ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Nistrul în Ucraina seacă. Cum va afecta acest fenomen Moldova (+Video)

Ministerul Ecologiei a oferit explicații în contextul apariției unor videoclipuri pe rețelele sociale, în care se vede că râul Nistru, în apropierea unei localități ucrainene, a rămas fără apă.

„În ceea ce privește imaginile apărute în spațiul public cu râul Nistru din zona orașului Hotin, Ucraina, Ministerul Mediului și agenția Apele Moldovei declară că Republica Moldova nu este și nu va fi afectată de aceste fenomene hidrologice, deoarece debitul pe teritoriul țării este compensat de acumularea de apă în Lacul de acumulare de la Dubăsari, care asigură un volum suficient pentru a acoperi necesitățile de alimentare cu apă a populației, cât și pentru viabilitatea ecosistemelor acvatice.

Situația prezentată în videoclipuri a apărut din cauza deversărilor din lacul de acumulare de la Dubăsari în aprilie-mai, a debitului scăzut cauzat de lipsa precipitațiilor în Carpați și a revenirii râului Nistru în albia naturală în această regiune. În acest sens, agenția Apele Moldovei este în contact permanent cu instituțiile relevante din Ucraina.”

Fostul ministru al educației Corneliu Popovici a atras atenția asupra unei probleme ecologice grave într-o postare recentă pe rețelele sociale, relatează Noi.md. Videoclipul filmat pe malul Nistrului și postat pe rețelele sociale ne îngrijorează cu privire la starea râului, din care bem apă. În imaginile filmate în satul Brăga (Ucraina), vis-a-vis de fortăreața Hotin, se vede că Nistrul este aproape secat. „Este groaznic, nu am văzut niciodată așa ceva în viața mea. Oameni buni, ce se întâmplă?” se aude vocea femeii care filmează. Corneliu Popovici trage un semnal de alarmă.

„Experții naționali și internaționali observă în ultimul timp o intensificare a concurenței pentru resursele de apă, atât în interiorul țării, cât și în raport cu țările vecine. Modelările realizate de Banca Mondială arată că, chiar și în absența schimbărilor climatice, creșterea cererii de apă va cauza o penurie de resurse de apă în următoarele decenii. Conform unor studii, scăderea nivelului apei în Nistru, pe lângă numeroasele riscuri ecologice, implică un pericol real pentru aproximativ 10 milioane de persoane din Republica Moldova, România și Ucraina, care ar putea rămâne fără apă potabilă. În timp ce ecologiștii și cetățenii trag semnale de alarmă, iar apa din Nistru dispare, autoritățile moldovene tac.

Se creează impresia că autoritățile au luat apă în gură în ceea ce privește problema Nistrului,” a declarat Popovici. Potrivit acestuia, ieri, în ultima duminică a lunii mai, a fost sărbătorită Ziua râului Nistru – un moment potrivit pentru a atrage atenția autorităților și societății asupra problemelor grave cu care se confruntă râul, cauzate în special de schimbările climatice și de activitățile nesăbuite ale omului. „Pentru ceea ce ne oferă Nistrul, să-l răsplătim cu grijă, atenție și o exploatare rațională a resurselor sale!” – a îndemnat Popovici.

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 28 mai 2024 18:00
Vizualizări: 578

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
162
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
131
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
124
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
322