai multe jet ski-uri care ajuta la creearea unor expeditii si distractii de vis.

Bineinteles ca printre primele ganduri care iti incoltesc in minte cand vezi acest imens baraj si canyon , acest paradis salbatic , natural si cam salbatic , sunt ganduri legate de faptul daca vreodata acest pustiu de frumos a fost locuit de oameni. In aceasta idee am fost si eu foarte interesat si astfel am aflat cateva din curiozitatiile istoriei de aici.

Se stie foarte putin despre primii locuitori ai acestei zone superbe in micile canyoane create si apoi inundate de raul Colorado.

Studiile si sapaturile din zona au scos la vedere pe straturile de la baza pesterilor, evidente ale existentei mamutilor si bizonilor vechi de peste 13000 de an. Studii recente indica ca primii oameni au aparut pe continentul Nord American cam cu 14000 in urma si in urmatorii 3000 de ani au vanat ajutand astfel la disparitia acestor mamifere.

O parte din colonisti, si cei care sunt cei mai vechi stiuti in aceste canioane au fost acei ANASAZI, ceea ce in limba NAVAJO semnifica ” Primii Stravechi ” , acestia populand aceste canioane in jur de 2000 de ani urma.

Cam prin anii 1776 in Glen Canyon, canionul care a fost efectiv inundat de raul Colorado, creindu-se astfel acest paradis care poarte numele de Lake Powell, cam prin acest an au aparut spaniolii in zonare prezentati de preotii catolici condusi de grupul Dominiquez si Escalante, preoti care cautau un alt drum catre California dinspre bazele lor din Santa Fe, New Mexico. Acesti doi preoti au fost primii albi care s-au aventurat sa cunoasca Colorado si Glen Canyon-ul.

Jumatate de secol mai tarziu, cam in acelasi timp cand Mexic-ul a devenit independent, in anul 1821, mexicanul Antonio Armijo impreuna cu alti 31 de oameni au incercat sa gaseasca o cale de a parcurge Colorado si de gasi o cale mai accesiila catre California si astfel a ajuns prin aceasta zona salbatica din Glen Canyon.

Dupa ce spaniolii si mexicanii au parasit zona, cam pana in anul 1836 cand un vanator francez-canadian Denis Julien, a facut niste inscriptii graffiti pe peretii canionului, locuitori in aceasta zona au fost doar vanatori ocazionali.

Urmatoarea perioada marcata de albi in zona a fost data de 8 Noiembrie 1858, cand Jacob Hamblin, un calugar mormon impreuna cu o suita de alti 10 religiosi mormoni s-au indreptat in sudul UTAH -ului petru a predica populatiei indiene din zona. In anii 1860 au aparut lupte in tot Utah-ul intre indienii Navajo si Mormoni si asta datorita faptului ca mormonii si-au revendicat si acaparat in mare parte pamanturile de vanatoare ale indienilor. Aceste relative mici lupte au condus catre un razboi destul de insemnat intre natiunea NAVAJO si Statele Unite, si astfel in anul 1863, Kit Carson a fost trimis cu ordin clar sa distruga culturile si cirezile de animale ale populatiei Navajo si astfel totul le-a fost distrus si aculminat cu impingerea celor ramasi, in viata de pe urma decimarii lor de catre cavaleria US, aproximativ 8000 de indieni, acestia fiind incarcerati, dupa un mars cunoscut in istoria Navajo ca ” The Long Walk “, in Ft Sumner in estul statului New Mexicointre anii 1864 – 1868, insa au existat putini indieni Navajo care au reusit sa se ascunda prin canioane, scapand astfel de exil.

In Mai 1869 si Mai 1871 au avut loc cele doua expeditii pe raul Colorado din sudul statului Utah ale celui care datorita aportului sa, lacul realizat in spatele barajului Gle Canyon ii poarta numele cu respect: John W. Powell.

Goana dupa aur din zona Glen Canyon -ului a inceput cand cautatorii de aur au incercat sa descopere care erau locurile de unde indienii Navajo aveau metalele pretioase pentru bijuteriile lor.

Искусственное озеро Пауэлл на реке Колорадо

Искусственное озеро Пауэлл на реке Колорадо

Искусственное озеро Пауэлл на реке Колорадо

Искусственное озеро Пауэлл на реке Колорадо

Искусственное озеро Пауэлл на реке Колорадо

Искусственное озеро Пауэлл на реке Колорадо

Искусственное озеро Пауэлл на реке Колорадо

Искусственное озеро Пауэлл на реке Колорадо

 

 

Sursa: descopera.ro

Vineri, 10 iulie 2015
Vizualizări: 2686

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
289
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
166
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
279
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
112