ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Lumînări parfumate: a arde sau a nu arde
Lumînările parfumate creează buna dispoziţie, elimină oboseala, ne înfăşură cu un buchet de arome - şi emit substanţe chimice nocive.

Experţii susţin că respiraţia cu vaporii parfumaţi toată seara este nu mai puţin dăunătoare decît starea de fumător pasiv timp de cîteva ore. În încăperea, în care îndelung ard lumînări parfumate, concentraţia substanţelor periculoase în aer este aproximativ aceeaşi ca şi în fumul de ţigară.

Desigur, nu este cazul să renunţăm la lumînări. Dar trebuie să ne gîndim la tehnica securităţii.

 

Cu ce miroase?

 

Probabil că aţi observat că lămpile sau lumînările parfumate adesea emană un alt miros decît cel care este specificat pe ambalaj. De exemplu, în notă este scris, că lumînările au un miros de portocale sau de mere cu scorţişoară, însă atunci cînd le aprindeţi, în cameră miroasă ceva ciudat, dar plăcut.

Răspunsul este simplu: chiar dacă lumînarea este parfumată cu uleiuri esenţiale naturale, substanţa aromată arde complet. Uleiul se încinge, structura chimică a substanţei se schimbă şi mirosul se distorsionează. Totodată, marea majoritate a lumînărilor parfumate vîndute în magazinele noastre, conţin arome artificiale, care nu sunt benefice pentru sănătate.

 

Fără noroc

 

Mai recent, consiliului ecologic din Oregon (Statele Unite ale Americii)t a ridicat tema pericolului lumînărilor parfumate. Drept ocazie a fost o poveste neplăcută care s-a întîmplat cu locuitoarea din oraşul Portland, Ashley Henry. Femeia a fost cu adevărat obsedată de lumînările parfumate, a umplut cu ele tot apartamentul - şi, ca urmare s-a molipsit de astm. La ea s-a dezvoltat o hipersensibilitate la compuşii chimici volatili. Acum, în casa lui Henry nu sunt nici lumînări, nici parfumuri şi odorizante de aer. Chiar şi componentele parfumate care fac parte din şampoane şi detergenţi, cauzează la femeie o senzaţie de arsură puternică în căile respiratorii şi pot declanşa un atac de astm.

Potrivit medicilor, Ashley a scăpat uşor: substanţele conţinute în lumînări pot provoca nu numai astm, dar, de asemenea, eczeme şi alte boli de piele.

 

Cu ce ele sunt periculoase?

 

Citiţi cu atenţie lista ingredientelor de pe eticheta lumînării. Ea are, cu siguranţă, un punct :"odorant", care, la rîndul său, este o compoziţie chimică destul de complexă, pe care, în cele mai multe cazuri, producătorii nu consideră necesar să descrie în detaliu. Dar nu ar strica.

În special, s-a constatat că multe lumînări conţin ftalat de dietil – o substanţă sintetizată artificial, un ester compus al acidului ortoftalic. Acesta acţionează ca un fixativ: cu ajutorul lui mirosului devine rezistent. Totodată a fost dovedit că dietil ftalat, în cantităţi mari, poate provoca probleme cu sistemul de reproducere. Deosebit de dăunător dietil-ul este pentru femeile gravide: acesta poate provoca malformaţii congenitale la copii.

Cele mai populare sunt lumînările fabricate din ceară: ele sunt ieftine şi ard îndelung. Cînd ceara se încălzeşte, în aer sunt emişi compuşii organici volatili neplăcuţi, cum ar fi benzen şi toluen. Ele atacă căile respiratorii: o inhalare constantă şi prelungită poate duce la astm şi chiar cancerul pulmonar.

O altă componentă importantă a lumînării - fitilul. Acesta ar trebui să fie confecţionat din ţesături naturale, ci nu din plumb. La încălzire plumbul emite compuşi cu un efect negativ asupra sistemelor nervos şi cardiovascular. În America utilizarea plumbului în lumînări cu fitil a fost interzisă în anul 2000, la noi fitilul din plumb deocamdată este permis. Din fericire, aceste lumînări pot fi recunoscute uşor: dacă printr-un bumbac alb străluceşte o tijă de metal subţire, mai bine abţineţi-vă de cumpărătură.

 

De astfel de lumînări avem nevoie

 

Lumînări parfumate: a arde sau a nu arde

Pot fi considerate absolut sigure lumînările parfumate din ceară de albine şi ceară de soia. Ceara de albine este o substanţă sută la sută naturală. Arzînd, aceste lumînări emit un parfum delicat de miere şi de propolis. Ceara de soia este un produs complet natural, relativ nou şi, de asemenea, obţinut, după cum s-ar putea ghici, din boabe de soia.

Comparativ cu lumînările din parafină, cele din ceară de albine şi de soia ard mai curat, lăsînd puţin funingine. De obicei, acestea sunt parfumate cu uleiuri esenţiale naturale. Singurul dezavantaj al lumînărilor de ceară şi de soia - sunt cele mai scumpe. Dar nu este cazul să economisim atunci cînd vrem să fim învăluiţi în aroma unei sărbători.

 

A arde sau a nu arde?

 

Dacă aţi procurat deja pentru sărbătoare lumînări de parafină - nu le aruncaţi.

 

  • Aprindeţi lumînările parfumate doar într-o încăpere aerisită în prealabil (cel puţin 10 minute).
  • Nu ardeţi dintr-o dată multe lumînări. Nu există specificaţii exacte de securitate - totul depinde de dimensiunea camerei şi a lumînărilor înseşi. Deci, conduceţi-vă de bunul simţ şi fiţi prudenţi, dacă în familie sunt copiii mici sau persoane cu alergii.
  • Nu lăsaţi lumînările să ardă ziua întreagă în apartament.

 

Nu încercaţi să ascundeţi cu ele mirosurile neplăcute.

Dacă veţi arde o lumînare de două ori pe săptămînă, timp de 20-30 de minute, chiar şi lumînarea de parafină nu va cauza mult rău.

 

Text: Ludmila Potapciuk

 

 

Sursa: zdr.ru

 

Vineri, 16 decembrie 2011
Vizualizări: 2624

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
60
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
325
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
234
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
376