Lanterna fara baterii, alimentata de caldura corpului
O eleva de 16 ani din Canada a inventat o lanterna a carei singura sursa de energie este caldura propriul corp, transmisa prin mana cu care este tinuta.
Tanara inventatoare Anne Makosinski a castigat locul II la un targ tehnic local si pentru aceeasi realizare si-a adjudecat premiul Google Science Fair pe anul 2013, la categoria corespunzatoare varstei sale, informeaza Factroom.
Asta a fost atunci. Intre timp, tanara fata si-a perfectionat inventia, pentru a da posibilitatea detinatorului sa foloseasca lanterna, ramanandu-i mainile complet libere.
In acest scop, a conceput un dispozitiv, cu ajutorul caruia, daca doreste, fixeaza lanterna pe frunte. Dispozitivul preia caldura fruntii, iar lanterna lumineaza non-stop. Fara baterie, fara nedoritul litiu, fara poluare.
Principiul elementelor generatoare de curent prin folosirea caldurii nu este o nouatate. Ea l-a gasit descris teoretic sub denumirea de efect al placilor Pelier, care foloseste efectul caldurii asupra jonctiunii a doi conductor electrici, un metal si un semiconductor. Dar aplicarea principiului pentru a face sa lumineze o lanterna constituie o noutate.
Este interesant si modul cum i-a venit ideea. Prieteniil din Filipine ai fetei, unde pleca in vacante, nu aveau electricitate in locuinta, astfel ca a fost nevoita sa invete la lumina lumanarii pentru examene.
In plus, in Filipine, vacanta de vara canadiana este de fapt o vacanta de iarna, tara aflandu-se in emisfera sudica. Se insereaza devreme si se lumineaza tarziu.
Cand si-a realizat prototipul chiar acolo, in Filipine, nici nu-si dadea seama de valoarea inventiei. Abia ajungand in Canada i-a aratat-o profesorului de biologie, Keith Payne, care a sfatuit-o numaidecat s-o prezinte la concursuri, unde varianta cu lanterna tinuta in mana s-a bucurat rapid de aprecieri.
Acum, asteapta aprecieri pentru lanterna fixata la frunte, precum cele ale minerilor, care ii permit sa studieze avand mainile libere, ca sa rasfoiasca prin carti sau sa scrie.
Are sanse sa fie apreciata si pe linie de mediu, intrucat orice sursa obisnuita de curent, bazata pe baterii, devine poluanta atunci cand te debarasezi de bateria uzata.