ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Live mai simplu!Acest articol a fost tradus prin intermediul Google translate

Live mai simplu! "Violarea fructe pasiunea de civilizaţie
să strice echilibrul naturii. "
T. Heyerdahl


Ceea ce - într-adevăr este foarte agitat, perverşi deveni viaţa noastră. Aceasta a fost mult timp observat, ceea ce o mulţime de rău, prost, fara valoare, acest vanitate. Aici şi în grabă nechibzuit, vanitatea si dorintele, gandurile si inutilitatea şi lipsa de valoare, si absurditate. Şi nu atât de uşor pentru a scăpa de acest vârtej de vânt. Eşti de agitatia râului, şi ea a avut - pe plaja. Esti de la ei, şi ea a avut în faţa ta.

Şi aceasta - în vremurile bune. Ce să spun despre acest lucru - o uimitoare, timp magnific, nebun! Şi totuşi ... Tot mai mulţi oameni sunt în căutarea afară, pentru toată lumea în schimbare a stilului de viaţă, locaţia, ocupaţie, şi unele în ascetismul radicale. În Statele Unite, prin intermediul acestui evadare - scapa de binefacerile civilizaţiei - a început mişcarea de masă întreagă de "simplitate voluntare". Deşi anterior văzut multe exemple de economie, economia, alegerea raţională. Toate indicaţiile sunt ca si noi nu evita ceea ce este - ceva de genul asta. Ar fi frumos să nu repete greşelile altora, fara sa împotmolit în căutare de felul lui speciale.

Desigur, oamenii strică, nu numai problema locuinţelor, astfel cum a spus odată: Mihail Bulgakov. Chiar mai mult opacifierea mintea este exercitarea viţelul de aur. Dar apoi, în timpul bolşevic "Turn Mare", cu atât mai mult - de rectificat, "Teroarea Mare", oportunism şi de supravieţuire, nu a existat nici un moment să ne întrebăm despre sensul vieţii. Acum este, de asemenea, nu foarte favorabile pentru filosofare - unde să mergem? Poate nu prea târziu pentru a încetini, răzgândi? Dar se pare că viaţa însăşi ar trebui să fie casate supervooruzheniya suicidară, auto-poluare, samoudusheniya.

Violenţa, urmărirea excesiv de avere, bani - nu e bun. Adevărul este banale, banale, dar dificil de înţeles. Acum s-au orice - că semne ale unor schimbări, cel puţin în aceeaşi mişcare "simplificare". Acesta nu este un apel la sărăcie. În plus, bogăţia, în special dreptul dobandita, muncesc din greu, nu corupt (cum este adesea făcut de către autorităţile!). Cât de multe exemple de modul în care oamenii devin dependenţi de muncă sverhobespechennye, care se dedica cu abnegaţie la inventii, stiinta, arta. Mai mult, persoanele care au economii ", de capital, de afaceri, sunt folosiţi de obicei atent, proprietarii de frugal. Cum se spune, banii nu este aruncat in vant. Acest lucru se aplică atât persoanelor fizice şi la nivelul întregii ţări.

Simplitatea şi simplificarea - cuvintele rădăcină o consoană, ca în cazul în care distinge putin ... Există o diferenţă între aceste concepte? Istoric vorbind, sa presupus că simplitatea - părea să se dizolve în rândul obişnuiţi (oproschatsya - în traducere în limba engleză - să adopte "viata simpla"). O simplificare (simplificare) şi, în general, considerate "sărace", "reducerea de complexitate" şi chiar "banalizare" (vulgarizarea sau simplificare). Dar când lumea copleşit problemele de mediu, sociale - psihologice, demografice, apoi aceste concepte mai aproape. Şi acum, cu privire la o persoană fizică, acestea înseamnă din ce în ce usurinta interne (simplitate interior), urmată de acceptare, de armonie, pace cu sine însuşi, şi, astfel, cu ceilalţi.

Unul dintre noi a trebuit să plimbare de-a lungul şi din SUA. La un look fresh, mai ales de mediu "la vedere", mai multe drepte - a lovit. Americanii sunt aproape in totalitate bogaţi şi salarii mari, pensii şi extrem de fiabile. Ştim ce există o abundenţă de fructe şi legume, cum scăzut preţurile lor. Şi această populaţie frugalitate vizibil, şi UFC - care din locuitorii din mediul urban angajate în cultivarea legumelor pe balcoane, în pat de flori mici, în apropiere de vile, adaptate la acoperisuri de zgârie-nori. Există mai multe societăţi gradinari, asociaţiile pentru transferul de seminţe, asociaţiile agricole pentru schimbul delea experienţă.

Desigur, există costuri enorme societăţii sverhindustrialnogo. Aceasta este în primul rând o problemă de deşeuri.

În New - York, oferă turiştilor o nouă rută este neobişnuit în Staten - Insula. Nu este ceea ce - noi sau galerie de artă muzeu superavangardnogo robotice de artă şi tehnologice minunile unii, dar pentru cel mai mare oras lume dump ... Desigur, este de mirare în varietatea sa: ea nu este doar o acumulare nesfârşită de sticle, fire, anvelope uzate, aparate de uz casnic, frigidere , aer conditionat, avtokuzovov, dar "ultimul cuvânt" Radio - aparate video, calculatoare, comunicaţii spaţiu. Spectacol de frapant, pentru care - nu este lipsită de exotic şi pitoresc, dar pentru mulţi, desigur, deprimant. Dar organizatorii industriei turismului "pentru a consolida în continuare uimit conduce o astfel de comparaţie. Odată ajuns în Cairo, ceea ce doriţi să le vedeţi? Dreptul, în primul rând piramide celebru şi, în special, mormântul piatra faimoasa lui Keops. Deci, New - York, cargo un volum de 25 de ori mai mare decât piramida lui Keops. Ceea ce nu este nou "minune a lumii"? Adevărat, foarte trist. Şi ar putea da de gândit şi că oricine îl vede şi citeşte despre ea. American "vitrina" costuri ale civilizaţiei moderne, ca nimic nu ne face sa caute o soluţie.

Este demn de remarcat faptul că mişcarea de "simplitate voluntară" nu este de la cineva - este sensul, şi viaţa însăşi se naşte. Ca pacient, care au supravieţuit crizei. Dupa perceptia lui acute ale lumii, vin în minte cu valoarea infinit de pur şi simplu să poată să respire, plimbare, inot, vorbesc, dragoste ...

Ceva să se gândească la americani?

Evident, nu întâmplător, în America trăieşte cele mai complete, mai grăsuţ om de pe planeta - o greutate de peste 400 de kg! Mai multe dovezi clare de exces, extravaganta, indulgenţa, se pare, şi vă puteţi imagina. Cu toate acestea, există încă o astfel de ilustrare impresionantă. Este şi gropile de gunoi. În ele, cu excepţia deşeurilor, ambalaje, drog, concentrându-se atât de mult lucruri de bună calitate util că una este ideea in sine sugerează: De ce petrece atât de mult timp, sudoare şi chiar de sânge? (Deşi este adevărat că în unele locuri din SUA este încă comandat de reciclare şi refolosire a servit ar fi bunurile lor.)

Nu numai emoţii încredere, care funcţionează întotdeauna sociologi meticuloasă american a apelat la statistici. Sa constatat că 82% dintre cetăţenii SUA sunt conştienţi de faptul că consumă mult mai mult decât au nevoie. Şi nu sunt recunoscute doar acapararea nechibzuit, in cultul fantomatice de extravaganţă şi bani, dar ajunge la o soluţie tangibilă - schimba valorile vieţii. Pentru o în 1995, 28% dintre americani s-au oferit să câştige mai puţin, au redus costurile de achiziţie, a renunţat la exercitarea de moda.

Această tendinţă de simplificare a fost evident de la sfârşitul anilor 80 - delegate. Şi, în cele mai diverse sfere de nevoile vieţii. Nu construiască sau să cumpere locuinţele noi şi pentru repararea celor vechi. Şi cel mai important - mai câştiga mai puţin de "Brokeback", transpiraţie în birou şi să dea mai mult timp pentru vecinii lor, copiii, sport. În plus, una dintre cele mai simple de mers pe jos şi accesibile -. Pentru a merge "picioare apostolice, nu au nevoie de echipamente costisitoare. Şi de standardele de astăzi a reduce aglomeraţia reduce mult cantitatea de stres. Şi, în acelaşi scop - nu predica să achiziţioneze mai multe şi mai multe lucruri noi, şi de a folosi vechi, modernizarea acestora, repararea şi restaurarea lor până la sfârşitul anului "servit" alocate acestora de către om de resurse. După toate, de publicitate şi mass-media referitoare la presiunea oamenilor constanta, desecari si emotional devastator portmonee. Şi pe care le cumpără ceva fără verPe de reflecţie, ar putea face bine fara. Un drog inutil, la rândul său, devine modalitate de dezvoltare personală.

Şi o altă caracteristică remarcabilă: într-o nouă apreciere similare implicate oamenii nu generatia mai veche, iar cei care nu fac încă patruzeci de ani. Prin definiţie, oamenii de ştiinţă socială, aceasta contrarevoluţie "consumator" odată cu intrarea în noul secol, nou mileniu, va participa un număr semnificativ de tineri. Cu toate acestea, tânăra generaţie în trecut răzvrătit împotriva cultul avere, desfăşurarea de bani. Recall hippies îngrijire, secte, a vagabondajului.

Americanii, în general, sunt predispuse la frecvente de relocare - in medie, fiecare familie se mută în alt oraş, după 3 - 5 ani. călătorie regulată în căutare de locuri de muncă mai bune,, clima de locuinţe, de recreere. Şi ceea ce este în mişcare? Una dintre definiţiile - este atunci când jumătate din lucrurile pe care nu ştiu ce să fac. Noul site este mai uşor şi mai ieftin să cumpere decât să se sarcinii de colectare, ambalare, transport. Şi a câştigat lucrurile nu sunt luate cu el şi am un depozit de deşeuri din apropiere. Pe marginea-o singură carcasă de etaje din California au văzut lucruri mult mai uşor de utilizat - pantofi, ustensile de bucatarie, seturi de butoane telefon, seturi de cuţite şi chiar o enciclopedie de cateva zeci de volume. Acesta este ciclul de lucruri pe - american.

Acum, "mişcarea de simplitate voluntare" devine tot mai popular şi, cel mai important, mai conştientă. Acest timp liber este o măsură a bogăţiei şi a libertăţii de societate. Nu e chiar atât de bogăţie mult, dar în echilibru emoţional de economisire şi de mediu, de auto-conservare.

New York - Varsta: timp noi sau de modul de gândire?

Susţinătorii mişcării noi se numeşte Noua - eydzhevtsami, dar mişcarea însăşi New - Age (New Age - New Age). Iată instalarea software-ului: "De fapt este foarte simplu Trebuie să trăim în mod constant de lucru pe ele însele, dezvăluie talentele şi abilităţile lor şi să creeze toate condiţiile pentru creşterea noastră spirituală.. Aceasta este pentru a rezolva problemele economice, de mediu şi sociale şi a face astfel lumea armonioase. În numele însuşi, cei din jurul nostru, noi şi copiii noştri -. eydzhevtsy - cei care inteleg ca le împărtăşim cu toţii un destin comun "(D. Spengler New - Age").

Si asta este modul în care acestea se răspundă la întrebarea, care sunt noi - eydzhevtsy.

Această:
• Persoanele care ştiu că mai întâi trebuie să fi mulţumit cu el însuşi, şi apoi de altă parte;
• persoane cărora le pasă legate de corpul său, dezvoltarea intelectului şi calităţile spirituale pentru a deveni întregi şi armonie;
• Persoanele care preferă să depăşească vârfurile lor, mai degrabă decât bat pentru străini;
• Persoanele care poate fi liber pentru a crea viaţa lor.

Prin - diverse parohii în mediul acestor fanatici, dar toate sunt oproschentsami. Unul dintre ei - John Robbins, fiul capului de cele mai mari companii din lume pentru producerea de inghetata, Baskin - Robbins. El a realizat că a vrut să trăiască complet - diferite. El a refuzat să continue pe urmele tatălui său şi a părăsit domiciliul părintesc "cu soţia şi fiul. El locuieşte în mediul rural intr-o casa construita cu propriile sale mâini. Situaţia de acolo este foarte simplu, cel puţin lucrurile necesare - nu chiar de cafea, ca să nu vorbim de microunde. În alimente, de asemenea, nu bibelouri: o placă de seminţe proraschennyh - unul din principalele feluri de mâncare într-o dieta de familie. Robbins este preocupat de nutriţie şi de mediu, organizaţie non-guvernamentală înfiinţată "Protejarea Pamantului" (Earth Salvare). Cele mai multe dintre popularitate adus cartea "Dieta pentru un New America", în care şi-a exprimat ideea că modificarea politicii în alimentaţia poate îmbunătăţi naţiunii. Aceasta este, de asemenea, una dintre instalaţiile de noua mişcare.

Un alt susţinător al simplificării - Elaine St - James, decizia de a scăpa de o mulţime prea mult în ele însele şi în mediul înconjurător, a redus abonamente la ziare şi reviste, ma uit la televizor mai puţin frecvent, încercând să reducă la minimum stimuli fizice, mentale si emotionale, penetrantevshie casa din afara. Motto-ul ei a fost: "Fii creativ simplitate, mai degrabă decât ascetismul. Este atât de "a intrat în rolul", care a devenit predicator convins de un nou mod de viata si chiar a scris o carte curios cu mai multe sfaturi practice. Cel mai renumit dintre ei a devenit o broşură "să fie uşor. Aici sunt unele dintre cele mai de succes şi acceptabile, în opinia noastră, dispoziţiile.
• ritmul lent de viaţă ajută la identificarea esenţa internă a omului.
• au un obicei de a beneficia de tot ceea ce faci.
• important să se definească ceea ce nu avem nevoie, decât că ceea ce avem nevoie.
• Aceasta ajută la atingerea unui echilibru interior, atunci când o petrece în câteva zile de azil ", şi cu handicap cu telefon, televiziune şi radio, nu a răspuns la apelurile la uşă, chiar şi cu un ceas oprit - lasa fluxul de timp în mod natural.
• Încălcarea de rutină de obicei ne ajută să rămână receptivi la nou.
• Învaţă să te vezi din afara, suspendat. Repetaţi o neplăcut, dar dvs. "I" trebuie să fie un spectator.
• scăpa de lor "ataşament" la proprietate! (În caz de incendiu, evacuarea seama cât de mult gunoi acumulate, fără de care ar fi putut fi evitate cu uşurinţă Ai nevoie doar de ceea ce ar putea de 30 de minute pentru a împacheta şi încărca maşina..)
• Prea mult şi de a face cu prea mult, nu suntem capabili sa se bucure de ceea ce ne dorim cu adevărat în viaţă, nu pot fi ele însele.
• Pentru a auzi ce se întâmplă în lumea noastră interioară, trebuie să ne maximiza pentru a se proteja de influenţele externe.
• Fiecare om, prin natura înzestrat cu capacitatea de interior de a se vindeca.
• În fiecare există creativitate ... Simplificarea vieţii permite mai mult timp pentru dibuite tija principalele sale. Studiu de a fi creativi şi să înveţe să fie ei înşişi - cele două feţe ale monedei o.
• ştiu scutite de noduri inutile.
• Aflaţi pentru a asculta vocea ta interioara. Bazati-va pe intuitie.
• stiu cum sa fac nimic. Astfel de momente sunt necesare. In natura, acesta este programat. Conştiinţa trebuie să fie clare, dar nu activ. Odată ce boala devine, aşa cum renovat.

Pe garduri, spaţiu de viaţă şi de suflet

În ciuda sentimentului şi paza spaţiului lor de viaţă în America, încă nu se disocia de perete invincibil de restul. Nu numai ziduri de înaltă şi joasă, garduri pur ornamental intalnit acolo de multe ori. Peluze, adesea cu buclat sau model de clipping - pe care le defineşte zona de teritoriu. La Washington, de exemplu, doar două clădiri în curte - Casa Albă - reşedinţă a preşedintelui şi a Ambasadei, care până de curând sovietic, dar înconjurat de un întuneric bare de fier. Nr garduri gard, se pare mai uşor să comunice unul cu celălalt. Şi americanii, după cum ştim, oamenii sociabili. Ei, desigur, "ia razna" mai mult de noi, dar în absenţa unor garduri, fier, zăbrele, să nu mai vorbim de beton, naţiune transatlantice sa mutat pentru a simplifica viaţa mai mult decât o facem.

Dar acest lucru nu înseamnă că americanii s-au totul in magazin, deschis. Viaţa privată - nu pentru garduri înalte, şi în afara casei, curtea din spate, în spatele perdelelor şi jaluzele. Să furnizeze casa a face arta mare şi efortul fizic, şi păcatul este să se ascundă de oameni. Într-adevăr, în cele din urmă, ne îmbrăcăm şi să se comporte, şi de a construi case pentru a exprima individualitatea lor. Astfel de argumente auzit de la americani mai mult decât o singură dată.

Dacă, totuşi, şi se regăsesc în America de garduri, unele dintre ochiurilor de plasă tubulară. Cu toate acestea, prin el, in spatele un mănunchi de arbuşti, un pic pe care le vedeţi. O astfel de varietate de uzlospleteny cordon de sârmă, inclusiv sârmă ghimpată, ca şi în fosta Uniune Sovietică, aceştia au constatat că, cu excepţia în muzee. Dar la fiecare pas există semne: "Proprietatea privată - nu trece" şi chiar cu artaogim avertisment: "încalca va fi judecat şi amendat." Toate acestea de confidenţialitate "- un cuvânt mare, mult mai semnificativ decât proprietate privată. Este şi personal şi individual, şi chiar intim, într-un cuvânt, sfânt.

Toţi americanii doresc să aibă nu doar un apartament în clădire urbane inalte, si casa lui - cu spaţiul din jur. Aceasta este - au spaţii de locuit, de securitate ca proprietate privată a altor. Aici poti plimba liber jur, să crească ceva, să se exprime voinţa şi la pauză teren de joacă pentru copii. Copiii se pot distra şi striga fără restricţii, fără a încălca cineva - sau să se odihnească. Nu este că abordarea de natura, nu o dorinta de a scapa de monotonia urbane şi standard.

Dar, probabil, în comun cu noi - este un sentiment de spaţiu? Şi asta înseamnă, şi dorinţa de natura, pământ, pentru simplitate, care este mai rapid decât cel mai evident în rândul întreaga lume care a venit în faţa noastră şi, sperăm, va rămâne după. Fie că este vorba de întinderi mari ale ţării noastre sau de orice - care caracteristicile istorice ... stie? Noi nu va impune punctul lor de vedere. Un lucru este clar: pionierii SUA, şi exploratori ruşi au investit în dorul naţiunii emergente pentru necunoscut, dorinţa de a privi dincolo de orizont, extindeţi de frontieră, adică limita de teren populate.
"Notch" vechi şi noi

Omenirea a inventat un număr corect de lucruri destul de inutile, ca o umbrela, cu două mânere sau pastile de deochi. De aceea cred că salvie de Est care au plimbat prin bazar, şi toate exclama: "Cât de fericit sunt, cât de fericit sunt!" Dar când am întrebat de ce el crede acest lucru, înţeleptul a răspuns: "Mă simt fericit, pentru că am vedea cât de mult lumea de lucruri, fără de care pot face ..."

Dar se pare textile Australian bate toate înregistrările pentru nimic absurd: nu cu mult timp în urmă, în magazine, în Sydney şi Melbourne a apărut aromate şireturi pentru pantofi. S-ar părea că un nonsens absolut. Dar când mirosul de dantele, combinate cu aroma unui Koln preferate - se poate seta pe o percepţie ridicat de viaţă. Prostii, în care nu există - că picant. Poate că, totuşi, sensul vieţii este completat în alte moduri?

De ce a ucis sybarites? Ei ştiau fără limite în căutarea pentru confort. Pentru a se proteja de zgomotul, acoperind strazi cu paie, în primul rând lovit la ideea de a utiliza vase de camera, si a inventat multe alte facilităţi. Locuitorii din colonii antice greceşti stânga oamenii nu doar substantiv comun, dar şi edificatoare. Efeminat, înconjurat de omul de lux este sortit.

cultura materială de auto-suficiente, care înconjoară natura perceput doar ca un mijloc pentru a satisface nevoile lor, dă naştere unor drepturi - fără suflet, cu o mentalitate saturare şi orbeşte cauta confort si toate cele bune. Cu nevoi imense de multe ori şi creşte sarcina asupra mediului. Nu s-au retras de la o civilizaţie chiar conflicte locale, cu mediul înconjurător (vechiul Babilon, statul Mayan). Acum este deja cu privire la criza mediului la nivel mondial. Unii savanţi, cum ar fi academician NN Moiseev, vorbesc chiar despre criza culturii, criza de civilizaţie. La urma urmei, omenirea doar deşeuri organice produce 2000 de ori mai mult decât restul biosferei, care este capacitatea de a se cureţe nu este nelimitat.
Academicianul acelaşi NN Moise a scris: "Poluarea din lumea spirituală, forţându-l de lumina, îndrăznesc să spun, rozhdaet principiul divin nevoie de a studia fenomenele descrise Toate acestea, în general. Este de multe ori şi pe bună dreptate numită ecologie de civilizaţie (cultură sau mediu )..." Prin urmare, simplificarea vieţii, introducerea de orice - că interdicţiile în sensul mai larg al trecerii la ciclurile biogeochimice noi, în cele din urmăecologie iktuetsya umane, evoluţia acestuia şi de supravieţuire.

O lume demnă pentru nevoile lacomi Hamam, în conformitate cu Voloshin, "prea ieftine pentru spiritul de bucurie si confort a filistinismului, este sortit. Creşterea numărului de nevoi materiale, de îmbogăţire - poate continua la nesfârşit, drumul spre nicăieri - o fundătură şi a degradării. Bunăstare şi săturare, Lulling spiritul, dispariţia aspiraţii mari - aceasta este moştenirea umanităţii sybaritic. Masini civilizaţie în numele valorilor clasei de mijloc suprima culturi, dar şi varietatea de om, cu personalitate deteriorează şi umanitatea de o societate de oameni liberi într-o turmă.

Acum, devenind o forţă geologice din lume, a murit de înclinaţiile sale egoiste, omul poate deveni un factor distructiv pentru biosfera şi toată viaţa. Dar chiar şi cea mai mare ganditor al secolului XX. VI Vernadsky, a avertizat că puterea omului de a fi "conectat nu cu mama lui, dar cu creierul lui, mintea şi regizat acest motiv munca sa."

Mişcarea de "simplitate voluntară" - aceasta este ceva nou de la unul vechi uitat, decât atât de bogată în experienţa umană. În memoria Diogene vine cu a sa "rezidential" baril şi împreună cu discipolii lui - Cinicii. Şi nu au predicat numai necesitatea de a nevoilor de informare la un nivel minim, dar ideea de unitate universale, a cetăţeniei lume. Pentru simplificare, auto-constrângere şi a invitat pe Buddha, şi Isus. Nu fără limitare în timp ce costurile sale lăudabile în pasiuni şi nevoi. Până la posturi ascetice, izolare, suprimarea carne. Dar extreme sunt cunoscute să se apropie. Şi viaţa merge mai departe, nu numai în complexitate, de strângere, dar conştiinţa de sine. Pe scurt, simplistă "Lumea Noua, nu se limitează naţionale - religioase, de clasă şi de rasă" resturi ", a venit la alegerea de economisire voluntara. Acest lucru a contribuit la literatura de specialitate serioase şi broşuri, pliante şi predici, prinderea în cele din urmă exemplul altora.

Nu e asa de greu. Unul are numai să se intereseze, pentru a încerca să înţeleagă, pentru a încerca. Şi pentru a facilita începerea unor recomandări specifice, poruncile, "primii paşi", "scena":
• 1. Nu face datoria - este deja independent.
• 2. Cumpara lucruri doar cele mai necesare, nu neglija second-hand (utilizate).
• 3. Aruncat gunoiul din casă, să o înlocuiască cu noi.
• 4. Nu cumpara lucruri noi până când a fost uzat vechi.
• 5. Trece de la locuinţe de lux din mai modeste.
• 6. Nu căuta nakupat cadouri de sarbatori - o carte poştală, scrisoare, carte cu o felicit sincer poate fi mai plăcut nici un semn de atenţie decât un cadou scump.
• 7. Cea mai mare lux - un lux de comunicare umane.

Este interesant să ne amintim de strămoşii noştri poruncile îndepărtate.
• auto-control - cea mai mare putere.
• Nu fi lacom - este deja bogat, pentru a nu fi irosita - este venit.
• produse alimentare excedentare previne subtilitate de spirit.
• Soba puchit şi să urmăriţi de învăţare.
• Nu este dolyubit decât Perelyub mai bine să nu se termine, decât să vorbească.

Pe scurt, aşa cum a constatat de către colegii noştri ţărănesc vesel: "Dacă vrei să fii fericit, fie-le!"

Cultivarea o nouă perspectivă

Acum câţiva ani, la Casa Centrală a artiştilor de pe arborele Crimeii de la Moscova a demonstrat dans resturi de expoziţie - "Sculptura" (dacă se poate numi aceste structuri), un artist celebru din Elveţia, Jean Tinguely. Totul a fost creat din materiale reziduale. De la Basel, de exemplu, sa instalat masini - fantani depozitele de deşeuri colectate de la piese metalice, roţi, tuburi şi furtunuri. Toate aceste elemente sunt legate de modul cel mai absurd, produce aceeaşi mişcare absurdă, chiţăit, chiţăit, bryzzhut. Într-unul din vehiculele montat sediul tractorului, care, în care se încadrează în jos, până scade apa din bazin. Cu toate acestea, o mulţime de găuri în elOda pentru a se scurge înapoi în piscină, simbolizând sarcina costisitor. Vizitatori zîmbet ironic de - pentru asemănarea frapantă a acestei afaceri "," aranjamente, activitatea de multe ori inutilă a persoanei ...

Conceptul de lucrări de Tinguely - producţia de deşeuri şi consumul, ridică întrebări cu privire la sensul vieţii. O fantana cu un scaun de tractor ne aminteşte, New Economic mecanism risipitor. Şi sculptură "pentru a contesta consumului iraţional societate fără sens ...

Dar, treptat, perforate muguri de "noua ordine mondiala", cu modul său blând a resurselor economice şi minerale. Aceasta presupune respect pentru lucrurile, şi rezonabil, utilizarea energiei prudent, şi pasă de aer curat. Desigur, psihologia consumatorului este dificil de a inversa. Dar deja la nivel de programe de stat în diferite ţări, în minţile oamenilor este introdus ideea de resursele finite ale planetei, şi, prin urmare necesitatea pentru exploatarea lor raţională.

În multe oraşe din întreaga lume, în virtutea de amplasarea lor geografică şi numărul mic al transportului public, a dezvoltat suprasolicitat situaţia cu parcare privată (în unele familii, din care există mai multe bucăţi). Out - pentru aceasta, de exemplu, Los - Angeles, Mexico City, Atena, Bombay numit orasele cele mai carbogazoasă din lume. În fiecare ţară - sa se ocupe de această problemă. În Atena, de exemplu, nu pur şi simplu a permis de a avea doua masini, iar acest lucru este strict urma inspectoratului fiscal, precum şi pentru proprietarii de masini sunt restricţii: masini cu numere impare pot merge în stradă numai în zilele impare. Los - Angeles afişe de-a lungul drumurilor nu suna pentru a merge singur, şi scaunul de lângă vecinul de salon, de companie, prieten. Stimulent, de asemenea, materiale importante: în cazul în care emite pasageri, multe dintre drumul pentru tine gratuit.

Toate aceste iniţiative pot fi eficiente atunci când dobândesc un caracter de masă. Dar, în cazul în care persoana refuză să-l confort obişnuită pentru fantoma, cum mulţi oameni cred că, şi prosperitatea în viitor? Pesimiştii printre ecologisti suficient, dar responsabilitatea planetare, conştientizarea mediului poate inversa această situaţie.

Împotriva materialismului excesiv, comercializarea a dat recent un grup de cetăţeni canadieni. Campania sa au realizat-o înainte de Crăciun, să se abţină de la toate achiziţiile, inclusiv cadouri de Craciun. Autorii ideea unui moratoriu privind achiziţionarea de zi cu zi spera ca exemplul lor va fi urmat de peste o sută de mii de persoane în Canada în sine, precum şi în SUA, Australia, Marea Britanie, Japonia şi alte ţări. Pentru prima dată, ca "nici o zi fara cumparaturi" a fost anunţat acum cinci ani. Şi pe un astfel de protest de oameni a împins nu numai "vulgarizarea de marfă" cu ocazia bucurie de Crăciun, dar, în general, respingerea de lucruri inutile, simţită în viaţa omului.

Marină resturile spaţiu informaţional - o problemă specială. Abundenţa de obiecte promotionale, imprimare de divertisment - un material de lectură de o zi, umplut cu corpul - şi de radio şi de comunicaţii de calculator aduce în jos, pe informaţii umane Everest. Şi aceasta este aceeaşi energie, pentru care sunt cheltuite resursele teren!

Şi acum există rezistenţă la televiziune omniprezentă. Iniţial, a fost universitatea de origine. Apoi, este un miracol, în conformitate cu creatorul TV AV Zvorykina, a devenit un monstru, ale căror sacrificii sunt nenumărate. Pentru o zi se consuma miliarde de ore - om. În America, vocile mai tare de cei care susţin că scaunul pe la televizor distruge relaţiile umane, comuniune spirituală, relaţie caldă, nevoie de timp şi stinge gândirea independentă. Viaţa fără "ecran albastru", sau cât de des el este numit, "cutie pentru idioţi", cel puţin, cu minimum de utilizarea sa - de asemenea, de sloganuri de mişcare a "simplitate voluntare". Recent, în zakonchilas Statele Unite ale AmericiiSăptămâna America Free TV "- un experiment realizat de către o organizaţie publică, care poartă acelaşi nume. Fondator al organizaţiei Lebolm Henry, niciodată în viaţa mea a cumparat un singur TV, a declarat în această săptămână oferit o oportunitate pentru americani de a asculta şi în cele din urmă auzi reciproc şi să vorbească despre viaţa lor, fără intermediari.

"În prima zi am crezut că am să mor Dar apoi a realizat. Că televizor - o pierdere de timp. Este tu enchanteth" - a mărturisit unul dintre participanţii la această campanie. După finalizarea acesteia, şi răspândit în multe state, locuitorii din suburbie din Boston Bedford ajuns la o concluzie comună: "Viaţa fără de televiziune interesante. Susţinători ai echipei de baseball Red Sox locale, de exemplu, în loc de ceas si sa joace la televizor, s-au grabit la stadion. Este adevărat că unii americani, în special cadrele didactice şi părinţi, susţinută de o săptămână nu - de către un protest împotriva proastă calitate sau imoralitatea de programe TV, ci "doar pentru a verifica cu privire la experienţa - poate supravieţui timp de şapte zile fără television". Sa dovedit, nu aşa de simplu, şi principala dificultate lovit părinţii, neştiind ce să facă cu copii, umple timpul liber. A fost salvare pentru multe cărţi. Sa dovedit de modul în care un decalaj TV notorii între generaţii nu este atât de adânc şi: vid ar putea umple un dialog de familie. (Aceasta aduce în minte Saint-Exupery, în care mai valoros activ - un lux de comunicare uman). Şi, deşi întreaga acţiune nu a fost o masă - de americani 275 milioane au participat la un total de 12 de mii de oameni - aceasta a avut un efect şi un exemplu pentru mulţi.

În America, fondată de interes două club foarte original: "cartofi leneş" şi "Commonwealth detractorii de televiziune." Sunt le place să lupte unii cu alţii, şi în acest sens, şi de sesiuni sunt organizate în comun. "Cartofi", de exemplu, oferă o televizoare portabile, montate în ochelari de soare. Tot ceea ce spun adversarii, este discutată, logat si apoi trimis la ziare. Iar la toate acestea este un argument serioase cu privire la prejudiciu de televiziune pentru ochi, sistemul nervos si psihicului. Nu omiteţi seria de televiziune cu nivel profesional, precum şi efectele de filme horror. De dragul unui membrilor clubului gluma organiza o campanie de voluntariat pentru televizoarele aruncat prin ferestrele de apartamente pe stradă, şi să spun, cooperarea dintre aceste cluburi a dat naştere la multe eseuri grave, şi chiar şi articole medicale.

Oamenii de stiinta cred ca televiziunea creează mediul nefireşti vizuală, care este forţat pe oameni. Calculatoare, protectoare de ecran, studiouri de design interior, gama de culori de canale, "segmentate" ecran, schimbarea instantanee a personalului şi a planurilor, efecte speciale, sunete nefiresc - toate din care pot afecta în mod negativ persoana. Efecte similare audio - video şi de a crea un mediu care este calitativ diferite de tot ce este inclus în experienţa evolutive ale omenirii, acumulată în timpul dezvoltării analizoare sale vizuale şi auditive. Aşa-numitele "agresive domeniul audiovizual" poate fi un efect extrem de deplorabilă asupra stării de sănătate a solicitantului. Un studiu de domenii cum ar negative implicate în direcţia ştiinţifice noi - videoekologiya.

În cursul de investigare a mecanismului de percepţie vizuală, sa constatat că mişcarea ochilor este încălcat atunci când în jurul o mulţime de cifre similare geometrice, linii paralele, celule, cifrele reticulate, "mazăre", cercuri concentrice, într-un cuvânt, persoana se află în mediul vizual adverse. Influenţa negativă este, de asemenea, planul monocromatică, zona aşa-numitele omogen. Când un om vede o mulţime de obiecte identice din două game de culori diametral opuse, de exemplu, în paralel dungi negre pe fond alb (Tnumită o vesta "), elevul începe să tic nervos anormal. El este obligat să înregistreze în mod continuu de tranziţie "alb - negru", "negru - alb, atenţia este defocalizat, creierul este constant" curăţate "impulsuri de lumină. Mult timp un control de astfel de imagini duce la oboseala, dureri de cap, iritabilitate şi stres.

Numărul de acelaşi contrast, dungi, carouri medii şi obiecte pe ecranele din întreaga lume este în creştere de la an la an. Acesta nu a putut fi - de transfer monoton nu poate opri de la spectatori ecrane. Aici am descoperit că mai multe programe de televiziune cu decor agresive afecta negativ psihicul uman. Pentru o asimilare normală şi productivă a materialelor necesită repetarea situaţiei "în minte, de concentrare. Dar, atenţie unei persoane nituite la ecranul unde este constant înlocuieşte cu imagini, si flash chiar reclame. Este clar că spulberat creierul învaţă într-o astfel de situaţie? Dar, designeri şi artişti, operatori şi capul până când este vorba să se consulte cu psihologi, fiziologi si oftalmologi.

Oricare ar fi fost, monitoare, calculatoare şi de telecomunicaţii au devenit parte din viaţa noastră. Trebuie doar să doză utilizarea lor şi să nu abuzeze de acestea. Sociologii cred că utilizarea energiei pentru a furniza informaţii la consumator, este mult mai profitabile decât mutarea clientului la un anumit obiect. Astfel, ele prevăd că în viitorul apropiat pentru a merge să lucreze pe o masina personala pentru mai mult de 30 km va fi extrem de costisitoare. Biroul va fi un apartament rezidential cu un modem, fax, calculator conectat la Internet şi e-mail. Singura modalitate puteţi realiza automat interacţiune global, cooperarea şi înţelegerea reciprocă. În această abordare, nu este un lucru pozitiv: în legătură cu fiecare alt audio - video - şi linii de calculator, oamenii nu vor trebui să trăiască în oraşe. Deci, în curând vile, bungalouri, corturi, case private cu privire la natura, umplute cu electronica, nu mai pare fantastic.

Dar pentru a schimba traiectoria dezvoltării sale, omenirea ar putea, cu condiţia care determină locul de om în societate va fi spiritualitate, nu de materialism, comercialismul, consumerismul şi tezaurizare. Prin urmare, este important nu doar protejarea resurselor, precum şi cumpătare planetare. Aici, de exemplu, defrişarea Amazoniei - un fel de lumina planetei, şi a implicaţiilor sale - la nivel mondial. Local este sărac şi nu poate face altfel, avem nevoie de wood pentru încălzire, de gătit, etc Without help he would nu survive, no so that were cut copaci, pentru a promova ţările dezvoltate, which ar trebui să meargă la ceea ce - victima - şi în nivel personal, şi a publicului.

Există o posibilitate de a separa valorile reale ale imaginarului? Maşină cu un bar, confortabil cabana cu trei piscine, o plaja fierbinte cu o bere rece, în cazul în care fac naveta cu avionul privat ... Cei pentru care acest lucru nu mai este un lux exotice, ci un mediu familiar, care trăiesc într-un împrumut de la urmaşii lor sau din cauza săraci şi subdezvoltată.

Şi - după o nouă conştiinţă se răspândeşte. Gândiţi-vă la reţeaua de 5000 de aşezări alternative în Statele Unite, energia regenerabilă şi utilizarea deşeurilor. Apropo, de la toate tipurile de energie produsă de om, inclusiv energia eoliană şi solară "zgomotoase", este biogazifikatsiya cele mai ecologice. Indiferent de unde oamenii trăiesc în apartamente sau în ceruri până la cabana pământ, este util să ştiu ce este. Sub înţeleagă biogazifikatsiey de prelucrare a deşeurilor organice, care se acumulează munte, unde există doar un om, precum şi reziduurilor din agricultură, industrie, gospodării etc - sub influenţa microbi speciale. Ca urmare a biomasei produse de biogaz - o sursă de înaltă calitate de energie. Utilizareation de aceasta sursa de energie are deja mai mult de o jumătate de secol de istorie. În general, este potrivit pentru aşezări stand-alone, dar industria nu a evita partea sa. In Germania este folosit pentru alimentarea urbane. bucurat deosebit de această ramură a puterii, au început să se dezvolte în 60 - 70 - delegate. Pentru biogaz în aceşti ani a fost de a construi un număr foarte mare de plante din China, India şi alte ţări din Europa de Sud - Asia de Est, şi anume în statele cu energopotentsialom epuizate.

Dar nu rămân fără atenţia şi a noastră "ecologisti" unită socială - ecologică Uniunii de abstinenţă, economii în ceea ce priveşte reînnoirea de resurse (pentru detalii a se vedea Zabelin "timp pentru a aduna pietre împreună ..." - "Energie", 1995 , № 10). Până în prezent, majoritatea se uită la aceşti predicatori "ca excentric, de ciclică" în filosofie şi hobby-uri. Ei par idealist, dar, de asemenea, trebuie să fie - şi mai mult şi mai mult. Dar propunerile lor, nu mai puţin - un nou mod de a satisface nevoile umane, sau, cu alte cuvinte, umplerea nişă ecologică liberă, în care este singura care poate salva omenirea de la preocuparile sale risipitoare. În caz contrar, societatea noastră cu fiecare pas pe calea unui progres imaginar vor fi mai "chiuvetă şi se dizolvă" în deşeuri - de energie, materiale şi informaţii.

Deci, pornind de la ecologişti

Luni, 12 februarie 2007
Vizualizări: 3118

Citiţi de asemenea

Nadejda Mazurova, doctor în psihologie, despre influența desenelor animate asupra psihicului copiilorDe ce astăzi copiii...
135
Dacă nu ați auzit niciodată cuvîntul "Dolmen", atunci probabil că veți întreba: "Ce este aceasta?”Dolmenele sînt una d...
113
Natura a înzestrat cu o încredibilă longevitate baobabul african - se cunosc exemplare, a căror vîrstă este mai mare de ...
135
Știm cu toții că în Japonia sînt unele dintre cele mai avansate tehnologii din lume, dar japonezii au mers departe nu nu...
375