ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Minunea din Sumy — mărul — colonie
 

În orașul Kroleveț din regiunea Sumy, Ucraina, crește un măr unic ce reprezintă o adevărată colonie, care ocupă o suprafață de aproximativ 0,10 ha și face parte din fondul natural al Ucrainei. Acest măr extraordinar se deosebește prin forma sa ciudată, longevitate, rodire anuală, și mai ales, prin capacitatea de auto-înrădăcinare a crengilor.

În aparență este un arbust de măr, vârsta căruia depășește 220 de ani. Trunchiul matern al mărului demult s-a uscat, însă acum are aproximativ 15 de crengi-trunchiuri, care s-au înrădăcinat în sol.

Mărul are o trăsătură distinctivă unică, necunoscută și nemaivăzută – crengile sale se înrădăcinează singure și prelungesc viața pomului. Când uneia dintre tulpinile aderente la sol îi vine timp să se usuce și să moară, ramurile sale se înclină rapid spre sol și prind rădăcină. Deoarece mărul-colonie reprezintă o livadă întreagă, acesta dă roadă în fiecare an, însă rodește numai o jumătate a copacului, iar cealaltă jumătate se odihnește. Fructele sale sunt de mărime mijlocie, cu gust dulce-acru și un pic astringent.

În anul 1959 când în apropierea copacului s-a început construcția școlii, a fost găsită o piatră funerară pe care scria: "Cneazul Peter Sergeev Meschersky s-a născut pe 24 august 1780, a murit pe 18 februarie 1848, în vârstă de 68 de ani.". Pentru a nu împiedica construcția, placa a fost mutată sub măr. Localnicii cred că pomului îi este dor de cneazul Meshchersky, și de aceea se înclină spre sol. Conform unei alte versiuni, motivul formei neobișnuite a mărului este câmpul energetic a loculului unde acesta crește.

Nu există nici o explicație științifică a fenomenului mărului-colonie din Kroleveț. Au fost studiate și puieții și solul lângă copac, dar nu s-a găsit nimic special; nivelul radiației este la fel la normă. Timp de mulți ani, entuziaștii încearcă să cultive un asemenea măr din semințele și butașii acestuia, dar obțin numai pomi obișnuiți.

Bioenergeticii au demonstrat că mărul are o capacitate de întinerire, iar localnicii spun că dacă stai rezemat de trunchiul copacului ceva timp, te lasă durerile de spate.

Din 1998, mărul-colonie este protejat de lege. Mulți turiști din Olanda, Turcia, Finlanda, Belarus, Rusia și alte tări vin pentru a vedea acest pom unic.

 

Sursa: ruslife.org.ua

Luni, 20 aprilie 2015
Vizualizări: 1318

Citiţi de asemenea

Cuptorul rusesc este un fenomen unic al culturii materiale slave de est, cel mai viu simbol al spiritului rus - minuțioz...
93
Combinația acestor componente face minuni!Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, petele pigmentare se formează ...
305
O prietenă mi-a povestit recent despre o scenă oribilă care a avut loc în casa lor după ce fiica ei a recunoscut că este...
63
Această structură are o vechime de 3000 de ani și este situată în orașul Gonabad. (Iranul modern)Kyariz este considerată...
238