ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Natural, artificial sau… deloc? Tu ce variantă de brad preferi?

Cei care încă se mai întreabă dacă să-şi cumpere brad natural sau artificial trebuie să ştie un lucru: ambele variante au o amprentă de carbon. În cazul celui artificial, este mai mare. Există însă şi alternative 100% verzi.

An de an, are loc nelipsita dezbatere despre cea mai ecologică variantă pentru bradul de Crăciun. Producătorii de brazi artificiali susţin că oferă o alternativă pentru tăierea copacilor, pe când cei care cresc brazi pentru vânzare spun că amprenta de carbon a celor artificiali este mult mai mare decât a celor naturali.

Conform unui studiu realizat de compania franceză de consultanţă Ellio, e de 3 ori mai poluant să produci un brad artificial care va fi utilizat timp de 6 ani decât să tai în fiecare an unul natural. De obicei, brazii artificiali sunt produşi în China şi folosesc ca materie primă PVC-ul, material care elimină substanţe cancerigene în timpul producţiei şi după aruncare şi nu poate fi reciclat. În plus, emisiile aferente transportului brazilor artificiali sunt, de obicei, mai mari decât cele corespunzătoare celor naturali, cultivaţi local.

Aşadar, un lucru este cert: singura soluţie cu amprentă 0 de carbon este aceea de a renunţa total la a mai împodobi bradul pentru Crăciun. Există însă câteva variante care v-ar putea aduce satisfacţii mai mari.

În loc să tăiem, putem planta

Asociaţia MaiMultVerde le propune celor pregătiţi să renunţe la bradul de Crăciun să doneze banii pe care i-ar fi alocat în acest scop pentru plantarea unor copaci. În schimb, asociaţia oferă periodic donatorilor informaţii şi poze despre evoluţia copacilor plantaţi cu banii lor. Vandal s-a alăturat campaniei, punând la dispoziţia celor interesaţi tricouri cu un imprimeu sugestiv:

La rândul său, Greenpeace recomandă să dăruim un brad pădurii, adică să renunţăm pur şi simplu la a-l mai tăia. În plus, le cere susţănătorilor să semneze o petiţie pentru protejarea pădurilor.

Sau putem recicla

Pentru cei care nu doresc totuşi să renunţe la împodobirea bradului, există şi alternative sustenabile. Doritorii pot achiziţiona brazi în ghivece, pe care apoi îi pot planta. Trebuie însă menţionat că, pentru a mai putea fi plantat, un astfel de brad ar trebui ţinut în interior în jur de o săptămână şi udat periodic.

Magazinul de brazi are o ofertă generoasă de brazi crescuţi în mod sustenabil, pentru care nu utilizează pesticide. În plus, direcţionează 5% din fondurile obţinute din vânzări către cauzele MaiMultVerde.

Cei care nu se văd plantând copaci şi au o anumită doză de creativitate îşi pot crea propriul brad de Crăciun. De preferat, din materiale reciclate. Iată doar câteva idei. Găsiţi şi altele, pe Pinterest.

 

Sursa: green-report.ro

Sâmbătă, 26 decembrie 2015
Vizualizări: 1124

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
53
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
86
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
196
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
75