ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Nanospongi ne vor salva de venin (+Video)
 

Orice cowboy ştie că supraviețuirea după ce vei fi muşcat de un şarpe veninos este posibilă dacă alături se va găsi un om curajos capabil să sugă veninul din rană. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California, la San Diego, au inventat un mod care va facilita cowboy-ii moderni și tuturor altor oameni, inclusiv cercetătorilor naturii sălbatice care activează departe de realizările civilizației. Cercetătorii au prezentat o "nanospongie" pentru a elimina din sânge o categorie largă de toxine periculoase, inclusiv venin de şarpe şi de albine.

 

Nanospongi, testate deocamdată pe şoarecii de laborator, neutralizează așa-numitele toxine formatoare de pori. Aceste toxine descompun celulele, formând găuri în membranele celulare. Până în prezent antidoturi împotriva lor au fost sintetizate în mod individual pentru fiecare tip de venin. Particularitatea nanospongilor constă în faptul că ele absorb toxinele formatoare de pori, indiferent de structura lor moleculară.

Într-un experiment de laborator, utilizarea nanospongilor pentru tratamentul șoarecilor expuși la alfa-toxine Staphylococcus aureus a asigurat o rată de supraviețuire de 44%. În grupul de control, în care șoarecii au fost prealabil imunizați cu nanospongi, au supraviețuit 89% din animalele infectate.

 

Наногубки спасут от ядов (+Видео)

 

Echipa de cercetători de la San Diego şi, în special Liangfang Zhang, profesor în nanoinginerie la Universitatea din California, susţine că este un mod nou de a elimina toxinele din sânge. „În loc de a crea algoritmi specifici pentru anumite toxine, noi dezvoltăm o platformă care poate neutraliza o gamă largă a toxinelor microorganismelor patogene, rezistente la antibiotice. Munca realizată ar putea duce, de asemenea, la apariţia mijloacelor de salvare împotriva mușcăturilor de șarpe și înţepăturilor de albine, de care lucrătorii medicali profesionişti sau persoanele din grupul de risc pot profita la prima necesitate.

Pentru a evita contracararea sistemului imunitar și a rămâne în fluxul de sânge, nanospongi sunt acoperite cu un strat de membrane ale celulelor roşii sanguine. Această tehnologie de camuflaj, de asemenea, a fost dezvoltată de profesorul Zhang, mai devreme pentru livrarea medicamentelor anti-cancer direct la tumoare.

Nanospongi arată ca celulele roşii sanguine care sunt scopul principal al toxinelor formatoare de pori. Aceasta condiţie duce la faptul că toxinele atacă momeala. Pe de o parte, acest lucru reduce riscul apariţiei celulelor sanguine deteriorate, dar pe de altă parte, nanospongi absorb și rețin toxinele. Ulterior spongii se semi-descompun timp de aproximativ 40 de ore și împreună cu otrăvurile sunt evacuate cu ajutorul ficatului, fără a cauza vreun rău perceptibil organismului.

Nanospongi reprezintă o particulă cu un diametru foarte mic de aproximativ 85 nm, care se compune dintr-un nucleu de polimer biocompatibil și un perete celular format din segmentele membranelor celulelor roșii sanguine. Dintr-o membrană a unei singure celule sanguine pot fi obținute membranele de camuflaj pentru mii de nanotuburi de dimensiuni de 3.000 de ori mai mici decât eritrocitele.

În viitorul apropiat, oamenii de ştiinţă intenţionează să efectueze testări clinice ale invenţiei.

 

Autor: Alexei Norkin

 

 

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 27 aprilie 2013 12:27
Vizualizări: 1954

Citiţi de asemenea

Un copac frumos banyan pe plaja Waikiki, Hawaii...
77
Nu există oameni care nu au nimic bun în ei, la fel cum nu există oameni absolut răi. În fiecare suflet există și bune ș...
79
Lansarea incitantă a Inițiativei pentru antreprenoriatul feminin la începutul lunii octombrie a oferit femeilor o ocazie...
84
Doar că majoritatea oamenilor nu știu despre acest lucru, motiv pentru care apar toate nenorocirile lor. Și primul mirac...
78