Naștere naturală la Chișinău
Interesul pentru nașterea naturală în ultimii ani este în continuă creștere. Probabil că este o parte a procesului general, năzuința spre tot ce este natural în contrast cu lumea tehnologică modernă. Pentru multe mii de ani femeile au dat naștere acasă, cu sprijinul doar familiei sale, sau, în unele cazuri, a moașei. Desigur, femeile urbane, dar și femeile din mediul rural sunt mult mai puțin angajate în munca fizică, și nu mai sunt obișnuite cu anumite eforturi. Toate acestea nu contribuie la întărirea sănătății. Plus poluarea mediului, care creează, de asemenea, o încărcare suplimentară asupra organismului, în special în timpul sarcinii. Ca rezultat avem un paradox – pentru nașterea naturală în lumea de astăzi este necesar să te pregătești și să te predispui foarte serios și din timp.
La fel cum e de greu să găsești în oraș lapte de casă, atât pentru mulți nașterea a încetat să mai fie un proces simplu și natural. Abordarea "sarcina - nu e o boală, iar nașterea - nu e o intervenție chirurgicală" este cea mai potrivită și benefică cât pentru mamă, atât și pentru copil, dar, din păcate, nu poate fi întotdeauna ușor pusă în practică. Cu părere de rău, în mare măsură s-au pierdut și tradițiile. La țară nașterea naturală întotdeauna se petrecea sub supravegherea moașelor cu experiență, care știau o mulțime de lucruri utile și găseau soluție în orice situație.
Momentul principal care determină abordarea medicilor față de sarcină și naștere este responsabilitatea pentru viața mamelor și copiilor, inclusiv cea juridică. De multe ori anume acest factor determină decizia medicului cu privire la modul la care femeia va naște. Și în cele mai dese cazuri alegerea se face pentru tehnicile medicale bine lucrate.
Din fericire, în ultimul timp la noi în Chișinău a apărut posibilitatea de a naște în condiții cât mai asemănătoare cu cele de acasă, însă cu un sprijin medical de încredere. Până în prezent Maternitatea Nr. 2 din Chișinău este singurul spital din țară, care a anunțat oficial dorința de a maximiza naturalețea în procesul de naștere. De asemenea, este singura instituție medicală în Republica Moldova în care aveți posibilitatea de a naște în apă. Doar că nașterea propriu zisă nu se petrece în apă – mama poate petrece tot timpul travaliului în apă, dar trebuie să iasă când se apropie momentul expulziei.
În Maternitatea Nr. 2, de asemenea, se permite de a aduce orice lucruri și haine care vor ajuta femeilor să se simtă mai confortabil în timpul travaliului: mobilier, obiecte personale ... Pe scurt, de a crea un mediu cât mai asemănător cu cel de acasă. Prin acordul prealabil cu medicului și moașa copilului nu va fi tăiat cordonul ombilical imediat după naștere, nu se vor pune vaccinuri și nu se vor aplica alte manipulări medicale, cu care părinții nu sunt de acord. În acest spital nașterea se poate face în orice poziție. Aici se practică și nașterea verticală. Dacă doriți ca la naștere să asiste sau să fie prezenți soțul, prietena sau doula, această permisiune poate fi de asemenea primită fără probleme.
Pentru această opțiune optează femeile foarte responsabile, care se gândesc la sănătatea copilului și conștientizează ce înseamnă nașterea medicamentoasă, nașterea stimulată și care pot fi consecințele.
Experiența sa de naștere în această instituție medicală cu ecology.md o împărtășește Cristina Melinte, care recent a născut aici pe al doilea copil. Este interesant că primul său copilaș Cristina l-a născut acasă, iar pentru a doua oară, ea totuși a decis să nască la spital. ”Experiența primei nașteri ne-a făcut pe noi cu soțul să înțelegem că e un proces profund, transformator dar și in același timp necesită o mare responsabilitate, mulțumesc că a fost totul bine – povestește ea. - Fiind însărcinată a doua oară - o prietenă bună, ce predă yoga pentru însărcinate, Eugenia Ionel, mi-a povestit că în spitalul Nr. 2 este o minunată moașă - Cantir Lilia, specialist bun cu inima mare, și condiții pentru naștere, ca acasă. Făcând cunoștința cu Lilia, am simțit din prima că în prezența ei nașterea copilului nostru nu va fi disturbată, ci păstrarea armoniei plus siguranța în caz de ceva este lângă noi!”
Cristinei i-au rămas cele mai pozitive impresii despre procesul de naștere. Deși acum ea și soțul ei nu au planuri pentru un al treilea copil, dar dacă va merge vorba despre asta, cu siguranță ea ar prefera să nască în maternitatea Nr. 2 din Chișinău.
”Sunt convinsă că starea mamei în timpul sarcinii și în procesul nașterii formează o parte bună a caracterului, atitudinii copilului, cum el primește și se adaptează în această lume, - povestește Cristina. - Copilul este un întreg cu mama, și dacă mama se simte în siguranță, relaxată în procesul nașterii atât din interior, cât și la nivel fizic, dacă îi sunt plăcuți oamenii care o inconjoară - copilul își formează o atitudine de siguranță față de această lume în care vine, este mult mai liniștit și crește armonios, integru.”
La nivel mondial nașterea naturală, fără intervenție medicală, devine din ce în ce mai populară, despre ea se scrie și se vorbește mult. Unii oameni celebri în mod deliberat aleg această opțiune și povestesc despre experiențele lor. Dacă nașterea a mers într-un mod natural, aceasta înseamnă că femeia este sănătoasă și mai poate da naștere. Acest moment este foarte important pentru tatăl copilului, și nu numai în est, unde anume capacitatea de a naște determină statutul femeii, dar și la noi. Tații sunt foarte mândri, zicând: "Vezi ce voinic (ce o frumoasă) a născut iubita mea – singură!".
Din punct de vedere al psihologiei, nașterea naturală stabil și pentru mult timp ridică stima de sine a femeii. Nașterea este una dintre cele mai importante povești de viață, o realizare care nu poate fi uitată. Și este foarte important ca aceasta să fie povestea victoriei.
În ultimii ani, s-a acumulat o vastă experiență de succes în privința nașterii naturale în țările europene precum Marea Britanie și Olanda, dar și în Statele Unite ale Americii. Această experiență arată că nașterea naturală este alegerea perfectă pentru femeile sănătoase. Cu atât mai îmbucurător este faptul că și în Chișinău există medici care au o atitudine pozitivă față de naștere naturală și sunt deschiși cooperării cu viitoarele mămici.
Catruc Valerii