ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Lagoswatta – așezare ecologică din Sri Lanka
 

O așezare ecologică unică din Sri Lanka, care integrează principiile de permacultură, a devenit o nouă casă pentru oameni rămași fără locuință în urma unui tsunami groaznic. În Sri Lanka, această așezare este numită Damniyamgama, însă pentru europeni este mult mai ușor să pronunțe numele localității din jur - Lagoswatta.
Acest eco-sat este construit la o oarecare distanță de coastă după tsunami-ul care a provocat o mulțime de victime. Alegerea locației a fost determinată de calculele conform cărora valul la o astfel de distanță de țărm nu va reprezenta un pericol mare.
Privind proiectul Națiunilor Unite, lucrările au început în 2005 și în 2006 au fost finisate. Așezarea este situată la 4 kilometri de orașul Kalutra și 40 km la sud de capitala Sri Lanka - Colombo.
Casele sunt construite din materiale ecologice (aici este mai degrabă o chestiune de disponibilitate: cărămidă, țiglă, lut).
Scopul  construirii eco-satului nu au fost doar locuințe, ci recrearea unor condiții normale pentru muncă, educație, recreare. Anume de aceea permacultura de aici a fost una din ideile conceptuale majore, asigurând 8 a (suprafața Lagoswatta) cu un ecosistem natural restabilit.

Lagoswatta

 

Mai mult decât atât, Lagoswatta este de asemenea un sistem economic alternativ, energia din surse regenerabile și chiar un nou model al sistemului de învățământ , care se bazează  pe o filozofie prietenoasă, atitudine umană față de natura și de tradiții. Combinația tuturor acestor elemente este menită să contribuie la un nou tip de relații sociale, bazate pe o dezvoltare durabilă.

Eco- așezarea implică o auto-asigurare totală. De exemplu, unul dintre elementele de eco-tehnologie a devenit un rezervor pentru colectarea apelor pluviale. El este folosit de două case: de pe acoperișurile celor două case adiacente în timpul ploii apa se scurgere într-un rezervor de acumulare. Acesta are un robinet – în partea de jos a rezervorului și un bazin cu pereții de piatră sub jetul de apă. Și pentru a asigura răcirea apei alături sunt plantați copaci, care oferă umbră rezervorului.

Lagoswatta

 

Gunoiul este reciclat, iar cel inutilizabil - sortat.
Desigur, un astfel de exemplu nu este un algoritm perfect pentru reproducere. Dar el demonstrează că omul, care a învățat să trăiască în armonie cu natura, poate fi asigurat cu toate necesare.

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 03 mai 2014 12:34
Vizualizări: 1694

Citiţi de asemenea

La inițiativa echipei ecology.md, Fundația pentru dezvoltare ecologică Ecodava din R.Moldova împreună cu echipa Taborul ...
43
Templul Lingaraja este unul dintre cele mai vechi temple din Bhubaneswar, capitala statului Indian Odisha. Există o asem...
143
Războiul nu poate fi cîștigat cu armele. Dacă vrem să evităm vărsarea de sînge între națiuni, trebuie să lucrăm pentru u...
140
În 2007 am cumpărat teren extravilan. Am decis să nu cumpărăm un vagon de construcție, ci să construim o casă de vară ...
617